Mladé utečenky: Rodičom to nepovedzte

Sú ako medzi dvoma svetmi. Dievčatá a mladé ženy, dcéry utečencov z konzervatívneho prostredia, ktoré sa ocitli v Európe. V mnohých prípadoch zvádzajú vnútorný boj medzi tradíciami rodiny a oveľa liberálnejšou spoločnosťou, ktorá ich obklopuje.

16.01.2017 07:00
debata (70)

V škole od rovesníkov počúvajú o flirtovaní, prvých láskach, vidia bozkávajúce sa páry na verejnosti. Navyše mnohé páry žijú v spoločnej domácnosti bez sobáša, aj keď majú deti. Niečo, o čom hovoriť doma je pre tieto dievčatá často tabu.

Takou je aj 17-ročná Sýrčanka Sara, ktorá je už takmer dva roky v Nemecku. Ako hovorí pre Deutsche Welle, jej život je akoby rozdelený na dve časti. Ten doma, a ten na verejnosti. Na jednej strane súhlasí so zvykmi a s tradíciami, v ktorých vyrástla, ale s priateľmi na verejnosti žije západným štýlom.

„Možno sa rozhodnem, keď budem na univerzite. Ale v každom prípade, nech sa o tom, čo sme sa rozprávali, nedozvie moja mama,“ dodala a zároveň požiadala reportérku, aby jej zmenila meno.

O niečo staršia Sýrčanka Rama, ktorá prišla do Nemecka vlani so svojou mamou, v tom má jasnejšie. Západná spoločnosť ju po príchode až tak veľmi nešokovala, aj keď nie je zvyknutá na pár vecí, ako je bozkávanie sa na verejnosti.

„Veľmi si vážim slobodu tejto krajiny a zaujal ma spôsob, akým ľudia žijú svoj život,“ povedala pre Deutsche Welle. V partnerských vzťahoch sa však bude držať tradícií.

„Som moslimka z moslimskej rodiny a chcem dodržiavať zvyky a tradície, v ktorých som vyrástla,“ dodala dvadsiatnička, ktorá sa na pokročilej úrovni učí nemčinu a pripravuje sa na vysokoškolské štúdium. Partnerské vzťahy a deti by podľa nej mali byť späté s manželstvom. A to plánuje skôr s Arabom ako s Nemcom, pretože predsa len cíti kultúrnu priepasť.

Nájdu sa však aj mladé ženy s opačným názorom. Hana, ktorej meno bolo tiež pozmenené, je 24-ročná sýrska študentka, ktorá vníma konzervatívne tradície kriticky. To bol aj jeden z dôvodov, prečo pred troma rokmi ušla zo Sýrie. Má nemeckého priateľa, s ktorým žije v študentskom byte. Na niečo také by v Sýrii nenašla odvahu.

„Spoločnosť by to odmietla a poškvrnilo by to povesť celej mojej rodiny. Tu v Nemecku je to iné, pretože ľudia sa nepozerajú na váš súkromný život, nežiadajú doklad o manželstve, aby pár mohol žiť spolu. Cítim väčšiu slobodu a dôveru vo vlastné rozhodnutia. Toto je môj život a moje telo,“ zdôraznila pre Deutsche Welle. A čo na to jej rodina? Tá o jej rozhodnutí nevie.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci