Klamstvo? Trump zveličuje, hovorí prezidentov stúpenec

Už na budúci týždeň 20. januára sa po zložení sľubu stane republikán Donald Trump 45. prezidentom Spojených štátov. Pravda sa pri príležitosti jeho zvolenia rozprávala s troma ľuďmi. Dnes prinášame rozhovor s Ronaldom Weiserom.

11.01.2017 09:00
Ronald Weiser Foto:
Bývalý americký veľvyslanec na Slovensku Ronald Weiser.
debata (40)

Bývalý americký veľvyslanec na Slovensku (2001 až 2004) sa podieľal na zbieraní peňazí na Trumpovu kampaň a je vo výbore, ktorý pripravuje inauguráciu prezidenta. Zajtra to bude rozhovor s Damonom Wilsonom z Atlantickej rady vo Washingtone, ktorý slúžil vo vláde republikána Georgea Busha, ale bol aj zahraničnopoli­tickým poradcom demokratky Hillary Clintonovej. A vo štvrtok si prečítate interview so známou autorkou a novinárkou Anne Applebaumovou, ktorá má na Trumpa veľmi kritický pohľad. Všetky rozhovory vznikli v rámci Stredoeurópskeho strategického fóra v Chateau Béla organizovaného Globsecom.

Boli ste americkým veľvyslancom na Slovensku krátko po problematickej ére Vladimíra Mečiara, keď sa krajina snažila vymaniť z tohto obdobia a dostať sa do transatlantických štruktúr. Nezdá sa, že by novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa práve zaujímali témy ako demokracia či ľudské práva. Mali by sme sa obávať Ameriky pod vedením nového šéfa Bieleho domu?
Nemyslím si to. Jedna vec je rétorika počas kampane. Aby ste vyhrali voľby. Čo sme počuli v kampani, nie vždy odráža osobné hodnoty. Chápe to každý, kto niečo vie o politike v USA.

Ako by ste teda zhodnotili Trumpa?
Poviem vám, čím nie je. Nie je to bigotný človek. Nie je homofóbny. Nie je proti ženám. Nie je antisemita. Nie je mnohé z toho, z čoho ho obviňovali.

Jeho rétorika je zúrivá.
Vnímate to tak cez americké denníky, ktoré vytrhujú veci z kontextu a zdôrazňujú veci, ktoré boli nevhodné. Neraz však povedal Trump len niečo nevinné a celé sa to nafúklo. Čo rasistické vyhlásil Trump na adresu Afroameričanov? Nič, o čom by som vedel. Hovoril o Mexičanoch, ktorí prechádzajú hranice. Bola to v podstate pravda. Musíte zaistiť hranicu, aby ste zabezpečili krajinu. Nelíši sa to od Európy. Nechcete, aby sa vám tu len tak niekto prechádzal.

A čo moslimovia? Trump povedal, že ich videl oslavovať po útokoch z 11. septembra 2001. Bolo to absolútne klamstvo.
Boli o tom správy v médiách.

Veľmi vágne a nepotvrdené.
Mimochodom, na Blízkom východe moslimovia po 11. septembri 2001 oslavovali.

Trump hovoril, že to videl v New Jersey.
Pozrite sa – je to politická kampaň.

Takže môžete robiť čokoľvek?
Poviete, čo chcete povedať. Ani Hillary Clintonová stále nehovorila pravdu a nikto na ňu až tak neútočil. Tých útokov bolo dosť.
Až 96 percent novinárov z denníkov podporovalo Clintonovú.

Neznamená to, že o nej nepísali kriticky.
Zďaleka nie tak ako o Trumpovi. Je to môj názor. Videl som to. Pretože som hlasoval za Trumpa, tak ma po voľbách nazvali rasistom. A pokračuje to. Denníky väčšinou podporujú demokratov a kritizujú republikánov. Zažil som to mnoho ráz.

Prečo však Trump na sociálnej sieti Twitter píše veci ako to, že milióny hlasov boli odovzdané nelegálne, keď neexistuje nič, čo by to potvrdzovalo? Je to lož.
Nie je to klamstvo. Je to niečo, čomu Trump verí. Neexistuje spôsob, ako dokázať volebný podvod. V Detroite, kde ja hovorím, že sa tam odohrali podvody, federálny sudca odvolal miestnu úradníčku z kontroly hlasovania, lebo tvrdila, že sú tam podvody. Čo mám na to povedať. Všetci hovoria, že v Detroite neboli podvody.

