Európu i naďalej trápia mrazy, sneženie a silný vietor

Vietor, sneh a mrazivé teploty trápia Európu aj sobotu. Vo Francúzsku ostalo po metelici bez dodávok elektrickej energie viac než 32 000 domácností. V strednom Grécku zamrzli potrubia s pitnou vodou.

14.01.2017 13:59 , aktualizované: 16:54
debata (1)

Francúzskom sa v noci nadnes prehnala fujavica sprevádzaná silným vetrom. Od rána bolo bez elektriny zhruba 32 500 domov, uviedol hovorca spoločnosti Enedis. Snehová víchrica popretrhala elektrické vedenia vo Francúzsku už vo štvrtok večer a bez prúdu vtedy ostalo asi 330 000 domácností, pričom väčšinu dodávok sa podarilo obnoviť už v piatok.

Bez tečúcej vody žije už tri dni približne 150 000 obyvateľov mesta Volos v strednej časti Grécka. Vodovodné potrubia tam pomrzli a popraskali pod náporom dlhodobých mrazov, uviedli miestne médiá.

Úrady gréckeho mesta Solún vyzvali obyvateľstvo na šetrné zaobchádzanie s vodou. Aj v tejto oblasti sú pre popraskané potrubia znížené dodávky vody.

Vlna chladného počasia spôsobila chaos aj v ďalších európskych krajinách, ktoré museli v ostatných dňoch čeliť snehu a mrazu. Na Nemecko udrela fujavica so silou hurikánu, v dôsledku čoho nastali výrazné komplikácie v cestnej a železničnej doprave. Zamrzli aj tradičné benátske vodné cesty.

Husté sneženie a mráz komplikujú dopravnú situáciu v Česku

Husté sneženie komplikuje v sobotu dopravu na mnohých miestach Českej republiky. Problémy majú vodiči v Krušných horách, kde je niekoľko úsekov ciest úplne zatvorených. Kalamitný stav trvá tiež v severnej oblasti Plzeňského kraja.

Na východe Čiech sa tvoria záveje a na ďalších miestach musia vodiči brať ohľad na poľadovicu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. S komplikáciami dnes budú zápasiť aj lyžiari, ktorí budú chcieť ísť smerom od mesta Klášterec nad Ohří do horského strediska Klínovec.

V okrese Teplice je dočasne uzatvorená trasa z mesta Mikulov do Moldavy. Čerstvý sneh je tiež na hlavnej ceste D7 od mesta Chomutov k hraniciam s Nemeckom. Pri stúpaní tam majú problémy kamióny. V nižších polohách sú vozovky klzké. S veľkou opatrnosťou jazdia vodiči trolejbusov v Ústí nad Labem na severozápade Čiech. Niektoré spoje tak môžu mať mierne oneskorenie.

Českí meteorológovia upozornili, že neskôr v priebehu soboty sa zatiahne a bude na väčšine územia snežiť. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať okolo nuly, od stredných polôh sa majú aj naďalej tvoriť snehové jazyky a záveje.

Český hydrometeorologický ústav vydal varovanie, že vo vyšších polohách Česka a v celom kraji Vysočina sa môžu až do nedeľného večera tvoriť snehové jazyky. V časti Krušných hôr, najmä oblasti Klínoveckej hornatiny, hrozia záveje. V nížinách môže aj naďalej vznikať poľadovica alebo námraza.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Európa #snehová kalamita