Budúca prvá dáma USA: Modelka, korisť bulváru, ovláda päť jazykov

Narodila sa v Slovinsku, vtedajšej súčasti socialistickej Juhoslávie, kariéru urobila ako modelka. V roku 1996 sa presťahovala Melania Trumpová (46) do USA, kde na jednej párty stretla realitného magnáta Donalda Trumpa a stala sa jeho treťou ženou. Po úspešnom Trumpovom ťažení v prezidentských voľbách sa Melania stane prvou dámou, jednou z dvoch, ktoré sa nenarodili v USA. V novej životnej etape sa chce venovať problematike detí a žien.

15.01.2017 10:10
Melania Trumpová, usa, prvá dáma Foto: ,
Melania Trumpová - budúca prvá dáma USA.
debata (68)

Verejnosti sa Trumpová viac predstavila na júlovom republikánskom zjazde, kde predniesla prejav. O svojom manželovi okrem iného povedala: „Donald je báječný vodca, ktorý bude pracovať pre vás.“ Jej vystúpenie zožalo aj kritické ohlasy najmä kvôli tomu, že sa v niektorých pasážach nápadne podobalo prejavu súčasnej prvej dámy Michelle Obamovej z roku 2008. Médiá si tiež všimli, že Trumpová hovorí v krátkych vetách a nedokáže prejaviť emócie.

Trumpa počas kampane plne podporovala

Svojho manžela počas volebnej kampane plne podporovala. Bolo tomu tak aj po tom, čo sa vynorila videonahrávka z roku 2005, na ktorej Trump hovorí o tom, že ako slávny a bohatý môže ženy beztrestne ohmatávať. Následne sa prihlásilo niekoľko žien, ktoré miliardára obvinili zo sexuálneho obťažovania. Trumpová svojho muža bráni, obvinenia proti nemu označila za lži.

„Manželovi verím, manžel je milý, je to gentleman a nikdy by nič také neurobil,“ dodala Melania. Hoci je sama imigrantka, podporuje tvrdý postup Trumpa proti nelegálnym prisťahovalcom. Nedávno však Melania čelila podozreniu, že v 90. rokoch pracovala v USA ako modelka, bez toho, aby mala potrebné povolenia.

V roku 1995 napríklad vznikli jej nahé fotky, ktoré v kampani vytiahol bulvárny denník New York Post. Podľa agenta Trumpovej však vznikli bezodplatne. Melania pochybenia odmieta. „V každom okamihu som plne rešpektovala imigračné zákony tejto krajiny. Bodka,“ napísala.

Médiá Trumpovú počas kampane nešetrili, čelila rôznym obvineniam

V ostrej kampani sa tiež sama musela vysporiadať s nepríjemnými momentmi. Okrem nahých fotografií priniesol britský bulvárny denník Daily Mail informáciu, že si Trumpová v 90. rokoch privyrábala ako platená sexuálna spoločníčka. Budúca prvá dáma denník zažalovala a požaduje odškodnenie vo výške 150 miliónov dolárov. Daily Mail stiahol text zo svojich stránok a vyjadril poľutovanie za vzniknutú „nesprávnu interpretáciu“.

Trumpová sa narodila 26. apríla 1970 ako Melanija Knavsová (neskôr si svoje meno zmenila na zrozumiteľnejšie Knaussová), vyrástla v päťtisícovej slovinskej obci Sevnica. Je len druhou americkou prvou dámou, ktorá sa narodila mimo Spojených štátov. Jej predchodkyňou bola Louisa Adamsová, manželka šiesteho prezidenta Johna Quincyho Adamsa, ktorý bol v úrade v rokoch 1825 až 1829. Adamsová bola dcérou amerického konzula v Londýne, kde sa tiež narodila.

Trumpová ovláda päť jazykov, vysokú školu nedokončila

Otec Trumpovej pracoval ako predajca áut, matka navrhovala detské oblečenie. Melania, ktorá má dvoch súrodencov, študovala na strednej škole dizajnu a fotografie v Ľubľane, univerzitné štúdiá nedokončila.

S modelingom začala v 16 rokoch, o dva roky neskôr podpísala zmluvu s agentúrou v Miláne, pracovala tiež v Paríži. V roku 1996 sa presťahovala do New Yorku. Fotila pre magazíny Harper Bazaar, New York Magazine, Vanity Fair, Vogue či Sports Illustrated. Trvalý pobyt v USA získala v roku 2001, občianstvo má od roku 2006.

Za Trumpa sa vydala v januári 2005 v letovisku Palm Beach na Floride, v tom čase spolu už žili šesť rokov. Rok po svadbe sa im narodil dnes desaťročný syn Barron. Trump má z predchádzajúcich dvoch manželstiev ešte štyri ďalšie deti – s Češkou Ivanou, s ktorou žil 13 rokov, má dvoch synov a dcéru, s americkou herečkou a televíznou moderátorkou Marlou Maplesovou potom dcéru. Pre Melaniu bol sobáš s extravagantným miliardárom prvým vstupom do manželstva.

Trumpová hovorí piatimi jazykmi – okrem slovinčiny a angličtiny ovláda tiež francúzštinu, nemčinu a srbčinu.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Melania Trumpová