Český rezort vnútra chce dať ľuďom možnosť použiť zbraň proti teroristom

České ministerstvo vnútra chce ústavným zákonom umožniť občanom použiť legálne držané zbrane na zaistenie bezpečnosti krajiny. Návrh novely, ktorý predložilo, by chcelo presadiť ešte do tohtoročných parlamentných volieb. Informovala o tom Česká televízia.

03.01.2017 07:29
debata (10)

Ministerstvo vnútra chce navrhovaným ústavným zákonom, ktorý je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, umožniť ľuďom obranu pred teroristami – napríklad pri útokoch, k akým došlo v uplynulom roku v Nice a v Berlíne. Útočníci v oboch prípadoch vrazili do davu ľudí nákladnými vozidlami.

„Vychádzame z toho, že ochrana najmä takzvaných mäkkých cieľov nemôže byť nikdy plne zaistená bezpečnostnými kapacitami štátu, ktoré nemôžu byť v permanentnom dosahu kedykoľvek a kdekoľvek, kde sa vyskytujú ľudia,“ píše ministerstvo v dôvodovej správe. Preto chce majiteľom legálne držaných strelných zbraní umožniť, aby v takýchto prípadoch zasiahli.

„Návrh ústavného zákona nemá za cieľ zakotviť držanie zbraní a streliva ako základné právo po vzore napríklad druhého dodatku Ústavy Spojených štátov amerických,“ upozornil rezort vnútra.

Navrhované právo by malo byť len jednou z možností a malo by sa vzťahovať výhradne na českých občanov a české územie.

Bližšie podmienky by mala stanoviť nadväzujúca novela o zbraniach, ktorá by podľa ministerstva vnútra mala priniesť vyššie nároky na majiteľov strelných zbraní. Podľa ministerstva by napríklad museli absolvovať pravidelné povinné streľby.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Česko #zbraň