Škótsko vraj opustí Britániu, ak nevyjdú obchodné plány s EÚ

Podľa škótskej regionálnej premiérky Nicoly Sturgeonovej musí mať Škótsko možnosť opustiť Britániu, ak Londýnu nevyjdú obchodné plány s Európskou úniou po brexite. Informovala o tom agentúra Reuters.

17.01.2017 16:38
debata (18)

Sturgeonová, ktorá stojí na čele škótskej vlády usilujúcej sa o odtrhnutie od Británie, povedala, že plán odchodu Británie z EÚ, tak ako ho predstavila premiérka Theresa Mayová, predstavuje „ekonomickú katastrofu“ pre Britániu a že Škótsko pre neho nehlasovalo.

Škóti v minulom referende hlasovali väčšinovo pre zotrvanie v Európskej únii, zatiaľ čo väčšina Anglicka a Walesu bola pre odchod.

Sturgeonová sa sťažovala, že predložila britskej vláde sériu návrhov zohľadňujúcich škótsky postoj k EÚ, ale že nie je jediný náznak toho, že by na ne Londýn bral akékoľvek ohľady.

„Nemožno britskej vláde dovoliť, aby nás odviedla preč z EÚ a z jednotného trhu bez ohľadu na dopady pre našu ekonomiku, zamestnanosť, životnú úroveň a našu povesť ako otvorenej a tolerantnej krajiny, bez toho, aby si Škótsko mohlo vybrať medzi touto a inou budúcnosťou,“ vyhlásila škótska premiérka.

Mayovej sa podľa Sturgeonovej podarilo utorkovými výrokmi dosiahnuť to, že je pravdepodobnejšie, že si Škóti budú opäť vyberať. Naznačila tak opakovanie referenda o zotrvaní v Británii. V septembri 2014 sa Škóti rozhodli zostať vo zväzku s Britániou okrem iného po varovaní z Londýna aj z Bruselu, že by v prípade odchodu zároveň opustili EÚ.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #Brexit