Pátranie po MH370 po takmer troch rokoch bez úspechu končí

Austrália, Malajzia a Čína po takmer troch rokoch ukončili v utorok pátranie po lietadle spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré zmizlo na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 cestujúcimi na palube.

17.01.2017 11:23
lietadlo, troska MH370 Foto: ,
Kus nájdenej trosky z lietadla.
debata (20)
Pátracie plavidlo dokončilo prehľadávanie morského dna vo vymedzenej oblasti v Indickom oceáne, bez toho aby objavilo trosky lietadla, oznámilo koordinačné stredisko pátracích akcií so sídlom v Austrálii. Rodiny pasažierov označili ukončenie pátracej akcie za nezodpovedný krok, ktorý musí byť prehodnotený.

Pátracie loď prehľadávala priestor 120 000 štvorcových kilometrov západne od austrálskeho pobrežia. Vyšetrovatelia pred časom odporučili, aby sa oblasť pátrania rozšírila o ďalších 25 000 kilometrov štvorcových severným smerom, austrálske úrady ale na požiadavku nepristúpili. Doterajšie hľadanie lietadla vyšlo na 160 miliónov dolárov.

„Napriek maximálnemu úsiliu a využitiu tých najlepších vedeckých podkladov, špičkových technológií a vysoko kvalifikovaných odborníkov sa lietadlo bohužiaľ nepodarilo pri pátraní lokalizovať. Podmorské hľadanie bolo preto ukončené. Nebolo to ľahké rozhodnutie,“ konštatovali v spoločnom komuniké ministerstvá dopravy Malajzie, Austrálie a Číny.

Posledné pátracie plavidlá opustili vytýčenú oblasť v utorok. Skupina príbuzných pasažierov, ktorá si hovorí Voice 370, uviedla, že pátranie musí pokračovať. „Je to nevyhnutná povinnosť voči všetkým ľuďom, ktorí využívajú leteckú dopravu. Je to v záujme bezpečnosti lietania,“ napísala skupina vo vyhlásení. „Skončiť v tejto fáze je nezodpovedné. Svedčí to o šokujúcej nedôvere v dáta, nástroje a odporúčania rady expertov,“ dodala skupina.

Podľa agentúry AP existuje určitá možnosť, že by sa prihlásil súkromný darca, ktorý by ponúkol financovanie ďalšej pátracej akcie. Zatiaľ sa ale nikto taký neobjavil.

Lietadlo malajzijských aeroliniek sa stratilo v marci 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palube bolo 239 cestujúcich a členov posádky, značnú časť tvorili Číňania. Čo sa s lietadlom stalo, zostáva jednou z najväčších záhad v histórii letectva a po dnešku ňou možno zostane navždy.

Podmorské pátranie neprinieslo žiadne stopy. Na plážach ostrova Maurícius, na brehu Tanzánie či francúzskeho ostrova Réunion sa ale našli trosky, pri ktorých sa potvrdilo, že pochádzajú zo zmiznutého lietadla.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #malajzijské lietadlo #MH370