Srbské Kosovo skončilo na slepej koľaji

Vlak, vypravený počas víkendu zo srbskej metropoly do Kosova, v poslednej chvíli pred čelnou zrážkou zastavila záchranná brzda.

17.01.2017 10:53
Kosovo, vlak Foto: ,
Aj po slovensky sa na vrátenom vlaku píše: ,,Kosovo je Srbsko."
debata (64)

Zatiahol ju srbský premiér Aleksandar Vučič, keď rozhodol, že prvý expres, ktorý mal po osemnástich rokoch spojiť Belehrad s prevažne Srbmi obývaným severom Kosova, sa z polcesty vráti do východiskovej stanice, aby sa tak zabránilo tragédii.

„Značná časť Srbov sa hnevá, že sme vlak nepretlačili do Kosovskej Mitrovice,“ pripustil Vučič v televízii Pink a dodal: „Mohli sme to urobiť, ale na oboch stranách by bolo veľa mŕtvych.“

Srbský premiér obvinil vedenie Kosova, ktorého nezávislosť neuznáva, že sa chystalo vlak zastaviť „za každú cenu“. Stanicu na rozhraní takzvaného užšieho Srbska a Kosova podľa neho obsadila špeciálna jednotka ROSU so sedemnástimi obrnenými vozmi a pokúšala sa podmínovať trať.

Priština obvinenie z podmínovania trate odmietla. Prezident Hashim Thaçi i premiér Isa Mustafa však potvrdili, že bezpečnostným silám vydali príkaz vlak na hranici bezpodmienečne zastaviť. Kým Belehrad vyčíta Prištine porušenie dohody o voľnom pohybe, uzavretej pod patronátom Bruselu, ako aj záväzku, že špeciálne jednotky vyšle na sever Kosova len so súhlasom NATO a miestnej srbskej samosprávy, kosovská vláda hovorí o legitímnom zmarení srbskej provokácie. Nová železničná súprava, vyrobená v Rusku, bola totiž celá pokrytá nápismi „Kosovo je Srbsko“, a to v 21 jazykoch vrátane albánčiny. „Inštitúcie Kosovskej republiky vždy podniknú kroky na ochranu suverenity a nevpustia súpravy, ktoré by provokovali s odkazmi na okupáciu,“ vyhlásil Mustafa.

V Belehrade i Prištine kvôli incidentu zasadali rady národnej bezpečnosti. Srbský prezident Tomislav Nikolič nasadenie kosovskej špeciálnej jednotky označil za signál, že „Albánci chcú vojnu“. „My si vojnu neželáme, ale podľa ústavy sme povinní chrániť každú piaď územia a všetkých občanov. Každý nový pokus sa skončí zle. O tom nech rozmýšľajú Albánci a ich sponzori,“ vyhlásil Nikolič, ktorý v čase kosovskej vojny koncom deväťdesiatych rokov bol za režimu Slobodana Miloševiča vicepremiérom. „Ak budú zabíjať Srbov, vyšleme vojsko. Všetci pôjdeme. Aj ja pôjdem,“ pohrozil návratom srbských ozbrojených síl do Kosova, odkiaľ ich po prehratej vojne s NATO Miloševič v roku 1999 stiahol.

Varovanie Prištine adresoval aj premiér Vučič. „Mojou poslednou prosbou je, aby nezabíjali Srbov, pretože budeme musieť ochrániť svoj ľud,“ vyhlásil. Hoci pripustil, že o nápisoch na vlaku vopred nevedel, pokúšal sa ich bagatelizovať. „Poslali sme obyčajný vlak, nie tank… Nik ma nepresvedčí, že za prvú svetovú vojnu je vinný Gavrilo Princip,“ pripomenul srbského atentátnika na habsburského následníka trónu v Sarajeve. „A nik ma nepresvedčí, že na vine je vlak,“ dodal.

Belehradský politický analytik Božidar Andrejič za incidentom vidí cielenú provokáciu, ktorá mala vyvolať prudkú reakciu Prištiny. „To nebol obyčajný vlak, ale pichnutie do oka,“ poznamenal pre balkánsku redakciu Al Džazíra a pripomenul, že železničné spojenie medzi juhosrbským Kraljevom a Kosovskou Mitrovicou už niekoľko rokov nerušene funguje, pravda, súpravy na tejto trati nie sú vyzdobené nijakými propagandistickými heslami.

Vzťahy medzi Belehradom a Prištinou sa zdramatizovali už minulý týždeň po dočasnom zadržaní kosovského expremiéra Ramusha Haradinaja vo Francúzsku na základe srbského zatykača. Viacerí pozorovatelia tento vývoj dávajú do súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Srbsku, ale aj s celkovou nervozitou na západnom Balkáne v predvečer príchodu Donalda Trumpa do Bieleho domu. Od nového prezidenta USA si srbská hlava štátu sľubuje ústretovejší prístup ako od Baracka Obamu. „Zdá sa mi, že udalosti súvisiace s vlakom sú zášklbmi odchádzajúcej americkej administratívy,“ poznamenal Nikolič, ktorý ešte oficiálne nepotvrdil, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie, alebo prezidentské kreslo prepustí niekomu inému, napríklad premiérovi Vučičovi.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo