Polícia podnikla raziu a zverejnila podobu útočníka z Istanbulu

Turecká polícia ďalej pátra po mužovi, ktorý v istanbulskom klube Reina zastrelil počas novoročných osláv 39 ľudí. Protiteroristická jednotka v noci urobila v Istanbule raziu, informovala agentúra DPA. Dvoch cudzincov podozrivých z napojenia na páchateľa zadržali na istanbulskom letisku. Turecké úrady medzitým zverejnili podobu podozrivého. Podľa niektorých médií jeho totožnosť už poznajú, nechcú ju však zatiaľ zverejniť. Niekoľko svetových médií uviedlo, že Turci pátrajú po 28-ročnom Kyrgizovi Jachem Mašrapovovi. Úrady to zatiaľ nepotvrdili.

03.01.2017 10:13 , aktualizované: 14:10
debata (22)

Počas razie nasadila turecká polícia v Istanbule tiež helikoptéry a zatarasila aj niektoré ulice. Či pri akcii niekoho zadržala, zatiaľ nie je jasné. Už v pondelok v súvislosti s teroristickým útokom v bare Reina zadržala osem osôb, pravdepodobný páchateľ však medzi nimi údajne nie je.

Agentúra Reuters uviedla, že polícia v termináli medzinárodného Atatürkovho letiska v Istanbule zadržala dvoch cudzincov. Ich národnosť úrady nezverejnili. Či sú títo cudzinci zahrnutí v celkovej bilancii zadržaných agentúry AP, nie je jasné. Pohraničníci na letiskách aj na pozemných hraniciach majú podľa tureckej agentúry Dogan najvyššiu pohotovosť.

Turecké úrady medzitým zverejnili fotografie strelca, ktorý by podľa tureckých médií mohol pochádzať zo strednej Ázie, z Uzbekistanu alebo Kirgizska. Podľa denníka Habertürk je členom ujgurskej menšiny z čínskej provincie Sin-ťiang.

Niektoré turecké médiá tvrdia, že úrady už totožnosť páchateľa poznajú, zatiaľ ju však nechcú zverejniť. Niekoľko svetových médií medzitým zverejnilo cestovný pas Jacheho Mašrapova, ide podľa nich o hľadaného strelca z Istanbulu. Dokument vydali na konci októbra minulého roka. Turecké médiá už skôr uviedli, že páchateľ atentátu priletel s manželkou a dvoma deťmi vlani v novembri do stredotureckého mesta Konya. Rodinní príslušníci hľadaného sú údajne osobami, ktoré Turci zadržali v pondelok.

Turecké televízie zverejnili tiež video, na ktorom sám seba filmuje na námestí Taksim v európskej časti Istanbulu. Kedy nahrávka vznikla, ale nie je jasné.

Novoročný teroristický útok v istanbulskom klube si vyžiadal 39 obetí, väčšinu z nich tvoria turisti z blízkovýchodných krajín. Napríklad Spojené arabské emiráty svojich občanov varovali, aby do Turecka nejazdili. Slováci podľa ministerstva zahraničných vecí medzi obeťami nie sú. K atentátu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #útok v Istanbule