Trump kritizoval Merkelovú za imigrantov, brexit považuje za veľkú vec

Nemecká kancelárka Angela Merkelová svojou politikou otvorenosti voči nelegálnym migrantom urobila katastrofálnu chybu. V rozhovore pre dnešné britský denník The Times to vyhlásil nastupujúci americký prezident Donald Trump.

16.01.2017 00:30
debata (172)

Prezident, ktorý po svojom zvolení prijal ako prvého zahraničného politika zanieteného stúpenca brexitu Nigela Faragea, komentoval rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu.

„Ľudia a štáty chcú svoju vlastnú identitu a Spojené kráľovstvo chce takisto svoju identitu,“ povedal britskému denníku. „Nakoniec sa ukáže, že brexit je veľká vec,“ dodal americký prezident.

Po Británii podľa Trumpa opustia EÚ ďalšie krajiny. Britskú premiérku Theresu Mayovú chce prezident pozvať do USA bezprostredne po nástupe do funkcie.

NATO je zastarané, ale dôležité

Severoatlantická aliancia (NATO) je podľa neho zastaraná, pretože nedokázala zabrániť teroru. Napriek tomu Trump považuje pakt za dôležitý.

„Myslím si, že urobila jednu veľmi katastrofálne chybu, a to tým, že prijala všetkých tých nelegálnych migrantov,“ povedal na adresu Merkelovej nový prezident, ktorý svoj odmietavý postoj voči prisťahovalcom dal opakovane najavo už počas minuloročnej volebnej kampane. Za jednu zo svojich úloh označuje budovanie múru na hranici s Mexikom, ktorého výstavbu by mala financovať mexická vláda.

Trump tiež zopakoval, že členské štáty NATO nedodržiavajú voči aliancii svoje finančné záväzky, a to podľa neho nie je voči USA fér. „Je päť krajín, ktoré platia, čo majú. Päť. To nie je veľa,“ uviedol budúci šéf Bieleho domu.

Za jadrovú zmluvu s Ruskom zruší sankcie

Trump sa tiež vyjadril k perspektíve prípadnej zmluvy s Ruskom o obmedzení jadrových zbraní. Vyhlásil podľa The Times, že jadrové arzenály by mali byť „veľmi podstatne“ obmedzené. Rusku výmenou za dohodu o obmedzení jadrových zbraní ponúkne zrušenie amerických sankcií.

Trump podporí Izrael

Ruská intervencia v Sýrii bola podľa Trumpa „veľmi zlá vec“, ktorá viedla ku strašnej humanitárnej situácii. Británia by mala vetovať akúkoľvek novú rezolúciu BR OSN, ktorá bude kritická voči Izraelu, uviedol. Dohodnutím zmluvy o mieri na Blízkom východe chce Trump poveriť svojho zaťa Jareda Kushnera, povedal britskému denníku.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Donald Trump