Posledný muž na Mesiaci už nie je na svete. Zomrel Eugene Cernan

Americký astronaut so slovenskými a českými koreňmi Eugene Cernan zomrel 16. 1. 2017 vo veku 82 rokov. Bol posledný astronaut, ktorý kráčal po povrchu Mesiaca.

16.01.2017 22:08
Eugene Cernan Foto:
Astronaut Gene Cernan, posledný človek, ktorý kráčal po Mesiaci, pózuje pred obrázkom z misie Apolla 17.
debata (117)

Jeho starý otec Štefan Čerňan a stará mama Anna prišli v rámci vysťahovaleckej vlny do Spojených štátov z Kysúc. Ich syn Andrew si vzal za manželku Rozáliu Cihlářovú, pôvodom z Čiech a spolu mali syna Eugena. Preto vždy hovoril, že má česko-slovenské korene. Na vesmírnu misiu na Mesiac si vzal aj československú vlajku a rozvinul ju na mesačnom povrchu. Viackrát bol na návšteve Slovenska i Česka. Navštívil aj komunistické Československo. Vedcom tu nechal vlajočku, ktorú mal na Mesiaci. Istý čas bola v observatóriu v Ondřejove. Podľa spomienok českého astronóma Jiřího Grygara ju však neskôr museli zložiť, údajne preto, že nemali podobnú vec od sovietskej strany.

Bol veliteľom vesmírnej lode Apollo 17 a zároveň posledný z amerických astronautov, ktorý sa prechádzal po mesačnom povrchu. Bolo to v roku 1972 a bola to šiesta úspešná pilotovaná misia na Mesiac. Astronauti Eugene Cernan a Harrison Schmitt strávili na Mesiaci 75 hodín. Trikrát vystúpili na povrch, strávili na ňom spolu 22 hodín a 6 minút. Pracovali v oblasti krátera Taurus-Littrow, pri práci používali aj lunárne vozidlo Lunar Rover. Misia na Zem priniesla viac ako sto kilogramov mesačných hornín.

O úmrtí informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

117 debata chyba
Viac na túto tému: #astronaut #Eugene Cernan