Tri silné zemetrasenia zasiahli Taliansko, v Ríme evakuovali metro a školy

Stredné Taliansko v stredu postihla séria silných zemetrasení. Podľa seizmologického strediska EMSC mali silu od 5,3 do 5,7 stupňa.

18.01.2017 12:01 , aktualizované: 13:25
debata

Prvé zemetrasenie s magnitúdou 5,3 malo hypocentrum len deväť kilometrov pod povrchom v oblasti horského mestečka Amatrice, medzi mestami L'Aquila a Rieti, vyplýva z údajov talianskeho Národného geofyzikálneho a vulkanologického ústavu (INGV).

Nemecké Geologické výskumné centrum (GFZ) eviduje krátko po ňom druhé zemetrasenie s magnitúdou 5,5. Tretie malo magnitúdu 5,3. Z dediny Accumoli a z Amatrice, kde vlani zaznamenali väčšinu z takmer 300 obetí na životoch, už hlásili zrútenie viacerých poškodených budov. V Rieti podľa talianskych médií evakuovali školy.

„Pocítili sme silné otrasy priamo tu v Ríme … Triasli sa obrazy, pohybovali sa niektoré predmety na stole a dokonca sa húpal aj luster,“ povedal Miloslav Hirsch z politického a tlačového úseku českého veľvyslanectva v Ríme. „Zažili sme niečo podobné už dvakrát v minulom roku, v auguste a v októbri. Toto (zemetrasenia) nemalo takú intenzitu ako vlani, avšak aj tak bolo znateľné,“ dodal.

Vlani v auguste zahynulo v regióne pri zemetrasení s magnitúdou 6,2 celkovo 299 ľudí. Mnohé obce sú úplne zničené a desaťtisíce ľudí, ktorí prišli o domovy, žijú v dočasných príbytkoch. V oblasti odvtedy opakovane zaznamenávajú otrasy zeme.

Premiér Paolo Gentiloni vyzval ministerku obrany, aby vyslala do postihnutých oblastí ďalšie armádne posily. Vojaci v stredotalianskych mestách a obciach pomáhajú s odstraňovaním škôd po silných minuloročných zemetraseniach.

„Situácia je veľmi komplikovaná,“ uviedol šéf civilnej ochrany Fabrizio Curcio. „V postihnutej oblasti niekoľko hodín nepretržite snežilo a bude to pokračovať aj ďalších niekoľko hodín,“ dodal. Cesty nie sú na mnohých miestach zjazdné a odpratávanie snehu postupuje len veľmi pomaly, uviedli talianske médiá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie