Merkelová Trumpovi: Európania majú svoj osud vo vlastných rukách

Európania majú podľa kancelárky Angely Merkelovej svoj osud vo vlastných rukách. Predsedníčka nemeckej vlády to v pondelok uviedla v reakcii na kritiku budúceho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa na adresu Európskej únie.

16.01.2017 15:59 , aktualizované: 16:33
debata (184)

Trump v rozhovore poskytnutom nedeľnému vydaniu novín The Times a Bild povedal, že podľa neho EÚ opustia po Británii aj ďalšie krajiny. Merkelovú kritizoval aj za jej politiku v migračnej kríze.

„Myslím, že my Európania máme svoj osud vo vlastných rukách,“ povedala kancelárka v reakcii na Trumpove výroky. Tvrdí, že Európska únia môže pomocou hospodárskej sily a efektívnych rozhodovacích štruktúr účinne bojovať s terorizmom a potýkať sa aj s novými výzvami, ktoré prináša napríklad digitalizácia.

Trump nemeckú kancelárku tiež kritizoval za ústretovú politiku voči migrantom. Jej rozhodnutie prijať v roku 2015 státisíce utečencov označil za „katastrofálnu chybu“, ktorá do Európy priniesla terorizmus.

Merkelová sa dnes na tlačovej konferencii ohradila voči spájaniu migrácie a terorizmu. Mnoho Sýrčanov zo svojej vlasti utieklo nielen pred vojnou, ale práve aj pred terorizmom. „Ja osobne počkám na inauguráciu amerického prezidenta,“ uviedla Merkelová na otázku, či sa neobáva zhoršenia nemecko-amerických vzťahov po nástupe Trumpa k moci. Po inaugurácii chce kancelárka so Spojenými štátmi rokovať „na všetkých úrovniach“.

Ako jediná nemecká strana obhajuje Trumpove výroky protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AFD), napísala agentúra DPA. „To, o čom budúci americký prezident vo svojom rozsiahlom rozhovore hovoril, znie celkom rozumne,“ povedal člen predsedníctva AFD Paul Hampel. Šéf berlínskej AFD Georg Pazderski vyjadril pochopenie aj pre Trumpove sklamanie z NATO.

Podľa agentúry Reuters by sa chcela Merkelová stretnúť s Trumpom už na jar. Budúcemu prezidentovi údajne ponúkla, že sa s ním stretne na území Spojených štátov a to ako predsedníčka vlády krajiny predsedajúcej skupine hospodársky významných štátov G20.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Angela Merkelová #Donald Trump