Ukrajina zažalovala 'ruskú agresiu' na súde OSN

Ukrajinské úrady podali na Medzinárodný súdny dvor v Haagu žalobu na Rusko, ktoré obvinili "z páchania aktov terorizmu a diskriminácie počas nezákonnej agresie proti Ukrajine". Uviedlo to ukrajinské ministerstvo zahraničia. Ruskí experti podľa médií pochybujú, že súd OSN ukrajinskú žalobu prijme, a domnievajú sa, že má pravdepodobne skomplikovať prípadnú normalizáciu rusko-amerických vzťahov po nástupe Donalda Trumpa.

16.01.2017 20:52
debata (127)

Ukrajinská žaloba sa podľa Kyjeva opiera o medzinárodné dohovory o boji proti financovaniu terorizmu a o boji proti diskriminácii. Rusko podľa Kyjeva porušuje medzinárodné konvencie tým, že dodáva zbrane a ďalšiu pomoc „ilegálnym ozbrojeným skupinám pôsobiacim na ukrajinskom území“, teda separatistom na východe Ukrajiny.

„Ruská federácia tri roky porušuje medzinárodné právo, tri roky nezákonne anektuje Krym, nezákonne okupuje východ našej krajiny v Doneckej a Luhanskej oblasti. Na Kryme uskutočňuje politiku zničenia a diskriminácie,“ vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Vyhlásil tiež, že obeťami teroristických útokov ruských ozbrojencov sa stali státisíce nevinných ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy v Donbase na východe Ukrajiny. Utečencami vo vlastnej krajine sa stalo 1,7 milióna Ukrajincov a tí, ktorí zostali na Kryme a v Donbase, čelia mučeniu a prenasledovaniu, dodal. Rusku tiež vyčítal zostrelenie malajzijského civilného lietadla z letu MH-17 nad Donbasom v júli 2014.

„Rusko musí zaplatiť svoju cenu za agresiu,“ zdôraznil Porošenko.

Ukrajina už skôr zažalovala Rusko pre odcudzenie ropných zdrojov pri Kryme, ako aj pre znečistenie ukrajinského územia s negatívnymi vplyvmi na Čierne more, a to aj počas stavby mosta, ktorý má prepojiť ruskú pevninu a Krym.

Rusko anektovalo Krym v marci 2014 po referende, usporiadanom pod kontrolou ruských vojsk, ktorého legitimitu Ukrajina a väčšina členských štátov OSN neuznáva. Anexia Krymu bola jedným z dôvodov, prečo Západ zaviedol proti Rusku sankcie.

Moskva stále popiera svoju účasť v konflikte na východe Ukrajiny, kde si boje medzi ozbrojenými separatistami a ukrajinskou armádou vyžiadali od apríla 2014 viac ako 9 600 mŕtvych. Ruské úrady tiež popierajú prenasledovanie krymských Tatárov, ktorých predáci ostali lojálni ku Kyjevu.

Medzinárodný súdny dvor je hlavným súdnym orgánom OSN. Rozhoduje právne spory medzi štátmi a vypracúva právne posudky na žiadosť vrcholných orgánov svetovej organizácie. Má právomoc zaoberať len tými spormi, ktoré mu štáty predložia. Oprávnenosť štátov predložiť dvoru spor je však daná ich vzájomnou dohodou.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Ukrajina