Turci zmietli domy neďaleko Manasu

Pre obyvateľov ovocinársko-rekreačnej osady Dača Suu, vzdialenej iba necelých 1 500 metrov od jednej z pristávacích dráh kirgizského medzinárodného letiska Manas, sa začal pracovný týždeň tragicky.

16.01.2017 06:34 , aktualizované: 17.01.2017 09:09
lietadlo, Kirgizsko Foto: ,
Záchranné tímy pri troskách lietadla.
debata (39)

Bol pondelok, presne 7.31 h ráno. Päťčlenná posádka tureckého nákladného lietadla Boeing 747–400 sa druhý raz pokúsila o pristátie. Pilot, ktorý čelil ťažkým poveternostným podmienkam, však podľa miestneho ministra dopravy a ciest Žamšita Kalilova „netrafil“ pre hustú hmlu dráhu.

„Zatiaľ pracujeme aj s verziou, že chybu urobili piloti,“ informoval podpredseda kirgizskej vlády Muhammetkalyj Abulgazijev. V tejto súvislosti pripomenul, že podľa odborníkov pristávať možno, ak viditeľnosť je väčšia ako 300 metrov. V čase manévru bola 325 metrov. V noci pristálo 11 lietadiel vrátane nákladných, a teda podľa Abulgazijeva podmienky boli prijateľné. "Stroj preletel dráhu a 200 metrov za ňou zbúral navigačné zariadenie. Následne trupom zavadil o bezpečnostný val, zlikvidoval niekoľko stromov, až napokon sa zastavil na jednej z ulíc v časti ovocinárskeho spolku Aviator, v ktorom bolo 43 domov. Tridsiatku z nich úplne turecký stroj zničil alebo poškodil.

„Na jednej ulici zrovnal všetky domy okrem jedného. Výsledkom tragédie je zatiaľ 37 obetí vrátane šiestich detí a členov posádky,“ informoval portál 24.kg. Podľa zdravotníkov jeden z členov posádky síce po dopade stroja ešte žil, ale cestou do nemocnice podľahol ťažkým zraneniam. Podľa záchranárov počet obetí sa môže zvýšiť, pretože pod troskami domov môžu byť ešte ďalšie telá obetí a aj v nemocnici sú ťažko zranení ľudia. Pozostatky niektorých obetí sú natoľko zdevastované, že bude ťažké v najbližších dňoch určiť ich identitu.

„Bola som v nedeľu na návšteve u príbuzných a ostala som u nich nocovať. Ráno mi zatelefonovali a oznámili, že na domy v osade sa zrútilo lietadlo. Pravda je, že lietajú ponad náš dom,“ spomína Anarkan Kožoevová, obyvateľka najviac tragédiou postihnutej ulice. „Iba som skríkla: Moje deti sú mŕtve! Až nevesta na druhej strane telefónu ma upokojila, vraj sú v poriadku. Nie však dom deda Nurlana, ako ani ostatné na ulici. Iba jeden ostal nepoškodený,“ cituje portál 24.kg šokovanú ženu. Viacerí svedkovia potvrdili, že bolo počuť veľký rachot, pri ktorom sa domy otriasli ako pri zemetrasení. Ako povedal pre portál Agent 024 Jurij Andrejev, majiteľ piatich poškodených domov, v každom žili po dve rodiny.

Nákladný Boeing-747, ktorý patril spoločnosti MyCargo Airlines, letel na trase Hongkong – Istanbul s plánovaným medzipristátím na medzinárodnom letisku Manas, vzdialeného asi 25 kilometrov od Biškeku, metropoly Kirgizstanu. Podľa tureckých médií posádka stroja v zložení kapitán İbrahim Gyurzhan Diranzhi (na snímke vľavo), druhý pilot Kazım Ondul (vpravo), ako aj Miloh Oslan a Ichsan Koža patrila medzi veľmi skúsené. Diranzhimu sa dokonca dvakrát podarilo pristáť s poškodeným strojom počas služby v Afganistane, za čo ho Američania vyznamenali. Podľa ministra pre mimoriadne udalosti Kubatbeka Boronova posádka havarovaného stroja pristávala v minulosti už trikrát v Manase, a teda vedela o podmienkach priblíženia.

V pondelok sa na záchranných prácach a odstraňovaní následkov tragédie podieľala tisícka ľudí a množstvo techniky ministerstva pre mimoriadne situácie. Našli sa však aj takí, ktorí sa pokúsil neľudsky zneužiť situáciu. „Na mieste tragédie zatkli muža, ktorý mal pri sebe veci pochádzajúce z havarovaného lietadla,“ informovali policajné zdroje v Biškeku.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #pád lietadla #Turkish Airlines