Vatikán kryl zneužívanie detí, tvrdí taliansky novinár

Vatikán kryl stovky podozrení zneužívania detí katolíckymi duchovnými.

18.01.2017 15:58
debata (10)

Vo svojej novej knihe to tvrdí taliansky investigatívny novinár Emiliano Fittipaldi, podľa ktorého nie je celkom bez viny ani súčasný pápež František. Fittipaldiho kniha s názvom Lussuria (Smilstvo) vyjde vo štvrtok. Novinár už skôr písal o prípadoch sprenevery vo Vatikáne.

Fittipaldi tvrdí, že len medzi rokmi 2013 a 2015 prišlo do Vatikánu z rôznych častí sveta asi 1 200 oznámení zneužívania detí kňazmi. Išlo podľa neho o dvojnásobný nárast oproti rokom 2005 až 2009. Škandály podľa žurnalistu zatajovali aj vysokí preláti v okolí pápeža Františka. Výňatky z knihy zverejnila agentúra APA.

„Systém, ktorý chráni pedofilov a cirkevné pokladnice pred nárokmi na náhradu škody, funguje v Taliansku i dnes lepšie ako kdekoľvek inde. Pre kňazov a biskupov neexistuje povinnosť hlásiť pedofilných kolegov spravodlivosti,“ tvrdí Fittipaldi. Talianska cirkev podľa neho v uplynulých 20 rokoch čelila prípadom 200 pedofilných kňazov.

Pápeža Fittipaldi kritizuje za to, že menoval pokladníkom Vatikánu austrálskeho kardinála Georga Pella, ktorý je vo vlasti vyšetrovaný pre zneužívanie chlapcov.

Pápežovi novinár vyčíta aj to, že ako koordinátora poradnej skupiny na vypracovanie návrhov na reformu vatikánskych štruktúr ustanovil honduraského arcibiskupa Óscara Rodrígueza Maradiagu. Toho obvinila americká organizácia obetí sexuálneho násilia a zneužívania kňazmi (SNAP), že bránil úradnému vyšetrovaniu podozrenia zo sexuálneho zneužívania. Proti Maradiagovi sa v minulosti vyslovila aj Medzinárodná platforma reformných katolíkov.

Fittipaldi v novembri 2015 vydal knihu Avarizia (Chamtivosť), v ktorej na základe vynesených interných dokumentov z Vatikánu popisoval miliardové prípady sprenevery peňazí pre chudobných a chorých. Týchto prípadov sa podľa Fittipaldiho a ďalšieho novinára Gianluigi Nuzziho dopustili vysokí vatikánski činitelia. Fittipaldi tvrdil, že pápežskej kúrii zostalo pre osobné potreby jej členov asi 400 miliónov eur. Kniha sa stala bestsellerom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #sexuálne zneužívanie detí