Trump vybral na inauguráciu najviac peňazí, no osobnosti sa nehrnú

Na inauguráciu vybral nový americký prezident Donald Trump vôbec najviac peňazí v histórii. Od súkromných darcov získal na oslavy rekordných 90 miliónov dolárov. Oslavy však budú mať výrazne decentnejšiu podobu, než to bolo u nastupujúcich hláv Spojených štátov v minulosti. Niektorí oslovení hudobníci pre nesúhlas s jeho názormi odriekli účasť na slávnostnom koncerte. Menej bude aj plesov, ktoré završujú inauguračný večer, uviedla agentúra Reuters. Tiež neoficiálna časť osláv bude podľa médií zrejme výrazne skromnejšia ako predtým.

20.01.2017 07:00
trump Foto: ,
Donald Trump na snímke zo 17. januára 2017.
debata (59)

Trumpov tím na jednej strane tvrdí, že chce znížiť rozpočet za celý ceremoniál a zaobíde sa bez veľkých hudobných hviezd, sám budúci šéf Bieleho domu si však brúsi zuby na „rekordnú účasť“ ľudí na slávnostiach. Zmieriť sa však musí s tým, že ak sa naplnia odhady washingtonských úradov, príde zhruba polovica návštevníkov oproti roku 2009, keď prvú inauguráciu Baracka Obamu videlo 1,8 milióna ľudí.

Okrem nízkej popularity jeho nástupcu k tomu zrejme prispeje aj menej atraktívne obsadenie koncertu, ktorý tradične patrí k hlavným lákadlám osláv. Ponuku na účasť odmietli napríklad britské popové hviezdy Elton John či Charlotte Churchová, Céline Dionová či Moby. Muzikálová hviezda Jennifer Hollidayová síce najprv kývla, avšak po záplave rozhnevaných reakcií od fanúšikov si vystúpenie rozmyslela.

Účasť odmietli aj niektorí politici. Bojkot ohlásilo päť desiatok demokratických kongresmanov. Veľká časť z nich sa pre neúčasť rozhodla po Trumpovom ostrom vyjadrení na adresu zákonodarcu afroamerického pôvodu Johna Lewisa. Ten je veľkou autoritou hnutia za ľudské práva.

Šéf inauguračného tímu: Hviezdou je Trump

Znalci inauguračných obradov márne pátrajú po dátume, keď naposledy bol ceremoniál takto chudobný na celebrity. „To v histórii nemá obdobu,“ povedal Reuters autor knihy o amerických prezidentských inauguráciách, historik Jim Bendant.

Na inaugurácii Baracka Obamu vystúpili U2, Bruce Springsteen, Beyoncé, Aretha Franklinová, Kelly Clarkson či Stevie Wonder. Bob Dylan zase zahral pri uvedení do úradu Billa Clintona v roku 1993. Georgeovi W. Bushovi zaspieval Ricky Martin a pre Johna F. Kennedyho spoluorganizoval inauguračné oslavy Frank Sinatra.

Šéf tímu, ktorý pripravuje slávnosť pre Donalda Trumpa, Tom Barrack tvrdí, že účasť celebrít nikdy neplánoval, lebo „najväčšou svetovou celebritou je zvolený prezident“. Okrem toho, vo štvrtok na koncerte zaspieval napríklad country spevák Toby Keith, v piatok potom jeho prísahu spevom hymny zavŕši víťazka reality-šou America's Got Talent Jackie Evanchová. Vystúpi tiež mormonský chrámový zbor či tanečnice zo skupiny The Radio City Rockettes, ktoré však dostali od vedenia súboru možnosť individuálne účasť odmietnuť.

Koniec veľkých osláv

Trump sa večer po slávnostnej prísahe vyberie celkom na tri plesy, zatiaľ čo jeho predchodcovia ich usporiadali priemerne desiatku a rekordný počet 14 má na svojom konte Bill Clinton z roku 1997.

Rovnako neoficiálna časť osláv, pri ktorej sa v desiatkach washingtonských sál, reštaurácií či klubov tradične konajú veľké inauguračné večierky, bude podľa denníka The Washington Times zrejme o dosť pokojnejšia než inokedy. Niektoré zo zvyčajne zazmluvnených veľkých sál teraz zívajú prázdnotou a do metropoly sa chystá oveľa menej celebrít ako pri oslavách v minulosti.

Nie príliš ústretový vzťah obyvateľov metropoly k Trumpovi, ktorého v tradične liberálnom Washingtone volilo iba niekoľko percent obyvateľov, dokazuje i charakter niektorých nezávislých inauguračných osláv. Jednou z nich bude ples v štýle knihy Veľký Gatsby, ktorý podľa washingtonského denníka ponúka hosťom možnosť „preniesť sa do čias, keď Trump ešte neexistoval“. Organizátori označujú ples za oslavu prezidentského úradu ako inštitúcie a predali už vraj väčšinu vstupeniek, ktoré stoja okolo 450 dolárov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #inaugurácia #Donald Trump