Časť Európy čelí nepriaznivému počasiu

Pre sneženie a silný vietor hlásia komplikácie v doprave Nemecko, Belgicko, Holandsko či Francúzsko, kde sú státisíce domácností bez elektriny.

13.01.2017 09:54 , aktualizované: 14:40
Nemecko, Berlín, sneženie, sneh, búrka Foto: ,
Sneženie značne komplikuje dopravu na berlínskych cestách už od stredy.
debata (10)

Sever Nemecka podobne ako vo štvrtok čelí problémom v doprave, ktoré spôsobila búrka. Trať medzi Brémami a Hannoverom museli uzavrieť a nemecké železnice DB pre nepriaznivé poveternostné podmienky znížili rýchlosť vysokorýchlostných vlakov na 200 kilometrov za hodinu, bežne pritom jazdia až o sto kilometrov za hodinu rýchlejšie. Pre zlé počasie hlásia komplikácie v doprave aj Belgicko, Holandsko či Francúzsko, kde sú státisíce domácností bez elektriny.

Vietor vyvracal stromy a ničil elektrické rozvody

Problémy s počasím v Nemecku doľahli predovšetkým na spolkovú krajinu Dolné Sasko. Sneženiu a silnému nárazovému vetru čelia tiež Berlín či Brandenbursko. Naopak Severné Porýnie-Vestfálsko, pre ktoré meteorológovia predpovedali prívaly snehu, zostalo ušetrené, v tejto spolkovej krajine však prší a fúka silný vietor.

Počas noci búrka Egon pri prechode cez západ Nemecka dosiahla v Sársku a v Porýní-Falcku silu orkánu, vietor mal rýchlosť až 148 kilometrov za hodinu. Víchor vyvracal stromy a ničil rozvody elektrickej energie. V Bádensku-Württembersku pre následky víchrice zaznamenali policajti vyše 400 výjazdov, a to predovšetkým pre popadané stromy, zničené dopravné značky či prevrátené ploty okolo stavieb.

Cyklistu v Berlíne neodradilo ani husté sneženie. Foto: SITA, Markus Schreiber
búrka, sneženie, nemecko, Cyklistu v Berlíne neodradilo ani husté sneženie.

Belgicko pre husté sneženie uzavrelo pre kamióny niektoré úseky diaľnic, predovšetkým v blízkosti hraníc s Nemeckom. Belgické pobrežie sa medzitým pripravuje na povodne, pretože meteorológovia na popoludnie predpovedajú prudký nárast hladiny mora. Prístavné mesto Nieuwpoort preventívne vybudovalo ochranné hrádze z 25 000 vriec s pieskom. Obdobné problémy so snežením a vetrom má aj Holandsko.

Problémy má aj Česko

Silný vietor od rána zamestnáva hasičov v Karlovarskom i Plzenskom kraji, pribúdajú aj nehody spôsobené veterným počasím.

Od skorého rána hasiči v Karlovarskom kraji vyrážali k viac ako trom desiatkam udalostí, väčšinou ide o stromy spadnuté na cesty, informoval ČTK hovorca krajských hasičov Martin Kasal. Na Chebsku vietor prevrátil kamión.

Na horách má vietor silu orkánu, dosahuje rýchlosť nad 118 kilometrov za hodinu. Policajti odporúčajú vodičom, aby vôbec nejazdili. Energetici riešia od rána v oboch krajoch poruchy na elektrickom vedení.

Vo Francúzsku víchrica spôsobila výpadok prúdu

Polovicu územia severnej časti Francúzska zasiahla v noci silná snehová víchrica. V dôsledku toho sa bez dodávok elektrickej energie ocitlo 237 000 domácností na severe, východe a v strednej časti krajiny, uvádza stanica France Info.

Ministerstvo vnútra informovalo, že výčiny počasia najviac zasiahli Normandiu a Pikardiu. Hasiči tam museli zasahovať v 4 452 prípadoch. Evakuovali 1 100 ľudí.

Fujavicu sprevádza silný vietor – v okolí mesta Dieppe v departemente Seine-Maritime namerali 146 km/h a v Méaulte v kraji Somme sila vetra dosiahla rýchlosť 134 km/h.

V 11 departementoch naďalej platí druhý najvyšší stupeň pohotovosti pre riziko snehových zrážok a vytvárania poľadovice. V oblastiach Ardennes, Aisne, Somme, Nord, Pas-de-Calais a Meuse v dôsledku toho zrušili prepravu detí školskými autobusmi.

Ako ďalej uvádza France Info, vývoj počasia v strednom a severnom Francúzsku si v noci vynútil aj úplné odstavenie troch vlakov v kraji Eure: jeden v oblasti Évreux a dva ďalšie v Serquigny.

Letecká doprava zatiaľ funguje normálne, parížske letiská však vydali odporúčanie cestujúcim, ktorí sa na vydávajú cestu, aby počítali so zdržaním pri preprave na letisko.

Ľudia kvôli víchrici uviazli vo vlaku

Vo Francúzsku tiež uviazlo 180 cestujúcich v noci zo štvrtka na piatok pre snehovú búrku v rýchlovlaku Thalys idúceho z Bruselu do Paríža. Najprv zlyhala na hlavnej trase dodávka elektrického prúdu, takže súprava musela využiť záložnú trasu. Tú ale neskôr zablokoval pád stromu na elektrické vedenie.

Cestujúci boli nakoniec dopravení do francúzskej metropoly náhradným rýchlovlakom TGV so zhruba desaťhodinovým meškaním.

Pasažierom poskytli pomoc zasahujúci hasiči a príslušníci civilnej ochrany, ktorí priniesli deky a teplé jedlo a nápoje, pretože vo vlaku bez elektriny nefungovalo pochopiteľne ani kúrenie, upozornil podľa agentúry AFP jeden z riaditeľov spoločnosti Thalys Bertrand Camus. Podľa neho bude cestujúcim za vzniknuté problémy vrátené cestovné a poskytnutý jeden lístok zadarmo.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #búrka #Holandsko #Belgicko #sneženie #víchrica