CIA zverejnila milióny dokumentov, týkajú sa aj Československa

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) takmer 13 miliónov stránok odtajnených dokumentov, ktoré boli doteraz prístupné iba zo štyroch počítačov v národnom archíve v Marylande. V online knižnici je zároveň veľa materiálov, ktoré sa týkajú Československa.

18.01.2017 11:41
debata (46)

Podľa CNN tieto dokumenty objasňujú aktivity rozviedky počas konfliktov vo Vietname, Kórei a studenej vojny a sú medzi nimi aj dokumenty ohľadom údajných uzretí UFO a programu CIA, ktorý skúmal možné využitie rôznych parapsychologických postupov.

Záznamy pochádzajú z obdobia od vzniku CIA v roku 1947 a siahajú až do 90. rokov. „Nie je to žiadny výber,“ zdôraznila hovorkyňa CIA Heather Horniaková. „Je tam celá história, dobrá i zlá,“ dodala.

Žiadny z dokumentov nie je odtajnený čerstvo, avšak milióny stránok boli upravené. Podľa Horniakovej ale boli tieto zásahy iba „ľahké“ a ich zmyslom bola ochrana zdrojov a metód, ktorých zverejnenie by mohlo ohroziť národnú bezpečnosť.

Na stránke CIA je veľa odkazov na Československo. Napríklad správa z roku 1947 informuje o stave tankového arzenálu v krajine a píše sa v nej o „správach zo slovenského posádkového mesta Košice, ktoré naznačujú, že československá armáda teraz vlastní, a to len na krátky čas, poľné atómové delo“. Podľa týchto správ boli hlásené tiež tajné strelecké testy za prítomnosti sovietskych expertov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #Československo