Novým riaditeľom tajných služieb USA bude Dan Coats, hlasný kritik Ruska

Budúci prezident Spojených štátov Donald Trump si ako riaditeľa amerických tajných služieb vybral niekdajšieho republikánskeho senátora a člena senátneho výboru pre rozviedky Dana Coatsa. Trump v oznámení podľa agentúry AP zdôraznil, že Coats preukazuje hlbokú odbornú znalosť problematiky a má skvelý úsudok.

07.01.2017 15:29
James Clapper, rozviedky, tajné služby, USA Foto: ,
Odstupujúci šéf tajných služieb James Clapper.
debata (62)

Coats má podľa Trumpa neochvejnú vodcovskú autoritu, ktorú tajné služby rešpektujú. „Nie je pre mňa dôležitejšia úloha ako udržať Ameriku v bezpečí. Aby to tak bolo, využijem na to každý nástroj, ktorý budem mať k dispozícii,“ uviedol Coats v spoločnom vyhlásení s Trumpom.

O očakávanej nominácii Coatsa informovali americké médiá už vo štvrtok, Trump ju ale oznámil až dnes, teda deň po tom, čo sa stretol s predstaviteľmi tajných služieb. Tí ho zoznámili so správou, podľa ktorej sa Rusko na pokyn prezidenta Vladimira Putina snažilo ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA.

Sedemdesiattriročný Coats pôsobil osem rokov v Snemovni reprezentantov, potom sa v roku 1989 presunul do Senátu. Na začiatku tisícročia potom za prezidenta Georgea Busha mladšieho pôsobil ako americký veľvyslanec v Nemecku a po návrate do vlasti opäť pokračoval v kariére senátora.

Coatsovo funkčné obdobie sa skončilo tento týždeň v utorok, keď sa funkcie ujali noví zákonodarcovia zvolení v novembrových voľbách. V nich už Coats nekandidoval. Coats v Senáte patril k hlasným kritikom Ruska a tlačil na administratívu dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu, aby Moskvu tvrdo potrestala za anexiu ukrajinského autonómneho polostrova Krym v roku 2014.

Keď Rusko kvôli americkým sankciám uvalilo na Spojené štáty odvetné opatrenia, bol ich súčasťou aj Coats, ktorému Kremeľ zakázal cestovať na územie Ruskej federácie.

Tajné služby teraz vedie generál letectva vo výslužbe James Clapper, ktorý podal demisiu k 20. januáru, kedy Obama odovzdá prezidentský úrad Trumpovi.

Riaditeľ národných spravodajských služieb je hlavným bezpečnostným poradcom amerického prezidenta a jeho úlohou je koordinácia amerického civilného a vojenského špionážneho aparátu. Kandidátov na túto funkciu vyberá priamo prezident, schválenie personálneho obsadenia rovnako ako u ministerských nominácií však podlieha Senátu.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #CIA #Donald Trump #Dan Coats