Skomplikuje brexit Severné Írsko?

Vyjednávania o budúcich vzťahoch EÚ a Británie budú tvrdé a v krajnom prípade povedú k tzv. tvrdému brexitu. Teda, že Británia nebude mať prístup na spoločný trh a colnú úniu s EÚ.

17.01.2017 09:05
brexit Foto: ,
Nateraz nikto nevie, ako sa nastavia nové podmienky v prípade možnosti štúdia a práce v Británii po možnom odchode krajiny z únie.
debata (9)

Vyjednávania o budúcich vzťahoch EÚ a Británie budú tvrdé a v krajnom prípade povedú k tzv. tvrdému brexitu. Teda, že Británia nebude mať prístup na spoločný trh a colnú úniu s EÚ. Na špekulácie britských médií, že premiérka Theresa Mayová v utorok verejne naznačí možnosť tvrdého brexitu, hneď reagovali finančné trhy prepadom libry, ale aj hovorkyňa premiérky, že išlo o špekulácie médií. Situáciu komplikuje politická nestabilita v Severnom Írsku, ktoré sa v referende väčšinovo vyslovilo proti brexitu.

Podľa britských médií sa Londýn chystá naznačiť, že ak Brusel obmedzí Británii prístup na spoločný trh EÚ, Británia sa poobzerá inde. Britský minister financií Philip Hammond totiž pre nemecký Welt am Sonntag vyhlásil, že Británia je pripravená urobiť čokoľvek, aby ochránila svoju ekonomiku, vrátane toho, že sa odvráti od európskeho trhu. „Ak Veľká Británia opustí EÚ bez zmluvy o prístupe k jednotnému trhu, potom prinajmenšom krátkodobo naša ekonomika utrpí. V takom prípade budeme musieť zmeniť hospodársky model,“ vyhlásil minister. Pre Britániu bude podľa neho pri vyjednávaní s EÚ prioritou obmedzenie imigrácie zo štátov EÚ.

Aj preto britské médiá usúdili, že Mayová je v krajnom prípade rozhodnutá pre tvrdý brexit. Predstavitelia EÚ dali totiž najavo, že bez umožnenia slobody pohybu občanov EÚ nemôže Londýn rátať s prístupom na spoločný trh a colnou úniou. Viac si prečítajte aj v článku Britské médiá: Mayová v prejave oznámi tvrdý brexit.

Lenže zachovanie voľného pohybu osôb a bezcolnej zóny bude aj v záujme Londýna. Minimálne na jednej pozemnej hranici, ktorú bude mať Spojené kráľovstvo s EÚ, hranici medzi Írskom a Severným Írskom. Farmári v Severnom Írsku už teraz upozorňujú, nakoľko sú závislí od vývozu svojej produkcie do Írska, a tiež od pracovnej sily zo štátov EÚ. Aj polícia varuje pred návratom k ostro stráženej hranici či colným kontrolám – tamojší policajti sa môžu stať terčom útokov odštiepeneckých frakcií Írskej republikánskej armády (IRA), ktoré neuznávajú mierovú dohodu z roku 1998.

Navyše aj politická situácia v Severnom Írsku, ktoré hlasovalo za zotrvanie Británie v EÚ, sa v uplynulých dňoch skomplikovala. Martin McGuinness z proírskej nacionalistickej strany Sinn Féin sa vzdal postu podpredsedu zmiešanej regionálnej vlády pre škandál s kontroverzným plánom ekologických stimulov, ktorý sa má podľa neho vyšetriť. Strana sa odmietala do vlády na čele s probritskými nacionalistami vrátiť.

Na riešenie krízy v pondelok do poslednej chvíle vyzývala severoírskych politikov premiérka Mayová. Podľa jej hovorkyne sa ich snažila presvedčiť, že politická stabilita dá Severnému Írsku silnejší hlas pri príprave na brexit. V opačnom prípade čakajú tento región predčasné voľby, a to práve v čase, keď sa Londýn chystá do konca marca podať žiadosť o vystúpenie z EÚ a spustiť vyjednávania o brexite. Ak by sa severoírski rivali nedohodli na vláde ani po voľbách, Severné Írsko v krajnom prípade prejde opäť pod priamu správu Londýna. A to by v konečnom dôsledku znamenalo riziko ešte väčšieho napätia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko #Brexit