Trumpova inaugurácia: Prísaha na dve Biblie a vlastný prejav

Inaugurácia prezidenta USA má pevne dané pravidlá a Trumpov tím sa tradíciou väčšinou bude riadiť. Nebol by to však excentrický miliardár, keby sa jeho uvedenie do úradu v niečom nelíšilo.

20.01.2017 09:00
Trump Foto: ,
Na archívnej snímke z 1. júna 2016 Donald Trump ešte ako prezidentský kandidát republikánov.
debata (38)

Slávnosť sa tradične koná pod holým nebom na priestranstve pred washingtonským Kongresom, sídlom zákonodarcov. Spolu s Trumpom, ktorý sa šéfom Bieleho domu stane na nasledujúce štyri roky, sa funkcie ujme aj jeho pravá ruka, viceprezident Mike Pence (57).

Trump, budúci 45. prezident USA, bude prisahať na dve Biblie. Prvú mu venovala jeho matka, keď v roku 1955 ukončil nedeľnú školu v presbyteriánskom kostole v newyorskom obvode Queens. Je na nej vyrazené Trumpovo meno. Druhá je originálna Biblie Abrahama Lincolna. Je potiahnutá červeným zamatom. Lincoln ju mal pri svojej prvej inaugurácii v roku 1861. Potom ju podľa agentúry AP použil až prezident Barack Obama v rokoch 2009 a 2013.

Trump zloží prezidentský sľub na pravé poludnie tamojšieho času (18:00 SEČ), čím oficiálne na štyri roky prevezme po odchádzajúcom Obamovi vládu nad Spojenými štátmi. Sľub zloží do rúk predsedu Najvyššieho súdu Johna Robertsa.

Prvý prezidentský prejav

Do prípravy inauguračného príhovoru sa Trump vraj hlboko ponoril. „Berie to veľmi osobne,“ dodal jeho hovorca Sean Spicer s tým, že prejav pred západným priečelím Kongresu má trvať zhruba dvadsať minút.

Trump chce hovoriť o svojej vízii, o tom, kde túto krajinu vidí a kde práve teraz sme, vyhlásil Spicer. Televízii Fox News sám Trump povedal, že začne poďakovaním každému vrátane odchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu a jeho ženy Michelle. Vyjadrí im vďaku za „veľkú láskavosť“.

Trump na Twitter zverejnil fotografiu, ako zamyslený sedí pri stole s blokom v ruke. Priaznivcom odkázal, že sa na piatkový ceremoniál teší.

Hoci si Trump údajne svoju reč píše sám, podľa agentúry AP využíva mnoho odporúčaní svojich poradcov. Radia mu vraj, aby prejav nebol dlhý a prehnane náročný, aby Trump nedával najavo škodoradosť nad porazenými a aby sa držal textu. A predovšetkým, aby inauguračnú reč vzápätí nepokazil bujarými odkazmi na Twitteri.

Znalci tvrdia, že môže len príjemne prekvapiť, pretože očakávania sú malé. „Poznám slová a mám v zásobe tie najlepšie. Nie je však na svete lepšie slovo ako blbec, že?“ pripomenula AP jedno z predvolebných vyhlásení Donalda Trumpa.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #inaugurácia prezidenta