Na funkciu vo vedení Berlína rezignoval bývalý pracovník Stasi

Pre spoluprácu s tajnou službou bývalej NDR Stasi v pondelok na svoju funkciu na berlínskej radnici rezignoval Andrej Holm, ktorého do vedenia nemeckej metropoly nominovala postkomunistická strana Die Linke.

16.01.2017 14:06
debata (4)

Spor o Holmová minulosť vyvolal napätie medzi troma stranami ľavicovej koalície, ktorá v Berlíne vládne len od decembra, informovala agentúra DPA.

„V posledných dňoch mi SPD (sociálna demokracia) a Zelení dali najavo, že ma ako štátneho tajomníka nebudú politicky podporovať,“ zdôvodnil Holm svoje rozhodnutie. Rezignáciou predišiel kroku primátora Michaela Müllera, ktorý cez víkend avizoval, že Holma z funkcie odvolá.

Štátnym tajomníkom pre bývanie sa nestraník Holm stal na návrh postkomunistickej strany Die Linke, ktorej vo vedení nemeckej metropoly pripadol po minuloročných koaličných rokovaniach práve rezort rozvoja mesta a bývania. Berlínu od konca minulého roka vládne ľavicová koalícia SPD, Zelení a Die Linke, ktorá je mnohými považovaná za skúšku spolupráce týchto troch strán, ktorá by sa mohla opakovať po jesenných voľbách aj na spolkovej úrovni.

Holmova nominácia do vedenia hlavného mesta vyvolala protesty nielen z radov opozičných kresťanských a slobodných demokratov (CDU a FDP) a Alternatívy pre Nemecko (AFD), ale aj z radov oboch koaličných partnerov Die Linke. Navrhnutie Holma do vedenia mesta kritizoval aj šéf pamätníka Stasi v berlínskej časti Hohenschönhausen.

Teraz štyridsaťšesťročný sociológ Holm vstúpil do služby východonemeckého ministerstva štátnej bezpečnosti ako osemnásťročný 1. septembra 1989. Do služby po krátkom výcviku nastúpil v čase, keď sa začal východonemecký režim Zjednotenej socialistickej strany (SED) pomaly rúcať, ľudia pravidelne protestovali v uliciach a desaťtisíce z nich cez Prahu a Budapešť utekali na Západ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Stasi #Andrej Holm