V Severnom Írsku sa rozpadla vláda, v marci budú nové voľby

V Severnom Írsku (v provincii Ulster) sa rozpadla vláda, čo vedie k predčasným parlamentným voľbám, ktoré sa v tomto britskom regióne budú konať 2. marca. Oznámil to britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire.

16.01.2017 20:47 , aktualizované: 21:33
debata

„Potrebujeme zaistiť to, aby tieto voľby prebehli takým spôsobom, ktorý nevyvolá rozdelenie… ale ktorý povedie k zblíženiu,“ povedal britský minister pre Severné Írsko. Britská vláda má podľa neho obavy z možných negatívnych dôsledkov predvolebnej kampane.

Začiatkom mesiaca prekvapivo rezignoval podpredseda vlády Martin McGuinness. Jeho strana Sinn Féin mala do pondelka vymenovať jeho nástupcu, ale neurobila to. Už predtým sľúbila, že to neurobí.

Aj niekoľko hodín pred vypršaním zákonnej lehoty na vymenovanie nového podpredsedu regionálneho kabinetu sa katolícki separatisti a protestantskí unionisti vzájomne obvinili z rozbíjania koalície.

McGuinness rezignoval na protest proti tomu, ako premiérka Arlene Fosterová z Demokratickej unionistickej strany (DUP), ktorá po ňom tiež rezignovala, postupovala v otázke obnoviteľných energií. Podľa McGuinnessa, bývalého šéfa katolíckej Írskej republikánskej armády (IRA), bola premiérka arogantná a presadzovala politiku, ktorá by mohla stáť daňových poplatníkov stovky miliónov libier a ochromiť krajinu.

IRA viedla násilný boj za odtrhnutie Ulsteru od prevažne anglikánskej Británie a bola dlho označovaná za teroristickú organizáciu. Krvavé násilie medzi katolíkmi a probritskými protestantmi ukončila mierová dohoda v roku 1998. Predchád­zajúci násilie si od roku 1969 vyžiadalo 3500 mŕtvych. Súperiace strany sa odvtedy delia o moc, katolíci sa ale stále netaja záujmom odtrhnúť sa od Londýna a pripojiť sa k Írsku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko #James Brokenshire #Martin McGuinness