Cyperskí predstavitelia rokujú o vytúženom znovuzjednotení ostrova

Predstavitelia etnicky rozdeleného Cypru sa stretli dnes v Ženeve na rokovaniach, ktoré majú za cieľ opätovne zjednotiť tento stredomorský ostrov. Trojdňové rozhovory sa začali chúlostivým problémom majetku a kompenzácií pre ľudí, ktorí prišli o pozemky, keď sa ostrov pred desiatkami rokov rozdelil.

09.01.2017 17:44
Cyprus, Espen Barth Eide Foto: ,
Špeciálny vyslanec OSN v otázke znovuzjednotenia Espen Barth Eide.
debata (6)

Prezident Cypru Nikos Anastasiadis a vodca medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci chcú najskôr vyriešiť najdôležitejšie veci vrátane toho, koľko územia bude každá strana kontrolovať v navrhovanej federácii.

Ich summit vyvrcholí vo štvrtok konferenciou za účasti tzv. ručiteľov Cypru – Grécka, Británie a Turecka -, keď sa budú zaoberať zložitou otázkou bezpečnostných opatrení v budúcej cyperskej federácii. Dovtedy majú naplánovaných šesť stretnutí po dvoch denne.

Predstavitelia Európskej únie, ktorej je Cyprus členom, uviedli, že na štvrtkovej konferencii sa plánujú zúčastniť predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová.

Na severnej strane Cypru je rozmiestnených 35 000 tureckých vojakov, ktorí tam prišli v roku 1974 po prevrate, ktorý mal spojiť ostrov s Gréckom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Cyprus #Turecko