Palestínsky vodič kamiónu zrazil ľudí v Izraeli, štyria mŕtvi

Palestínsky vodič narazil dnes v Jeruzaleme s kamiónom do ľudí. Štyria z nich prišli o život a ďalší 13 utrpeli zranenia, informovala agentúra Reuters.

08.01.2017 13:08 , aktualizované: 16:43
Izrael, záchranári Foto: ,
Na miesto incidenty okamžite dorazili izraelskí záchranári.
debata (130)

Podľa izraelského rozhlasu bol páchateľ na mieste zastrelený. Podľa novín Times of Israel išlo o 28-ročného Palestínčana Fadi al-Qanbara.

Podľa hovorkyne izraelskej polície išlo o teroristický útok a útočník býval vo východnom Jeruzaleme.

Bol to zámerný útok

Izraelský denník Jediot achronot zverejnil video, ktoré zobrazuje tento najnovší útok. Zo záznamu vyplýva, že vodič kamiónu vo veľkej rýchlosti zámerne zišiel z cesty a narazil do skupiny ľudí – vojakov -, práve vystupujúcich z autobusu. Následne sa auto na priľahlej ceste niekoľkokrát otočilo okolo svojej osi a potom ešte raz zacúvalo na miesto, kde po prvom nájazde zostali ležať mŕtvi a zranení. Ako informoval server Ynetnews, nákladné auto malo izraelské evidenčné čísla.

Nemenované izraelské policajné zdroje pripustili, že útočníka k jeho činu mohol inšpirovať nedávny útok na vianočný trh v Berlíne, kde prišla o život i jedna Izraelčanka.

Ďalší z radu incidentov

Dnešný útok patrí k najzávažnejším vo viac ako rok trvajúcej vlne násilností, v ktorej Palestínčania na Izraelčanov útočia zo strelných zbraní, nožmi či zámerným vrazením autom do skupiny ľudí. Dnešný incident je po troch mesiacoch prvým, ktorý si vyžiadal aj obete z izraelských ra­dov.

Vodič si vybral ako miesto pre útok promenádu Armon Hanaciv na juhu mesta, kde narazil do hlúčiku chodcov, uviedol na svojom webe denník The Jerusalem Post.

Netanjahu: Útočníka podporoval IS

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že všetko nasvedčuje tomu, že útočníka, ktorý dnes s pomocou nákladného auta zabil v Jeruzaleme štyri izraelských vojakov, podporovala organizácia Islamský štát. Podľa webu denníka Times of Israel sa tak vyjadril pri návšteve miesta útoku. „Vieme, že tu máme sériu útokov, a mohla by tu byť medzi nimi súvislosť, od Francúzska po Berlín, a teraz v Jeruzaleme,“ povedal Netanjahu.

Netanjahu povedal, že polícia štvrť uzavrela a vykonáva v nej „akcie“, o ktorých nechcel povedať bližšie podrobnosti. Podľa všetkého úrady pátrajú po príbuzných a priateľoch útočníka.

Útok oslavovalo radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy. Jeho hovorca Fauzí Barhúm hovoril podľa agentúry Reuters o požehnanom hrdinskom čine namierenom proti izraelskej okupácii a zločinom Izraelčanov proti Palestinčánom.

Starosta Jeruzalema vyzval občanov, aby sa nenechali terorizmom zastrašiť a pokračovali v normálnom živote.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Izrael #kamión