Trump však nehovorí o nejakých lokálnych nezrovnalostiach. Tvrdí, že by vyhral voľby aj na počet odovzdaných hlasov, keby milióny hlasov neboli nelegálne.
Cítil, že v Kalifornii veľa hlasov odovzdali podvodom. Bez tohto štátu viedol aj na celkový počet hlasov. Je možné, že je tam veľa imigrantov, ktorí nie sú v USA legálne. Nemuseli však pri voľbách použiť žiadny preukaz totožnosti.

Je to možné alebo o tom existuje aj nejaký skutočný dôkaz?
Je to možné. Pravidelne prichytili ľudí, ktorí sa registrovali na voľby a boli v USA nelegálne. Vo väčšine štátov Ameriky nemusíte ukázať nijaký preukaz totožnosti. Neviem povedať, či boli problematické milióny hlasov. Mohlo to byť 50 hlasov. Ale je pravdepodobné, že nejaké podvody boli. Vy to nazývate klamstvom. Ja tomu hovorím zveličovanie. Ktorý politik to nerobí? Trump to napísal na Twitteri a bolo to všade. On však vyhral v zbore voliteľov.

Preto veľmi nechápem, prečo sa zaoberá hlasmi.
Bol nahnevaný. Demokrati žiadali prepočítanie v troch štátoch. Vo všetkých by sa museli zmeniť výsledky, aby to ovplyvnilo voľbu prezidenta. Ale viete, koľko peňazí to stojí a koľko času to zaberie? Mohlo by to mať aj dopad na to, aby sa Trump stal prezidentom (snaha o prepočítanie hlasov v štátoch Wisconsin, Pensylvánia a Michigan nič nezmenila na výsledkoch, poz. red.). Prečo mali právo žiadať prepočítavanie?

Prečo nie? Je to legálne.
Áno. Ale urobila to kandidátka zelených Jill Steinová, ktorá dostala dve percentá hlasov. Trumpa to nahnevalo. Mohlo by to viesť aj k nepokojom, snahe o riešenie na Najvyššom súde. Hlasy sa musia prepočítavať ručne. Steinová to urobila, aby Trumpovi sťažila dostať sa do úradu. A Hillary to podporila. Trumpa to nahnevalo.

Ale nebudete mi tvrdiť, že keby voľby prehral, tak by len tak sedel a neurobil nič?
Neviem, čo by Trump urobil. Ale vyhral. A druhá strana povedala, že to treba preveriť a nahnevalo ho to.

Čo Slovensko a región strednej Európy môžu očakávať od prezidenta Trumpa?
Bude to dobre definovaná politika. Nie ako teraz za prezidenta Baracka Obamu. Neviem o detailoch, ale myslím, že sa to viac bude podobať na obdobie prezidenta Georgea Busha. Za Obamu USA skôr váš región zanedbávali. Keď Trump hovoril o potrebe zvyšovania obranných výdavkov v Európe, netvrdil to preto, že si neváži záväzky, ale preto, že je to nevyhnutné. A, mimochodom, keď to povedal, správy o tom boli len v tom zmysle, že všetci musia platiť svoj podiel.

Povedal aj to, že NATO je zbytočné.
A svojím spôsobom bude, keď sa aliancia nezačne sústreďovať na to, čo je podstatné. Najväčším problémom je terorizmus. Nie je to len nejaká úloha pre políciu, ako z NATO neraz zaznieva. Terorizmus je vojenská hrozba.

Ako sa Trump postaví k Rusku?
Bude schopný urobiť niektoré dohody s prezidentom Vladimirom Putinom. No bez toho, aby z nich ťažilo len Rusko. Trump vie robiť dohody. A keď s niekým potrebujete rokovať, nebudete ho kritizovať. Lebo potom vám partner odíde od stola.

Snažila sa Moskva ovplyvniť americké prezidentské voľby? Neviem. Je veľmi zložité to povedať. Hackerské útoky sa ťažko dajú vystopovať (rozhovor vznikol ešte pred správou tajných služieb USA o tom, že Rusko sa miešalo do volebného procesu, poz. red.).

Poviete Trumpovi, aby navštívil Slovensko?
Poradím mu, aby on alebo viceprezident Mike Pence prišli do regiónu.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #Donald Trump #Ronald Weiser