Abbás hovorí o šanci, Netanjahu o pasci

"Je nás tu veľa preto, lebo si uvedomujeme nebezpečenstvo situácie," vyhlásil v nedeľu šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault v otváracom prejave parížskej medzinárodnej konferencie o urovnaní palestínsko-izraelského konfliktu za účasti predstaviteľov 75 krajín.

16.01.2017 11:23
Abbás, Netanjahu Foto:
Palestínsky líder Mahmúd Abbás (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (4)

Rokovanie sa konalo bez prítomnosti hlavných aktérov, Palestínčanov a Izraelčanov, ktorých na summit ani nepozvali. Ich zástupcovia však majú možnosť pricestovať po závere rokovania, aby si vypočuli, na čom sa dohodlo. Palestínsky líder na rozdiel od izraelského s tým súhlasil. Obojstranný súhlas Mahmúda Abbása a Benjamina Netanjahua však zaznel v prípade možného spoločného rokovania v Moskve. Z pohľadu Tel Avivu mu však už predchádzalo kontroverzné moskovské spoločné rokovanie hnutí Hamas, Fatah, Palestínskeho islamského džihádu a Ľudového frontu pre oslobodenie Palestíny.

Dôvodom terajšej neprítomnosti Abbása a Netanjahua v Paríži boli diametrálne postoje Tel Avivu a Ramalláhu. Zatiaľ čo židovský štát preferuje priame rozhovory s Palestínčanmi bez medzinárodnej účasti, Palestínčania v snahe „kryť si chrbát“ pred izraelskými politickými radikálmi internacionalizujú riešenie roky trvajúceho problému. Zatiaľ čo Ramalláh považuje konferenciu za poslednú šancu začať konečne skutočne riešiť palestínsko-izraelské vzťahy, Tel Aviv ju charakterizoval ako „pascu“ či akýsi palestínsky politický folklór za účasti medzinárodného spoločenstva.

„Ide o posledné záchvevy včerajšieho sveta. Zajtrajší bude iný, a je to veľmi blízko,“ vyhlásil premiér Netanjahu na nedeľňajšom rokovaní vlády v Jeruzaleme. Urobil tak v narážke na blížiacu sa výmenu v Bielom dome, ktorá sa uskutoční o štyri dni a od ktorej si nielen Netanjahu nemálo sľubuje.

Podľa nemenovaného izraelského zdroja citovaného agentúrou Walla je Izrael „proti medzinárodnému riešeniu, pretože máme dobré skúsenosti s priamym dialógom a jeho výsledkami s Egyptom a Jordánskom“. Francúzsko pritom niekoľkokrát ubezpečovalo, že účastníci rokovania v Paríži si nekladú za cieľ čokoľvek vnucovať Izraelčanom alebo Palestínčanom a že ide o prvú etapu priameho rokovania oboch strán, ktoré nemá alternatívu riešenia konfliktu. Urobil tak aj francúzsky prezident Francois Hollande, keď účastníkom konferencie zdôraznil, že „nie je našou úlohou diktovať podmienky urovnania konfliktu stranám sporu, ako to niektorí prezentujú“. „Koncepcia existencie dvoch nezávislých štátov – Palestíny a Izraela – je reálne ohrozená a musíme ju zachovať. Opätovne to potvrdilo aj decembrové schválenie deklarácie BR OSN číslo 2 334, ktorá vyzvala Izrael zastaviť výstavbu osád na okupovaných palestínskych územiach,“ pripomenul a zároveň burcoval v nedeľu účastníkov konferencie šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault.

Ohrozenie spomínanej koncepcie mierového riešenia vmietol ešte pred konferenciou do tváre Tel Avivu, ako aj Ramalláhu John Kerry, „odchádzajúci“ šéf diplomacie USA, ktorý sa zúčastnil na rokovaní v Paríži. „Ani teroristické aktivity, ani osady na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme neuľahčujú proces,“ tvrdil v osobitnom vyhlásení americký minister „na odchode“. V súvislosti s výmenou v Bielom dome (20. januára) a niektorými vyhláseniami 45. prezidenta USA (napríklad premiestnenie veľvyslanectva USA do Jeruzalema) vyslali účastníci konferencie Donaldovi Trumpovi odkaz, podľa ktorého vznik dvoch štátov je jedinou cestou riešenia. Pritom posledné kolo priamych mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínčanmi sa skončilo neúspechom v apríli 2014.

Izrael má napriek prezentovanému ignorovaniu parížskeho summitu obavy z jeho záverov. Vyjadril ich izraelský veľvyslanec pri OSN Deni Danon konštatovaním, že „antiizraelská rezolúcia sa stane predmetom rokovania BR OSN“, ktorá už v utorok bude pokračovať v pravidelnom rokovaní o mierovom riešení na Blízkom východe.

Väčšina pozorovateľov sa ešte pred konferenciou zhodovala v názore, že stretnutie v Paríži sotva prinesie konsenzus medzi Izraelom a Palestínou. V tejto súvislosti politológ Jevgenij Satanovskij konštatoval: „Diskutovať o územných sporoch je možné donekonečna. Bez priameho dialógu Izraelčanov s Palestínčanmi však dohoda nebude.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína