Rakúsky minister víta postoj Kyjeva a Moskvy v otázke Donbasu

Rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz víta súhlas Moskvy a Kyjeva s posilnením misie OBSE na východe Ukrajiny, sužovanej ozbrojeným konfliktom. Kurz obe metropoly od pondelka navštívil ako predstaviteľ krajiny, ktorá teraz predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

18.01.2017 16:18
debata (37)

„Obe strany preukázali pripravenosť súhlasiť s posilnením misie a s umožnením lepšieho prístupu pozorovateľom,“ povedal podľa agentúry APA šéf rakúskej diplomacie pred odletom z Moskvy. Tam sa v stredu stretol s rezortným kolegom Sergejom Lavrovom.

Ruský minister podľa agentúry TASS Kurzovi okrem iného povedal, že Rusko nie je proti zvýšeniu počtu pozorovateľov pôsobiacich v oblasti Donbasu. Súhlasí aj s možnosťou, aby pozorovatelia nosili zbrane k svojej obrane.

„Je nevyhnutné zintenzívniť a urobiť nepretržitú kontrolu na deliacej línii a v miestach skladovania ťažkých zbraní, ktoré by tam v súlade s minskými dohodami mali byť stiahnuté,“ povedal Lavrov. To by mohlo prispieť k upokojeniu situácie a zabrániť podľa neho „pravidelnému vyváženiu ťažkých zbraní zo skladov v rozpore s minskými dohodami“.

Na druhej strane Moskva zásadne nesúhlasí s myšlienkou, ktorú podľa nej aktívne presadzuje Kyjev a podľa ktorej by mala byť na Donbas vyslaná samostatná ozbrojená policajná misia, ktorá by zabezpečovala dodržiavanie práva a poriadku. To „úplne odporuje minským dohodám“, zdôraznil Lavrov.

Jeho rakúsky náprotivok okrem iného povedal, že Rakúsko bude za svojho predsedníctva OBSE usilovať o rozšírenie a skvalitnenie misie na východe Ukrajiny.

„Vážnym bodom bude zlepšiť kádrové a technické zabezpečenie misie, aby kontrolu a monitoring bolo možné vykonávať nepretržite,“ povedal a dodal, že teraz „prestrelky a strety prepukajú vo chvíli, keď skupina pozorovateľov opúšťa oblasť, alebo k nim dochádza počas noci“. „Čím trvalejší bude monitoring, tým bezpečnejšia bude situácia na východe Ukrajiny. Z toho budú mať priamy prospech obyvatelia tohto regiónu,“ uviedol Kurz.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Sebastian Kurz