Agent MI6, ktorý je za správou o Trumpovi, pracoval aj pre FBI v kauze FIFA

Bývalý agent britskej tajnej služby MI6 Christopher Steele, ktorému sa pripisuje autorstvo kompromitujúcej správy na novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, poskytoval americkému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) informácie o korupcii v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA).

13.01.2017 16:22
debata (60)

Ako v noci na dnes napísal denník The Washington Post, Steela si v roku 2009 najala anglická futbalová asociácia, aby prešetril podozrenia z korupcie v radoch FIFA.

Steele pôsobí v spoločnosti Orbis Business Intelligence, ktorá sa špecializuje na bezpečnostné a špionážne služby a väčšinu jej zamestnancov tvoria bývalí agenti tajných služieb. Podľa západných médií práve táto spoločnosť údajne vypracovala materiál, podľa ktorého majú „ruskí agenti“ k dispozícii kompromitujúce materiály proti novozvolenému šéfovi Bieleho domu.

Steelov spoločník vo firme Christopher Burrows autorstvo správy odmietol potvrdiť alebo vyvrátiť.

Steele sa bojí o svoj život

Samotný Steele pred médiá zatiaľ nepredstúpil a k autorstvu správy sa neprihlásil. Americká televízia NBC vo štvrtok s odvolaním sa na jedného z jeho susedov uviedla, že Steele má byť niekoľko dní „mimo“.

Podľa spravodajskej spoločnosti BBC Steele v utorok alebo v stredu – ešte pred tým, ako bolo v súvislosti s kauzou zverejnené jeho meno – odišiel zo svojho domu v grófstve Surrey a „skrýva sa“ na neznámom mieste.

Nemenovaný zdroj pre BBC uviedol, že Steele sa bojí o svoj život. Dodal, že Steele začal mať takéto obavy už v októbri, keď prvýkrát verejne vyhlásil, že Rusko by sa mohlo pokúsiť ovplyvniť prezidentské voľby v USA v Trumpov prospech.

BBC uviedla, že Steele, otec štyroch detí, požiadal suseda, aby sa v jeho neprítomnosti postaral o jeho tri mačky.

BBC s odvolaním sa na členov komunity agentov tajných služieb poznamenala, že Steele je medzi nimi „veľmi vysoko cenený“ a je považovaný za „kompetentného“.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Christopher Steele