Amnesty: Protiteroristické opatrenia viedli k okliešteniu ľudských práv

Medzinárodná mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) vo svojej najnovšej správe konštatuje, že výnimočné opatrenia a zvýšené právomoci výkonných orgánov prijaté a platiace v Európe od teroristických útokov od roku 2015 viedli k "ďalšiemu okliešťovaniu" v oblasti ľudských práv.

17.01.2017 15:28
debata (22)

Teroristické útoky, ktoré sa odohrali v Európe od konca roka 2015, si vyžiadali životy 280 ľudí vo Francúzsku, v Belgicku a Nemecku, pripomína agentúra Reuters.

AI však vo svojej správe upozorňuje, že v mene boja proti terorizmu sa „stavba v podobe základných ľudských práv, vystavaná po druhej svetovej vojne, rúca kameň za kameňom“.

Správa sa opiera o názorné príklady zhromaždené v 14 členských štátoch Európskej únie počas dvoch rokov, ako aj o analýzu dôsledkov iniciatív prijatých na medzinárodnej (OSN) a európskej úrovni (EÚ a Rada Európy).

Dokument vypracovaný organizáciou AI ukazuje, do akej miery nové právne predpisy a politiky, ktoré majú reagovať na hrozbu terorizmu, „prevalcovali“ ochranu ľudských práv a slobôd.

Správa obsahuje zmienku aj o Slovensku

V časti správy nazvanej Právo na slobodu sa AI zmieňuje aj o Slovensku, keď uvádza, že od 1. januára 2016 môže polícia zadržať osobu podozrivú z terorizmu na 96 hodín. Táto ústavná zmena bola súčasťou protiteroristického balíčka zákonov.

Amnesty poukazuje aj na to, že mnohé z protiteroris­tických opatrení či zákonov v sledovaných krajinách boli prijaté „narýchlo“ a s „obmedzením“ priestoru na konzultácie a diskusiu. Na ich základe dochádza ku „koncentrácii moci v rukách exekutívy alebo bezpečnostných služieb“, pričom sa tak deje na úkor justičného systému.

Štáty sa podľa Amnesty uchyľujú aj k administratívnym kontrolám, aby niektorým jednotlivcom obmedzili slobodu pohybu. AI tento fenomén označila za „orwellovský“.

Amnesty International upozorňuje aj na „penalizáciu mnohých foriem vyjadrovania, ktoré však ani zďaleka nepredstavujú podnecovanie k násiliu“. Niektoré štáty podľa AI zneužili protiteroristické zákony proti ochrancom ľudských práv a politickým aktivistom.

Vo Francúzsku spôsobili mnohé prípady psychickú traumu

Vo svojej správe Amnesty venuje priestor okrem iného aj situácii vo Francúzsku, kde v súvislosti s vyhlásením výnimočného stavu po atentátoch z 13. novembra 2015 je 380 ľudí vyšetrovaných pre „schvaľovanie terorizmu“, ktorého sa dopustili vo svojich komentároch na sociálnej sieti Facebook. Tretina z týchto ľudí sú maloletí.

AI upozornila, že v súvislosti s výnimočným stavom došlo vo Francúzsku k stovkám prípadov, keď bola v mene bezpečnosti ľuďom spôsobená psychická trauma a nebolo rešpektované ich právo na súkromie a slobodu prejavu – a to v podobe nočných policajných razií, vykonaných často krutým a ponižujúcim spôsobom; či v podobe núteného vysťahovania na určené miesto, čo ľuďom komplikuje dochádzku do práce či školy.

Protiteroristický zákon prijatý v Poľsku označila Amnesty za drakonický, zatiaľ čo podobná britská legislatíva podľa AI chápe terorizmus neprimerane široko. Amnesty Internatinal je kritická aj k protiteroris­tickým zákonom v Maďarsku a Bulharsku. Terčom kritiky AI sa okrem ďalších krajín stalo aj Nemecko za zákon o tajnej službe BND.

AI vo svojej správe uvádza, že istí ľudia, najmä „moslimovia, cudzinci alebo ľudia považovaní za moslimov alebo cudzincov“, na základe svojho fyzického výzoru boli v dôsledku spomínaných protiteroristických opatrení neprimerane alebo nevhodne diskriminovaní.

AI poukázala aj na „urážky“ a „agresiu“, ktorým takíto ľudia čelili. Dodala, že mnohí cestujúci boli dokonca nútení vystúpiť z lietadla, pretože „vyzerali ako terorista“.

AI si všimla aj kauzy žien, ktorým úrady vo Francúzsku zakázali nosiť celotelové plavky – burkini. AI spomenula aj zatknutie detí v Grécku, pretože sa hrali s plastovými napodobeninami strelných zbraní.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #ľudské práva #Amnesty International