Izrael rozšíril protiraketovú obranu

Izrael zaradil do výzbroja systém protiraketových striel Chec 3, ktorý je schopný likvidovať medzikontinentálne balistické rakety protivníka ešte pred ich vstupom do atmosféry.

19.01.2017 07:26
debata (2)

Systém Chec, pre ktorý sa používa aj označenie Arrow, čo v oboch prípadoch v preklade znamená Šíp, je určený na detekciu a likvidáciu rakiet dlhého doletu.

Izraelské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že zaradenie striel Arrow 3 do existujúceho systému protiraketovej obrany „výrazne zníži“ pravdepodobnosť, že Izrael zasiahne nepriateľská balistická raketa.

Rakety Arrow 3 sú skonštruované tak, aby sa od nich vo veľkej výške oddelili bojové hlavice, ktoré sa zmenia na akési útočiace družice schopné sledovať a likvidovať ciele. Tieto operácie vo veľkých výškach sú zamerané na zneškodňovanie balistických rakiet protivníka vybavených jadrovými, biologickými alebo chemickými hlavicami.

Systém Arrow 3 bude súčasťou už existujúceho trojstupňového obranného štítu, kam v súčasnosti patrí Arrow 2, Železná kupola a Dávidov prak, ktoré vytvárajú nad Izraelom tzv. ochranný dáždnik. Arrow 3 bude podľa izraelského ministerstva obrany plne funkčný v priebehu niekoľkých mesiacov.

Intercepčný systém rakiet Arrow je považovaný za jeden z najmodernejších a najúčinnejších na svete. V spolupráci s americkým výrobcom leteckej techniky Boeing ho od roku 2008 vyvíjala izraelská štátna spoločnosť Israel Aerospace Industries (IAI).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #protiraketová obrana