Macron by vyhral, ale nemá istý postup

Môže to byť prekvapenie, meno Emmanuel Macron treba brať vážne. Francúzskemu exministrovi hospodárstva sa zväčšuje šanca zvíťaziť v prezidentských voľbách.

16.01.2017 09:20
Emmanuel Macron Foto: ,
Emmanuel Macron gestikuluje na stretnutí so svojimi stúpencami v Paríži. V prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia na jar tohto roku, má šancu uspieť. Keby zvíťazil, stal by sa najmladším šéfom Elyzejského paláca vo francúzskych dejinách.
debata (9)

V prieskume si polepšil, musí však presvedčiť ešte viac voličov, aby ho poslali za šéfa Elyzejského paláca. Stal by sa nielen najmladším prezidentom v dejinách Francúzska, ale aj prvým, za ktorým nestojí nejaká silná a ukotvená politická strana. Tridsaťdeväťročný Macron, ktorý sa nevymedzuje ani naľavo, ani napravo, má svoje hnutie Vpred!, ktoré založil, keď vlani opustil ľavicovú vládu, lebo sa mu nepáčilo, že nemá potrebnú podporu pre presadzovanie reforiem.

Keby postúpil do druhého kola volieb, mohla by sa zrodiť senzácia. „V prípade, že by proti nemu stála Marine Le Penová, na percentá by vyhral 65 : 35. Keby mal za súpera Francoisa Fillona, zvíťazil by 52 : 48,“ informoval týždenník Paris Match o prieskume agentúry Ifop. Háčik je však v tom, že nemá istú účasť vo volebnom finále, pretože zatiaľ to vyzerá, že v prvom kole by asi stroskotal na nepostupovom tretom mieste. S tesným odstupom od líderky krajnej pravice a kandidáta konzervatívcov.

Macron však ide nahor, lebo kým v novembri mu prieskumy dávali 15 percent hlasov v prvom kole, najnovšie sa vyšvihol nad úroveň 20 percent (ani Le Penová, ani Fillon nie sú nad 30 percentami).

Zaujímavosťou je, že Macronov úspech nezávisí len od neho samotného, ako seba dokáže predať voličom. Žiara mladej – ročnej – politickej hviezdy bude ovplyvnená primárkami socialistov a rozhodnutím jedného centristického politika.

Socialisti si vyberú kandidáta koncom tohto mesiaca. „Keby ním bol niektorý z exministrov Arnaud Montebourg alebo Benoit Hamon, Macron by z toho mohol ťažiť tak, že by zdôrazňoval, že on je ten z centristického zázemia. Naopak, keby primárky vyhral premiér Manuel Valls, hlasy stredovo orientovaných voličov by sa rozdelili medzi nich dvoch,“ upozornil týždenník Newsweek. Po prvej televíznej debate socialistov je dobrou správou pre Macrona, že podľa ankety agentúry Elabe Montebourg presvedčil o tri percentá viac divákov ako Valls (Hamon bol tretí).

Prezidentská nádej Macrona sa bude odvíjať aj od centristu Francoisa Bayroua. „Mohol by od neho nabrať viac ako päť percent hlasov, ktoré mu prisudzujú prieskumy. Bayrou sa zatiaľ nevyjadril, či mieni kandidovať,“ poznamenala agentúra Reuters, pričom vysvetlila, že voliči dosiaľ nerozhodnutého exministra školstva by sa priklonili k lídrovi hnutia Vpred!, lebo obaja majú podobné predstavy o politike v sociálnej oblasti.

Macron medzitým buduje svoj volebný tím. Noviny Le Monde napísali, že zlanáril k sebe uznávaného ekonóma Jeana Pisaniho-Ferryho, špičkového odborníka na správanie voličov Denisa Delmasa a dlhoročnú televíznu reportérku Laurence Haimovú, ktorá pokrývala pätoro posledných prezidentských volieb v USA. „Macron je francúzsky Obama,“ zdôvodnila pre agentúru AFP, prečo sa rozhodla zapojiť do politickej kampane.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron