Modela čiernej pleti z Lidl letáku kauza v Česku šokovala

Kauza modela čiernej pleti v letáku medzinárodného obchodného reťazca Lidl, ktorá v Českej republike vyvolala niekoľko rasistických komentárov na facebooku, zaujala médiá vo viacerých stredoeurópskych krajinách, okrem iných aj na Slovensku, v Maďarsku či v Nemecku. O kauze sa dozvedel aj model, ktorý žije v Hamburgu.

07.01.2017 15:56
debata (105)

„Taká reakcia v roku 2017 ma šokovala,“ vyhlásil v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) dvadsaťštyriročný Alpha Dia, ktorý pochádza zo Senegalu. Povedal tiež, že ho desí predstava, že podobné „obavy z možného vyhladenia bielej rasy“, ktoré má mnoho Čechov, budú mať aj Nemci a ďalšie národy.

Dia vyhlásil, že aj keď sa mu počas kariéry niečo podobné ešte nestalo, v bežnom živote sa s predsudkami potýka. "V posledných rokoch človek vo vlaku čoraz častejšie čelí nepríjemným pohľadom alebo musí počúvať hlúpe poznámky, " povedal.

Dia zároveň uznal, že modeli čiernej pleti sa z času na čas stretávajú s podobnými reakciami, pretože niektoré firmy sa zjavne snažia chrániť pred výčitkami verejnosti a do svojich reklám si vyberajú len belochov. „Čím je človek tmavší, tým ťažšie to má,“ dodal s tým, že on sám je úspešnejší v Paríži či Miláne než v Nemecku.

Prípad modela s čiernou pleťou z Lidl letáku sa medzitým šíril na internete, kde si veľa ľudí robí z rasistických názorov žarty. Odev prezentovaný Alphom Diom sa tak okrem iného objavuje aj v parodickej verzii známej scény s rozbesneným Hitlerom vo filme Pád Tretej ríše.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #reklama #rasizmus