Rusi veria v uvoľnenie opaskov

Odporcovia vládnutia prezidenta Vladimira Putina už dlhšie jednohlasne predpovedajú krach ruskej ekonomiky v roku 2017 a "vzburu" spoločnosti proti Kremľu.

03.01.2017 10:00
vladimir putin, putin, Foto: ,
Väčšina Rusov si myslí, že rok 2017 bude obdobím uvoľňovania opaskov.
debata (421)

V tomto smere najčastejšími kritikmi sú politici a verejní činitelia na Západe. A to napriek tomu, že podpora súčasnej vládnej moci si stále udržuje hodnotu okolo 80 percent. Neklesá ani po tom, čo v porovnaní s minulosťou padá podľa niektorých ekonómov životná úrovni hlavne strednej vrstvy.

Väčšina Rusov verí, že po mesiacoch uťahovania opaskov príde obdobie ich uvoľňovania. Presvedčení sú o tom však nielen Rusi. Týka sa to ruskej ekonomiky i zahraničnej politiky Moskvy v roku 2017.

„Nečakané koncoročné darčeky od USA, Japonska a Kataru dovoľujú Putinovi pokračovať v efektívnej hre v oblasti diplomacie a energetiky,“ predpovedá napríklad Forbes. Podľa neho víťazstvo Donalda Trumpa v prezidentských voľbách znamenalo pre Japonsko „strategické neistoty“, ktoré tlačia Tokio k zbližovaniu s Moskvou.

Podľa rovnakého zdroja o pozitívnych zmenách v prípade politického a ekonomického osudu Ruska v roku 2017 hovorí aj predaj koncernu Rosnefť s účasťou Kataru.

Aj televízia Bloomberg pripomína, že veľkí finanční hráči vo svete čoraz viac pozornosti venujú rozvíjajúcim sa trhom a v tomto smere medzi priority medzinárodného kapitálu v budúcom roku patrí aj Rusko. Predpovedá mu výrazný prílev zahraničných investícií do perspektívnych oblastí ekonomiky.

Podľa odborníkov sú investori doslova „zaľúbení do Ruska“. Podľa televízie dôvodom spomínanej „chute“ sú očakávané pozitívne zmeny na zahraničnom a stabilizácia podmienok na vnútornom trhu.

Podobné vyhlásenia, ako konštatuje väčšina komentátorov, svedčia o tom, že v budúcnosti bude ruská ekonomika vykazovať silný rast a zahraniční investori budú prispievať k jej posilneniu.

© Autorské práva vyhradené

421 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #17 udalostí roka 2017