Expert na tajné služby: Poznám autora dokumentu o Trumpovi. Sklamal ma

"Christopher Steele bol vysokoprofesionálny dôstojník tajnej služby. Expert na korupciu v bývalom východnom bloku. Steele je chodiaca encyklopédia, čo sa týka informácií o zločineckých skupinách v postsovietskom priestore,“ opisuje bývalý britský konzervatívny poslanec a expert na tajné služby Rupert Allason človeka, ktorý pravdepodobne stojí za dokumentom o zvolenom prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

19.01.2017 09:00
debata (121)

Ten zaujal celý svet. V správe sa tvrdí, že Rusko môže mať na miliardára kompromitujúce materiály sexuálnej a finančnej povahy. Allason Steela osobne pozná. Podľa neho si bývalý agent zničil povesť a dokument vytvoril len pre peniaze. Allason je známy pod svojím knižným menom Nigel West.

Bývalý britský konzervatívny poslanec a expert...

Bývalý poverený riaditeľ CIA Michael Morell hodnotil Trumpovu zložku tak, že sú v nej veci, o ktorých vie, že sú pravda, také, ktoré nie sú, aj také, ktoré si odporujú. Ako ju vidíte vy?
Nenazval by som to Trumpovou zložkou. Je to len niekoľko spojených správ. Tie nemajú žiadnu spravodajskú hodnotu.

Prečo?
V dokumentoch totiž chýba zhodnotenie toho, nakoľko sú zdroje v nich použité dôveryhodné. Keď čítate skutočnú zložku tajných služieb, vždy to tam nájdete. Je v nich analýza, čo bolo povedané, ale aj toho, kto to povedal. Napríklad, že zdroj A bol povedzme bývalý pracovník ministerstva zahraničných vecí. Zdroj B zase niekto, kto pracoval pre ruskú tajnú službu a stále má vzťahy s Kremľom. Vo zverejnenom dokumentoch sa však hovorí o tom, že ich autor sa rozprával s prostredníkom. Preto tvrdím, že nemajú žiadnu hodnotu. Niekto, o kom neviem, kto to je a aká je jeho dôveryhodnosť, hovoril s dvoma ľuďmi, pri ktorých opäť nie je jasné, kto sú a nakoľko sa im dá veriť. Toto nemá žiadnu hodnotu z pohľadu tajných služieb. Nikto by nešiel do vojny na základe tohto dokumentu. Roky som čítal správy tajných služieb. Zverejnený dokument však len jednoducho tvrdí, že niekto vraví, že pozná nejakých ľudí, ktorí vraj niečo vedia. No a čo.

Čo by ste teda s dokumentom urobili? Nezaujímali sa oň, alebo sa snažili zistiť, či niečo z neho je pravda?
Keby som chcel byť agresívny a bol Michael Cohen (Trumpov právnik, ktorý sa podľa dokumentov stretol s Rusmi v Prahe, poz. red.), išiel by som do Londýna a podal žalobu za ohováranie. Ak v českom hlavnom meste nebol, ako tvrdí, Chris Steel a jeho firma by museli dokázať, že Prahu navštívil.

Spomenuli ste Christophera Steela, ktorého osobne poznáte. Predpokladáte, že je naozaj autor dokumentu?
Je to všeobecná mienka. A ja musím dodať a priznať, že som veľmi prekvapený a sklamaný. Bol to vysokoprofesionálny dôstojník tajnej služby. Expert na korupciu v bývalom východnom bloku. Steele je chodiaca encyklopédia, čo sa týka informácií o zločineckých skupinách v postsovietskom priestore. Až do minulého týždňa by bol pre mňa medzi piatimi najlepšími ľuďmi v Londýne, keby som sa chcel spýtať niečo o týchto veciach.

Prečo teda Steele vytvoril zverejnený dokument, keď hovoríte, že bol taký dobrý?
Budem špekulovať, ale istotne to pochopíte. Predstavte si, že už nie ste príslušník tajnej služby, že už neslúžite verejnosti. A dostanete zákazku, aby ste vytvorili správu o istom politickom cieli alebo jednotlivcovi. Za prvý dokument vám zaplatia 10– či 15-tisíc dolárov. Čo však, keď vaša prvá správa bude, že ten politický cieľ je čistý ako matka Tereza? Že na jeho povesti nie je ani škvrnka a že nemá žiadny zmysel investovať do ďalšieho vyšetrovania? Ťažko by vám ešte niekto platil za to, aby ste pokračovali. Ale aj vy musíte jesť. Tak urobíte isté rozhodnutie.

Bude to tiež špekulácia, ale aj keď správu Steele napísal len za peniaze a pokračoval v pátraní, je možné, že existuje aj iný detailnejší dokument, ktorý by spĺňal náležitosti tajných služieb?
Samozrejme, nedá sa to vylúčiť. Je možné, že informácie boli správne, len zle prezentované. Mohol by existovať aj iný materiál. No v tejto chvíle je očividné, že Steele nedokázal viac, ako bolo zverejnené. Teda že vedel zložiť správu len z anonymných zdrojov, ktoré hovoria o tom, ako niečo niekde počuli.

Keby ste so Steelom boli v kontakte, čo by ste sa ho spýtali? Prečo to dal dokopy a či to robil len pre peniaze?
Nie, neopýtal by som sa ho na to. Bál by som sa odpovede, ktorú by som mohol dostať. Myslím, že si ju viem naozaj veľmi jednoducho domyslieť.

Očakávate, že sa Steele sa objaví a pokúsi sa to verejne vysvetliť?
Jeho profesionálne postavenie a reputácia sú zničené. Týka sa to aj jeho firmy. Otázkou je, čo by chcel a mohol vysvetliť verejnosti a či sa chce objaviť. Ak sa naozaj bojí o svoj život, môže to byť spojené s prípadom Alexandra Litvinenka. Bol to on, kto ho riešil. Je zriedkavé, že by cudzia tajná služba napadla iného agenta. V tomto prípade sa to však nedá vylúčiť. Keby bolo predsa len pravdou, čo je v dokumente, tak sa jeho ruský kontakt teraz musí cítiť veľmi nervózne. Aj ďalšie zdroje. Takže bez ohľadu na to, ako to bolo, chápem, že Steele bude radšej ticho a bude dúfať, že všetko rýchlo prehrmí a nebude to mať žiadne právne dôsledky.

Keď Steelova správa nemá žiadnu hodnotu, ako hovoríte, nespochybňuje to aj jeho prácu v tajnej službe? Ako napríklad, že to bol práve on, kto poukázal na ruskú stopu v prípade Litvinenko a na jeho vraždu polóniom.
Nie. Tajná služba má svoje mechanizmy, ako overuje informácie. Proces, ako sa rodia správy, je veľmi striktný. Je očividné, že dokumenty o Trumpovi vznikli za úplne iných podmienok. Vo zverejnenej správe sú chyby v dátumoch. Sú v ňom neurčité tvrdenia. Keď čítate skutočnú správu tajných služieb, tak poslednou vecou, ktorú analytici chcú, je, aby ste nevedeli, čo si máte o faktoch myslieť.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Trump #Rupert Allason