Nástup Trumpa do Bieleho domu sprevádzajú otázky

Denník Pravda prináša niekoľko podstatných otázok a odpovedí, ktoré sa objavujú tesne pred nástupom Donalda Trumpa do úradu prezidenta Spojených štátov amerických.

12.01.2017 07:00
Donald Trump, Trump, Foto:
Donald Trump.
debata (143)
Má Rusko kompromitujúci materiál týkajúci sa zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa? Trump to odôvodňuje tým, že nebude nikomu nadávať ešte pred rokovaniami, ktoré sú s Kremľom potrebné. Lenže Trumpovo správanie skôr podporovalo úvahy o tom, že Putin si ho omotal okolo prsta už tým, že mu lichotí. Miliardár tiež nezverejnil svoje daňové priznania ako prvý zvolený prezident v modernej histórii. To tiež rozprúdilo ďalšie úvahy, že Trumpov biznis je prepojený s Ruskom. Zverejnený materiál, ktorý publikovala spravodajská stránka BuzzFeed, tvrdí, že ruský režim Trumpa najmenej päť rokov podporoval a pomáhal mu.

Čo vyplýva z údajných kompromitujúcich informácií o Trumpovi?
BuzzFeed pripomína, že v dokumente, ktorý má k dispozícii, sú niektoré chyby. Jeho reportéri v USA a Európe sa snažili tvrdenia preveriť, ale bez jednoznačného záveru, či je možné odmietnuť ho, alebo potvrdiť. Niektoré médiá sa 35-stranový dokument z tohto dôvodu rozhodli nezverejniť. Materiál mal pripraviť bývalý britský spravodajský dôstojník. Lenže podľa BuzFeed nie je jasné, či je to pravda. V dokumente sa píše, že Rusko má na Trumpa kompromitujúce materiály so sexuálnym obsahom z jeho orgií s prostitútkami v Moskve. Ruská tajná služba tiež vraj kampani republikána dodávala spravodajské informácie o demokratke Hillary Clintonovej. Trumpov poradca Michael Cohen sa mal s Rusmi dokonca stretnúť v Prahe, ale tvrdí, že v českom hlavnom meste nikdy nebol. Kremeľ tiež údajne ponúkal Trumpovi veľké obchody v súvislosti s majstrovstvami sveta vo futbale 2018, ale biznis sa z bližšie nešpecifikovaných dôvodov neuskutočnil.

Čo bude ďalej?
Trump má 20. januára zložiť prezidentský sľub. Je takmer isté, že sa to stane, bez ohľadu na to, či sú zverejnené materiály pravé, alebo nie. Keďže existujú viaceré pochybnosti o cieľoch kybernetickej a dezinformačnej kampane Ruska zameranej proti americkému politickému systému, mnohí experti navrhujú vytvorenie nadstraníckej verejnej komisie, ktorá sa tým bude zaoberať. Niektorí Trumpovi stúpenci tvrdia, že súčasné zverejnené správy sú len bojom amerických tajných služieb s republikánom. Na druhej strane sa nedá vylúčiť ani to, že dokumenty podhodila médiám samotná Moskva, aby okolo amerických prezidentských volieb vytvorila ďalšiu neistotu.

Aký bude vzťah Trumpa a Ruska?
Viacerí pozorovatelia očakávajú, že Trump sa bude k Rusku správať pomerne ústretovo. Nebolo by to nič nové. O lepšie vzťahy s Moskvou sa na začiatku svojho mandátu snažili aj George Bush a Barack Obama. Trump naznačil, že by mohol zrušiť sankcie proti Rusku za jeho obsadenie Krymu a rozpútanie vojny na Ukrajine. Mnohí v Trumpovom tábore veria, že s Moskvou sa dá dohodnúť na lepšej koordinácii boja s islamistickým terorizmom. Toto je pre miliardára a jeho ľudí zjavnou bezpečnostnou prioritou. Je však veľmi otázne, či má v tejto veci Moskva naozaj čo ponúknuť.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump