Rusi vraj majú materiál kompromitujúci Trumpa, Moskva to popiera

Ešte nikdy nesprevádzal príchod budúceho prezidenta USA do Bieleho domu taký závažný informačný chaos a neistota, ako je to v prípade republikánskeho miliardára. Stal sa Donald Trump naozaj vydierateľný Ruskom, alebo je to blud?

11.01.2017 07:32 , aktualizované: 12.01.2017 09:11
donald trump Foto: ,
Ruská rozviedka podľa amerických zdrojov zhromaždila na budúceho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa kompromitujúce materiály osobnej aj finančnej povahy.
debata (451)

Zhruba týždeň pred jeho inauguráciou sa vynorilo podozrenie, že možno šliapol do ruskej pasce a zároveň že jeho štáb hľadal v Moskve pomoc, aby pred voľbami znemožnil demokratickú súperku Hillary Clintonovú.

Kde je pravda? „Falošné správy – úplná politická honba na čarodejnice,“ znela prvá Trumpova reakcia na sociálnej sieti Twitter, keď komentoval tvrdenie, že podľa zistení amerických tajných služieb svojím správaním umožnil ruskej rozviedke zbierať o sebe kompromitujúce informácie. „Je to absolútny výmysel a absolútny nezmysel,“ zdôraznil pre agentúru ITAR-TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Aféra priviedla Trumpa v pozícii čoskoro nového prezidenta k nevídanému obvineniu šéfov amerických agentov: „Spravodajské služby by nemali nikdy dovoliť, aby také falošné správy ,unikli' na verejnosť. Ešte jeden výstrel do mňa. Žijeme v nacistickom Nemecku?“ napísal neskôr zase na Twitteri.

Pravosť dokumentov nie je potvrdená, demokratický kongresman Jared Polis vidí dva postupy. „Ak správy o kompromitácii Trumpa nie sú pravdou, treba ich odmietnuť, ale ak to je pravda, nemal by sa stať prezidentom,“ podčiarkol na Twitteri.

Údajný dokument tajných služieb USA ako prvý zverejnil server BuzzFeed po informácii, že spravodajcovia oboznámili Trumpa s existenciou kompromitujúceho spisu. Redakcia poznamenala, že to urobila napriek tomu, že môžu byť pochybnosti o pravdivosti obsahu. Televízia CNN tvrdí, že zistenia pochádzajú od zdrojov z Ruska.

O dokumente sa vraj dozvedel spolu s Trumpom aj dosluhujúci prezident. Barack Obama sa vyjadril vyhýbavo. „Utajované informácie nekomentujem,“ odpovedal na otázku stanice NBC. „CIA, FBI aj Biely dom odmietli komentovať túto záležitosť,“ napísali noviny The New York Times.

Spis uvádza, že Kremeľ vraj najmenej päť rokov pomáhal Trumpovi a snažil sa ho získať na svoju stranu. Rusko mu malo na svojom území ponúkať zaujímavý biznis s nehnuteľnosťami, čo však odmietol, ale mal súhlasiť, že bude pravidelne dostávať citlivé informácie o rivaloch z Demokratickej strany vrátane Clintonovej.

Časť spisu poukazuje na získanie kompromitujúceho materiálu, keď sa Trump ubytoval v Moskve v luxusnom hotelovom prezidentskom apartmáne. Vraj si tam objednal niekoľko prostitútok, ktoré mu predviedli „zlatú sprchu“, čo je vymočenie ženy po sexuálnom akte. „Hotel bol známy tým, že je pod kontrolou Federálnej bezpečnostnej služby, s mikrofónmi a so skrytými kamerami vo všetkých hlavných izbách, aby sa čokoľvek dalo nahrať,“ píše sa v správe s nepotvrdeným obsahom.

Urážajúca volovina

Reince Priebus, ktorý bude personálnym šéfom Bieleho domu, označil dokument za odpad plný výmyslov. „Je to urážajúca volovina, ktorá nie je hodná toho, aby sa ňou zaoberali,“ podčiarkol v štúdiu televíznej stanice NBC. Dodal, že nemôže ísť o seriózny spis, ktorý by vypracovali americkí agenti, ale o klamstvá, ktoré podľa neho vypracovali nepriatelia Trumpa ešte počas predvolebnej kampane.

Trump sa mal dozvedieť o dokumente, keď ho šéfovia tajných služieb nedávno oboznámili o ruskom ovplyvňovaní americkej prezidentskej kampane. Spolupracovníčka z jeho tímu to najprv poprela. „Povedal, že nebol o tom informovaný,“ vyhlásila jeho budúca poradkyňa v Bielom dome Kellyanne Conwayová pre noviny The Hill. Neskôr však Trump na tlačovke uviedol, že tajné služby mu predložili dokument, podľa ktorého sa Rusi vraj zaujímali o kompromitujúce materiály.

Trump opakovane ubezpečil, že obsah spisu je absolútne lživý a podotkol, že Rusko nikdy nerobilo kroky, aby ho ovplyvňovalo. „Nikdy sa to nestalo,“ komentoval Trump správy zverejnené BuzzFeedom. „Nemám s Ruskom žiadne dohody,“ podčiarkol.

Peskov z Kremľa odkázal, že vo falošnom dokumente vidí snahu poškodiť vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom (ruský prezident Vladimir Putin predpokladá, že s nástupcom Baracka Obamu bude oveľa lepšie vychádzať).

V Prahe sme neboli

Zvlášť problematickou časťou dokumentu je tá, kde sa píše o schôdzke v hlavnom meste Českej republiky. V auguste 2016 sa údajne v Prahe stretol Trumpov právnik Michael Cohen s ľuďmi, ktorých poslal Kremeľ. „Nikdy v živote som nebol v Prahe,“ reagoval Cohen na Twitteri.

Odmietavo sa vyjadril aj Konstantin Kosačev, ktorý sa mal rozprávať s Trumpovým právnikom v českej metropole. „Nepoznám sa s Cohenom a priznám sa, že pri všetkej úcte do dnešného dňa som o takom mene nepočul. Nebol som v Prahe a ani v iných českých mestách najmenej päť rokov, možno aj viac,“ napísal na Facebook Kosačev, ktorý je predsedom zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu.

Kosačev pokračoval, že dokument mohli vypracovať provokatéri, ktorí nemajú informácie. Keby však podľa neho išlo o dielo skutočných agentov, poradil by im zbaliť si veci: „Ak je to robota amerických tajných služieb, s takou zahanbujúcou kvalitou práce sa jednoducho treba vzdať funkcií.“

Tvrdenia v dokumente

Dokument sa zmieňuje aj o tom, že Rusi sa vraj dozvedeli o korupčných aktivitách Trumpa v Číne, čo by ho mohlo spraviť vydierateľným podobne ako v prípade údajných sexuálnych orgií v moskovskom hoteli pred niekoľkými rokmi.

Na druhej strane mal však Trump pritom vyhovovať Kremľu ako budúci americký prezident, a to na rozdiel od Clintonovej. Podľa spisu sa mali uskutočniť ruské hackerské útoky proti Demokratickej strane a jej prezidentskej kandidátke s Trumpovým vedomím, čo mal využiť v predvolebnej kampani na jej očiernenie.

„Na odplatu Trumpov tím súhlasil, že dá nabok ruskú intervenciu na Ukrajine ako tému kampane a bude poukazovať na záväzky východoeurópskych a pobaltských štátov pri obrane NATO, aby sa odviedla pozornosť od Ukrajiny, čo bola priorita, ktorú potreboval Putin,“ tvrdí dokument, o pravosti ktorého nie sú záruky.

Správa mala čerpať poznatky od bývalého britského agenta, ktorý má vraj dobré styky v Moskve. The New York Times napísal s odvolaním sa na zdroje v tajných službách USA, že Brita považujú za spoľahlivého, s bohatými spravodajskými skúsenosťami a kontaktmi, ale pravdivosť zistení sa im dosiaľ nepodarilo overiť.

Článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

451 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Trump #americké prezidentské voľby #hackerské útoky