Riaditeľ tajných služieb: Nie sme za únikom informácií o Trumpovi

Únik informácie o údajnom zbieraní kompromitujúcich materiálov nie je produktom americkej rozviedky, uviedol vo štvrtok odstupujúci riaditeľ amerických tajných služieb (DNI) James R. Clapper. Spresnil, že ide dokument vypracovaný súkromnou spoločnosťou pôsobiacou v oblasti bezpečnosti.

12.01.2017 11:15
James Clapper, rozviedky, tajné služby, USA Foto: ,
Odstupujúci riaditeľ amerických tajných služieb (DNI) James R. Clapper.
debata (40)

Vo vyhlásení pre médiá sa uvádza, že Clapper v stredu s Trumpom hovoril o nedávnych správach médií o minulopiatkovom brífingu týkajúcom sa ruských počítačových útokov na USA. Clapper na schôdzke s Trumpom vysvetlil, že informácia o kompromitujúcich materiáloch, ktoré sa ho týkajú, nepochádza od rozviedky. Dodal tiež, že neexistujú fakty, ktoré by kompromitujúce materiály potvrdzovali.

NBC: Autorom správy je bývalý agent britskej MI6

Správu o údajne kompromitujúcich materiáloch na novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa a jeho vzťahoch s Ruskom vypracoval bývalý agent britskej tajnej služby MI6 Christopher David Steele, ktorý bol v 90. rokoch vyslaný v Moskve, píše na svojej webovej stránke televízna stanica NBC.

Steele momentálne pracuje v Londýne pre súkromnú spoločnosť Orbis Business Intelligence, ktorá pôsobí vo sfére bezpečnostných a špionážnych služieb. Jej riaditeľ Christopher Burrows pre denník Wall Street Journal nepotvrdil ani nepoprel, že Orbis pripravil háklivú správu o Trumpovi.

Samotný Steele pred médiá zatiaľ nepredstúpil a k autorstvu správy sa neprihlásil. NBC s odvolaním sa na jedného z jeho susedov uviedla, že Steele má byť niekoľko dní „mimo“.

Správa, ktorá má 35 strán, bola vypracovaná na základe objednávky Trumpových oponentov v Republikánskej strane, ale médiám tieto informácie poskytli demokrati, vysvetľuje NBC.

Zverejnenie dvoch strán výňatkov zo správy i jej úplnej verzie na stránke BuzzFeed vyvolalo ostrú reakciu zo strany Trumpa i jeho tímu, ktorí všetky tvrdenia označili za vymyslené. Trump v stredu na svojej prvej „prezidentskej“ tlačovej konferencii v New Yorku kritizoval tajné služby USA za zverejnenie „vymyslených a lživých informácií“. „To je niečo, čo mohlo robiť a aj robilo nacistické Nemecko,“ vyhlásil.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu rozhodne poprel, že by Rusko bolo zbieralo kompromitujúce materiály na Donalda Trumpa či jeho protikandidátku vo voľbách Hillary Clintonovú. Správy o tom Peskov označil za „úplný výmysel“.

Stručný dokument – tzv. memo, v ktorom sa písalo, že Trumpove maily sledovala ruská tajná služba – koloval v lete medzi Trumpovými oponentmi a ich prostredníctvom so zrejme dostal k Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI). Republikánsky senátor John McCain v noci nadnes priznal, že bol jedným z tých, ktorí „memo“ poskytli FBI.

Viaceré americké média v utorok večer informovali, že dosluhujúci prezident Barack Obama i Trump dostali minulý týždeň spolu so správou o počítačových útokoch na USA aj zatiaľ nepotvrdené dokumenty o tom, že „ruskí agenti“ údajne majú informácie osobného i finančného charakteru, ktoré kompromitujú nového prezidenta USA.

Spravodajský portál BuzzFeed následne zverejnil 35-stranový dokument, ktorý údajne poslúžil ako podklad pre správu tajných služieb. Dôveryhodnosť dokumentu však spochybnila aj platforma WikiLeaks, podľa ktorej tento materiál nie je správou rozviedky.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Trump #MI6