Trump chce dobré vzťahy s Ruskom. Čo to znamená?

Má novozvolený prezident USA Donald Trump plán, ako zlepšiť vzťahy s Ruskom? Celebritný miliardár si prečítal správu amerických spravodajských služieb o útokoch Moskvy na prezidentské voľby a kremeľskej propagande. Špiónom povedal, že si ich váži, a pustil sa do kritiky všetkých. Okrem Ruska.

09.01.2017 09:19
Trump Foto: ,
Novozvolený americký prezident Donald Trump s manželkou Melaniou.
debata (100)

Podľa Trumpa je jediným dôvodom diskusie o hackerských útokoch na Demokratický národný výbor, že demokrati prehrali tak jednoznačne, že sú z toho absolútne zahanbení. Republikán to napísal na sociálnej sieti Twitter so zjavným odkazom na svoje víťazstvo vo voľbách, keď porazil Hillary Clintonovú. Trump ešte pridal, že demokrati mali úbohú kybernetickú ochranu, preto k tomu došlo. "Republikánsky národný výbor mal silnú obranu,“ uviedol.

Vo zverejnenej správe tajných služieb sa však uvádza, že hackeri získali informácie aj z republikánskeho prostredia, ale nezverejnili ich. Trump tiež len nepriamo reagoval na to, že hackerskú a dezinformačnú kampaň podľa spravodajských agentúr počas volieb spustilo Rusko. Dokonca na priamy podnet šéfa Kremľa Vladimira Putina.

"Vyhodnocujeme to tak, že ruský prezident prikázal v roku 2016 kampaň na ovplyvnenie amerických prezidentských volieb. Putin a ruská vláda jednoznačne preferovali za prezidenta Trumpa,“ uvádza sa v správe.

Dobré a zlé vzťahy

Reakcia novozvoleného šéfa Bieleho domu? "Mať dobré vzťahy s Ruskom je dobrá, nie zlá vec. Len hlúpi ľudia alebo blázni si môžu myslieť, že je to zlá vec,“ napísal Trump na twitteri. "Máme dostatok problémov vo svete aj jeden bez druhého. Keď budem prezidentom, Rusko nás bude rešpektovať oveľa viac ako teraz. A obe krajiny možno budú spolupracovať na riešení niektorých veľkých a ťaživých problémov sveta,“ tvrdí Trump.

"Dnes sú v Rusku Vianoce a toto je presne, čo Putin roky chcel. Mohol by to byť jeho citát,“ reagoval na twitteri na vyjadrenie Trumpa Shaun Walker, moskovský korešpondent denníka Guardian.

Moskva dlhodobo koketuje s akýmsi návratom do čias studenej vojny, keď o svete rozhodovali v prvom rade veľmoci Sovietsky zväz a USA. Predstavu o sférach vplyvu jednoznačne potvrdila v roku 2014 vojenským obsadením Krymu a rozpútaním konfliktu na východnej Ukrajine.

Trump sa zo svojich podnikateľských čias pýši tým, že vždy vedel uzavrieť dobré obchody. Akú dohodu však môže urobiť s Ruskom? Faktom je, že vzťahy oboch krajín sú na najhoršej úrovni od studenej vojny. "Je to rozpútanie vojny,“ reagoval na hackerské útoky a šírenie dezinformácií z ruskej strany republikánsky senátor John McCain.

Moskva, samozrejme, akékoľvek zasahovanie do amerických volieb odmieta. A Trump, ktorý v kampani dokázal uraziť všetkých a na twitteri píše o tom, že Amerika má modernizovať jadrový arzenál, nepovedal na adresu Ruska jediné krivé slovo.

"Vidím to tak, že Trump a jeho stúpenci vnímajú akékoľvek hodnotenie spravodajských služieb o ruskom hackingu a šírení e-mailov z prostredia demokratov ako niečo, čo uberá z legitimity zvolenia republikána,“ reagoval pre Pravdu odborník na medzinárodnú bezpečnosť Jeffrey Taliaferro z Tuftsovej univerzity v americkom štáte Massachusetts. "Preto chcú spochybňovať spravodajskú komunitu. Je to mimochodom veľká irónia. Trump osem rokov podkopával legitimitu zvolenia Baracka Obamu a žiadal zverejnenie rodného listu, či sa končiaci prezident skutočne narodil na území Spojených štátov,“ pripomenul Taliaferro.

Nahradí Trump v Bielom dome nekonečné klamstvá, polopravdy a nezmysly politickým prístupom a diplomaciou? Aj predchádzajúci prezidenti George Bush a Barack Obama sa pokúšali o zlepšenie vzťahov s Moskvou. Prvý končil krátko po rusko-gruzínskej vojne, druhý odíde z úradu v situácii dezinformačného útoku na USA.

Čo si Trump vyberie?

Podľa viacerých odborníkov si Trump bude musieť vybrať, čo chce vo vzťahoch s Ruskom dosiahnuť. Nejde totiž len o Spojené štáty, ale aj o spojencov v Európe. Niektoré krajiny EÚ už dostali v súvislosti s nadchádzajúci voľbami varovanie od amerických tajných služieb, aby venovali zvýšenú pozornosť ruskému vplyvu a pokusom ovplyvňovať verejnú mienku.

Čo teda urobí Trump v prístupe k Moskve? Dá Putinovi, čo si zažiada? "Šéf Kremľa absolútne rozumie tomu, ako podkopávať západné demokracie. Vie to ešte zo svojich osobných skúseností, keď pôsobil v KGB,“ uviedol pre Pravdu Anthony Glees, šéf Centra pre bezpečnostné a spravodajské štúdie na univerzite v anglickom Buckinghame. „Putin chce na Západe vidieť lídrov, ktorí budú spolupracovať na jeho vízii pre Rusko. Nacionalistických oligarchov s mediálnymi schopnosťami, ktorí s jeho pomocou dosiahnu moc,“ uviedol Glees s narážkou na Trumpa.

Bývalý americký veľvyslanec v Rusku Michael McFaul však pripomína, že novozvolený prezident USA si má vybrať svoju cestu a nielen ísť Putinovi po ruke. "Trump si v prvom rade musí vytvoriť vlastný zoznam zahraničnopoli­tických cieľov. Potom to využiť ako novú príležitosť na to, aby vyšiel ruskému prezidentovi v ústrety v tých oblastiach, kde sa dá s Moskvou spolupracovať,“ napísal McFaul v článku na stránke magazínu Foreign Policy. "Ale Trump musí byť aj pripravený na to, aby ignoroval ruské túžby a postavil sa proti ruskému správaniu sa, ak si to budú vyžadovať americké národné záujmy,“ tvrdí bývalý veľvyslanec, ktorý vyučuje na Stanfordskej univerzite v Kalifornii.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump