Šéf labouristov nadbieha stúpencom brexitu

Šéf opozičných britských labouristov Jeremy Corbyn vytiahol do boja. Pri upadajúcich preferenciách strany si chce nakloniť voličov, ktorí hlasovali za brexit. Pre labouristov, kedysi jasne proeurópsku stranu, už nie je obmedzenie imigrácie ľudí z EÚ nepredstaviteľné.

11.01.2017 07:14
Jeremy Corbyn, Foto: ,
Šéf opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn sa vyslovil za odchod Británie z EÚ a zákaz voľného prístupu občanov Európskej únie do Británie.
debata (2)

Corbyn v utorok nepriamo naznačil, že opozícia nebude pri chystanom vyjednávaní budúcich vzťahov medzi Britániou a EÚ za každú cenu žiadať od vlády zachovanie voľného pohybu osôb.

„Labouristická strana nie je nerozlučne spätá s myšlienkou voľného pohybu pre občanov EÚ,“ vyhlásil Corbyn v prejave v anglickom meste Peterborough, z ktorého ešte pred jeho vystúpením citovali viaceré britské médiá. Corbyn sa podľa nich chystal zdôrazniť, že prioritou labouristov je zachovanie plného prístupu Británie na spoločný trh EÚ, ale chceli by zároveň „rozumne riadenú migráciu“ a presun právomocí z Bruselu do Londýna.

Mesto Peterborough si podľa denníka Guardian nevybral Corbyn náhodou. Tamojší voliči vo vlaňajšom referende vo veľkej miere hlasovali za brexit a Corbyn sa im chystal pripomenúť, že konzervatívna premiérka Theresa Mayová nepredložila nijaký plán toho, ako by mal brexit vyzerať a o čo bude vyjednávať. Lenže terčom kritiky je aj Corbyn.

Časť vlastnej strany mu vyčíta, že nereaguje na obavy voličov z imigrácie, ďalší jeho nejasný postoj k imigrácii a spoločnému trhu.

Viacerí predstavitelia EÚ totiž už dali najavo, že Londýn si pri vyjednávaní budúcich vzťahov nebude môcť vyberať hrozienka z koláča. Ak bude chcieť zachovať voľný prístup na spoločný trh EÚ pre svoje firmy a kapitál, podobne ako Nórsko musí pre ľudí z EÚ ponechať slobodu žiť a pracovať v Británii. Kampaň za vystúpenie Británie z EÚ však stála najmä na odpore voči imigrantom z EÚ a o obmedzenie imigrácie sa pri vyjednávaniach bude snažiť aj premiérka Mayová.

Corbyn, ktorý sa predtým snažil zdôrazňovať pozitíva imigrácie, sa najnovšie priklonil k „rozumne riadenej migrácii“. V rozhovore pre BBC však odmietal, že by zmenil názor.

Prisťahovalcov v Británii nie je podľa neho priveľa a práve migranti pomáhajú napríklad britskému zdravotníctvu. Zvážiť by sa malo aj to aké dosahy by obmedzenie voľného pohybu mohlo mať pre zmenu na tých Britov, ktorí žijú v krajinách EÚ.

Pre BBC svoj postoj obhajoval aj tým, že nenavrhuje nové obmedzenia na právo ľudí presťahovať sa do Británie. Chce, aby zahraniční zamestnanci neboli v Británii zneužívaní, čo spôsobuje v spoločnosti napätie.

Premiérka Mayová nedávno sľúbila, že stratégiu pre vyjednávanie o brexite vytýči v najbližších týždňoch. Odmietla obvinenia, že úvahy jej kabinetu o brexite sú zmätené alebo že stále nemá nijaký plán na vyjednávanie s Bruselom. Vládu ostro kritizoval bývalý britský veľvyslanec pri EÚ Ivan Rogers, ktorý sa nedávno svojho postu vzdal.

V rozhovore pre Sky News sa tiež vyhla priamej odpovedi na otázku, či pri rokovaniach dá prednosť obmedzeniu imigrácie z EÚ pred zachovaním prístupu na spoločný trh. Uznala, že príprava na vyjednávanie už nejaký čas trvá, ale nijaké plány na brexit neexistovali. „To je tiež dôvod, prečo aktivujeme (článok 50 Lisabonskej zmluvy) do konca marca,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #labouristi #Brexit #Jeremy Corbyn