Turecko potvrdilo zadržanie atetntátnika, muž sa priznal

Turecká polícia v pondelok skutočne zadržala muža podozrivého zo spáchania novoročného atentátu v istanbulskom klube Reina. Skoršie informácie tureckých médií dnes potvrdil premiér Binali Yildirim.

17.01.2017 10:23
turecko, istanbul, útok, reina Foto: ,
Snímka, na ktorých je viditeľná tvár podozrivého, ako aj zábery z bezpečnostných kamier, zverejnilo turecké úrady krátko po atentáte.
debata (5)

Podľa istanbulského guvernéra je zadržaným Abdulgadir Mašaripov, ktorý sa narodil v Uzbekistane a výcvik absolvoval v Afganistane. Okrem neho v súvislosti s útokom vo väzbe skončilo ďalších 50 osôb. Mašaripov sa k atentátu, ktorý si vyžiadal 39 obetí, priznal, uviedol guvernér najväčšieho tureckého mesta Vasip Şahin. Odtlačky prstov, ktoré sa v klube Reina našli, sa podľa neho navyše zhodujú s Mašaripovými. Do Turecka zadržaný muž vstúpil ilegálne, dodal guvernér.

Premiér Yildirim vyjadril nádej, že sa počas výsluchu podozrivého podarí odhaliť „sily, ktoré stáli za plánovaním útoku“. Podľa guvernéra Sahina je však už jasné, že Mašaripov atentát spáchal na pokyn teroristickej organizácie Islamský štát (IS). IS sa k zodpovednosti za atentát, ktorý mal byť podľa neho odplatou za turecké vojenské operácie v Sýrii, už skôr prihlásil.

Spolu s Mašaripovom zadržala turecká polícia v pondelok podľa guvernéra v istanbulskej štvrti Esenyurt tiež jedného Iračana a tri ženy. Turecké médiá už skôr uviedli, že ženy pochádzajú zo Somálska, Senegalu a Egypta. Okrem nich v ochrannej väzbe skončil údajne aj štvorročný Mašaripovov syn. V priebehu viac ako dvoch týždňov, počas ktorých turecké úrady po páchateľovi istanbulského útoku pátrali, skončilo vo väzbe podľa Sahina päťdesiat osôb.

Väčšina obetí útoku v istanbulskom klube, kde ľudia oslavovali príchod nového roka, boli turisti, hlavne z krajín Blízkeho východu a severnej Afriky, ale aj z Indie, Ruska či Izraela.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #atentátnik #IS #atentát v Istanbule