Trump očakáva na inaugurácii rekordný počet ľudí

Nastupujúci americký prezident Donald Trump očakáva, že na jeho piatkovú inauguráciu príde rekordné množstvo ľudí. Ceremoniál, ktorý by podľa úradov mohol do Washingtonu pritiahnuť takmer milión návštevníkov, predznamená už štvrtkový pietny akt na Arlingtonskom cintoríne a slávnostný koncert. Do akcie sa zároveň chystajú aj Trumpovi odporcovia, ktorí naplánovali rad demonštrácií.

19.01.2017 09:48
Donald Trump, protesty Foto: ,
Inauguráciu Donalda Trumpa budú sprevádzať aj masové protesty jeho odporcov.
debata (23)

Trumpov tím počas stredy umiestnil na sociálne siete niekoľko reklám na štvrtkový koncert, ktorý začne tri dni trvajúce slávnosti spojené s inauguráciou. Trump by podľa nich „rád osobne pozval“ všetkých záujemcov na hudobnú produkciu, ktorá podľa neho bude „naozaj fantastická“.

Hudba sa pri Lincolnovom pamätníku na parkovej promenáde National Mall rozozvučí vo štvrtok o 10:35 miestneho času (16:35 SEČ) a na pódiu sa vystriedajú napríklad washingtonskí hasiči, školská mládež a country hudobné skupiny podporujúce novú hlavu štátu. Koncert ukončí ohňostroj.

Sám Trump plánuje, že koncert navštívi a prednesie tam prejav približne o 16:00 (22:00 SEČ). Pol hodiny pred tým ho čaká ceremoniál na vojenskom cintoríne na juhozápadnom predmestí Washingtonu, kde spolu s viceprezidentom Mikeom Penceom položí veniec a uctia si spolu pamiatku padlých amerických vojakov.

Kým Trump hovorí o rekordnom počte návštevníkov, úrady sa chystajú na trochu triezvejšie počty ľudí. Podľa šéfa washingtonského bezpečnostného úradu Christophera Geldarta očakáva americká metropola účasť necelého milióna návštevníkov, zatiaľ čo prvú inauguráciu končiaceho prezidenta Baracka Obamu videlo 1,8 milióna ľudí.

Trumpovi odporcovia plánujú začať sériu demonštrácií už vo štvrtok. O prvý viditeľnejší protest sa postaral už vo štvrtok muž, ktorý sa podľa polície pokúsil upáliť pred Trumpovým hotelom neďaleko Bieleho domu a s popáleninami bol prevezený do nemocnice.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #americký prezident