Novým šéfom Európskeho parlamentu je Talian Antonio Tajani

Novým predsedom Európskeho parlamentu (EP) na ďalšie 2,5-ročné obdobie bude kandidát najsilnejšej frakcie, európskych ľudovcov, Talian Antonio Tajani.

17.01.2017 14:43 , aktualizované: 21:15
antonio tajani Foto: ,
Novozvolený predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.
debata (28)

V záverečnom súboji v Štrasburgu získal 351 hlasov a porazil tak kandidáta socialistov a ich predsedu v EP Gianniho Pittella, za ktorého hlasovalo 282 poslancov. Tajani vo funkcii vystrieda socialistu Martina Schulza, ktorý EP predsedal päť rokov a teraz už znovu nekandidoval.

„Budem predsedom všetkých poslancov a všetkých politických skupín,“ uviedol po oznámení výsledku voľby Tajani. Nový šéf EP si tiež v kratučkom úvodnom prejave spomenul na obyvateľov Talianska, ktoré vlani postihlo ničivé zemetrasenie, a tiež na obete terorizmu.

Zvolenie Tajaniho za nového šéfa europarlamentu predchádzali zložité a dlhé vyjednávania. Europoslanci tak vybrali predsedu parlamentu až vo štvrtom kole, do ktorého postúpili dvaja najúspešnejší kandidáti z kola tretieho.

V prvých troch kolách bolo viac uchádzačov a víťaz potreboval dostať absolútnu väčšinu platných hlasov. Všetky tri vyhral Tajani.

Táto voľba šéfa EP bola oproti predchádzajúcim rokom neobvyklá. V minulosti totiž platila dohoda medzi dvoma najsilnejšími frakciami – ľudovcami a socialistami, že si vedenie parlamentu v polovici päťročného obdobia vymenia.

Tento rok však socialisti dohodu vypovedali. Nepáčilo sa im, že ľudovci už majú teraz v hlavných inštitúciách EÚ dva posty – predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera a šéfa Európskej rady Donalda Tuska.

Šesťdesiattriročný Tajani je europoslancom od roku 1994, s výnimkou rokov 2008 až 2014, keď bol európskym komisárom (najprv pre dopravu, potom pre priemysel a podnikanie). Vyštudovaný právnik Tajani pôsobil v 80. rokoch ako novinár. Do politiky vstúpil začiatkom 90. rokov, keď stál pri zrode strany Forza Italia Silvia Berlusconiho. V jeho vláde krátko pôsobil ako hovorca premiéra Berlusconiho.

Predseda EP riadi prácu parlamentu a zastupuje ho navonok. Na začiatku každého summitu EÚ vstupuje so stanoviskom europoslancov k bodom, o ktorých sa bude rokovať. Predseda EP tiež podpisuje rozpočet EÚ po tom, čo ho schváli EP.

Socialistov podľa vyjadrenia niekoľkých ich poslancov zaskočila dohoda frakcie ľudovcov a skupiny liberálov z ALDE. Kandidát liberálov belgický expremiér Guy Verhofstadt už pred prvým kolom z boja odstúpil, za čo zožal búrlivý potlesk europoslancov.

Ľudovci a ALDE nemajú v EP väčšinu. A preto pre túto voľbu, rovnako ako tomu bude pri budúcich hlasovaniach v parlamente, museli hľadať podporu od iných frakcií. Zákulisné rokovania sa viedli najmä o hlasy poslancov Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), ktorí mali v boji svoju kandidátku Belgičanku Helgu Stevensovú.

Svojich zástupcov do boja o predsednícke kreslo vyslali aj ďalšie frakcie, tie menšie však od samého začiatku nemali šance na úspech.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Antonio Tajani #Európsky parlament