Viedeň chce obmedziť pracovnú silu z EÚ

Rakúsky kancelár Christian Kern si chce nakloniť xenofóbne naladených voličov. Štáty EÚ z východnej časti kontinentu obvinil, že do Rakúska vyvážajú nezamestnaných a aj preto chce žiadať EÚ, aby Rakúsku umožnilo zaviesť obmedzenia na pracovnom trhu. Pri zamestnávaní majú firmy uprednostniť nezamestnaných Rakúšanov pred cudzincami z krajín EÚ.

13.01.2017 13:00
Christian Kern Foto: ,
Rakúsky kancelár Christian Kern by chcel uprednostňovať pri zamestnávaní domácich obyvateľov pred uchádzačmi o prácu z ostatných krajín EÚ.
debata (293)

„To znamená, že len ak nebude vhodný nezamestnaný človek v krajine, možno bez obmedzenia dať prácu novoprichádza­júcemu,“ uvádza sa v ekonomickom pláne, ktorý v stredu predstavil kancelár Kern. Podobné pravidlo pre obmedzenie voľného pohybu osôb zavádza Švajčiarsko, ktoré nie je členom EÚ.

Európska komisia podľa agentúry APA predstavy rakúskeho kancelára Kerna včera nekomentovala, keďže zatiaľ ide len o víziu.

Rakúski ekonómovia i zamestnávatelia sú voči Kernovmu plánu obmedziť príchod pracovníkov z iných štátov EÚ skeptickí. Zástupca Federácie rakúskeho priemyslu Christoph Neumayer to považuje skôr za „politický signál“ a, ako povedal pre APA, pochybuje o zavedení takého pravidla, hoci o tom treba diskutovať.

Ekonomický analytik Helmut Hofer zas upozornil, že ak by aj také pravidlo bolo zavedené – čo by v rámci rokovaní s EÚ dlho trvalo – pre firmy by to okrem iného znamenalo byrokratickú záťaž. Zamestnávatelia by totiž museli dokazovať, že na dané miesto nenašli domáceho pracovníka. Pre APA taký návrh označil za „návrat do sedemdesiatych rokov“, ktorý v súčasnosti nemá zmysel. Voľný pohyb osôb, teda právo žiť a pracovať v inom členskom štáte EÚ, patrí k jej štyrom základným princípom.

Nezamestnanosť v Rakúsku napriek jej miernemu zvýšeniu patrí k najnižším v rámci Európskej únie. Podľa Eurostatu vlani v jeseni dosahovala 5,8 percenta. Paradoxne len nedávno rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka v správe o migrácii upozornil, že rakúsky sociálny systém je bez imigrácie neudržateľný. Podľa správy, na ktorú sa odvoláva portál Local, Rakúsko bude pre problém starnutia obyvateľstva potrebovať ročne približne 50-tisíc migrantov, ktorí budú pracovať a platiť si sociálne poistenie. Sobotka preto avizoval vytvorenie špeciálnej komisie, ktorá má vypracovať stratégiu kontrolovanej imigrácie.

Kern, kancelár za sociálnych demokratov (SPÖ), sa podľa Deutsche Welle zjavne snaží zvýšiť zamestnanosť a získať späť podporu ľudí, ktorí vo voľbách hlasovali za krajnú pravicu zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). „Áno, Kern sa zameral na voličov FPÖ (a iných) a pokúša sa presunúť debatu z oblasti, kde má SPÖ málo bodov (teda imigrácie) a kde je vnútorne rozdelená na oblasť, kde majú sociálni demokrati lepšie meno – teda na sociálnu politiku, zamestnanosť a podobne,“ uviedol pre Pravdu profesor politológie Reinhard Heinisch zo Salzburskej univerzity. Pripomenul, že FPÖ je pravicová v otázkach identity, imigrácie a kultúry a, naopak, ľavicová v oblasti sociálnej politiky.

Kern sa vo svojom pláne zameral aj na ďalšiu oblasť, ktorá patrí k obľúbeným témam pravice. Chce znížiť ročný strop na počet žiadateľov o azyl z 35-tisíc na 17-tisíc. Toľko žiadostí inak nemalo Rakúsko ani vlani, za minulý rok tam prijali približne 14-tisíc žiadostí o azyl. Kern sa ale viac sústredil na imigráciu z východnej Európy a štáty EÚ, kde sú nižšie mzdy ako v Rakúsku. Chce tlačiť na opatrenia, ktoré obmedzia prax, keď firmy vysielajú pracovníkov do Rakúska bez toho, aby platili plné rakúske dane. „Máme situáciu, keď tieto krajiny z východnej Európy vyvážajú ich nezamestnanosť do Rakúska,“ povedal Kern.

Na druhej strane ako sociálny demokrat sľubuje vyššie výdavky na zdravotnú starostlivosť a zvýšenie minimálnej mzdy na 1 500 eur mesačne. Chce vytvoriť 200-tisíc nových pracovných miest, verejné investície, pomoc start-upom. Ako to chce dosiahnuť, však nespresnil, dodala agentúra Reuters.

Kern svoj 146-stranový ekonomický plán na desať rokov predstavil v meste Wels. Kedysi bolo baštou sociálnych demokratov, ale dnes je to najväčšie mesto s krajne pravicovým primátorom. Ako upozornila agentúra Reuters, mnohí noví voliči krajnej pravice boli kedysi stúpencami sociálnych demokratov, zostali však rozčarovaní z vládnej koalície sociálnych demokratov a ľudovcov a ich častého vzájomného hašterenia. Obe vládne strany odlev voličov pocítili aj vo vlaňajších prezidentských voľbách, keď do druhého kola nepostúpili ich kandidáti, ale, naopak, kandidát krajnej pravice.

„Tí, čo nám už neveria, tí, čo sú z nás sklamaní, tí, ktorí sú možno nahnevaní, počúvam váš odkaz a rozumiem vášmu sklamaniu. Oddnes zmeníme kurz,“ vyhlásil Kern pred stovkami stúpencov vo Welse.

Alpskú krajinu na jeseň budúceho roka čakajú parlamentné voľby a predpokladá sa, že práve migrácia a nezamestnanosť bude jednou z hlavných tém kampane. Krajnú pravicu podľa prieskumov podporuje až tretina voličov. Špekulácie o tom, že vládna koalícia sa môže tento rok rozpadnúť, čo by viedlo k predčasným voľbám, Kern odmietol. „Som presvedčený, že nám zostáva dosť urobiť do jesene 2018,“ citovala Kerna agentúra Reuters.

© Autorské práva vyhradené

293 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #Rakúsko #cudzinci #Christian Kern