Ako bude vyzerať inaugurácia 45. prezidenta USA? Toto vás prekvapí!

Ranná modlitba, čaj u Obamovcov, očakávaný príhovor nového prezidenta aj návšteva plesov a tisíce policajtov v uliciach. Takto bude vyzerať inaugurácia 45. prezidenta USA.

20.01.2017 11:00
trump Foto: ,
Donald Trump má pred sebou veľký deň.
debata (29)

Program inaugurácie sa začal už vo štvrtok. Nastupujúci prezident sa najprv zúčastnil na ceremónii kladenia vencov na Arlingtonskom národnom cintoríne pri budove Pentagonu. Potom sa presunul k pamätníku Abrahama Lincolna, kde bol koncert „Make America Great Again Welcome Concert“, teda „Urobme Ameriku opäť veľkou“, čo bolo Trumpovym predvolebným heslom.

Inaugurácia prezidenta USA sa vždy koná 20. januára – s jedinou výnimkou, ak by tento deň vychádzal na nedeľu. Tak to bolo aj v roku 2012, keď Barack Obama skladal sľub dvakrát.

Program inaugurácie sa podľa tradície skladá z deviatich častí.

Ranná modlitba a čaj

Ráno (skoro popoludní SEČ) sa Trump s viceprezidentom Mikom Pencom a rodinami zúčastnia na bohoslužbe v episkopálnom kostole Svätého Jána v blízkosti Bieleho domu. Potom prezident Barack Obama s manželkou Michelle privítajú Trumpa s jeho manželkou Melaniou na rannom čaji. Oba páry sa potom spoločne presunú ku Kapitolu, kde sídli Kongres.

Prísahu zloží viceprezident

Začiatok inauguračného ceremoniálu pri západnom priečelí Kapitolu obstarajú hudobné vystúpenia. Svoje miesta zaujmú hostia. Účasť potvrdili exprezident Jimmy Carter, Bill Clinton, George Bush mladší (jeho otec George Bush starší kvôli zdraviu nedorazí) a Obama. Prítomná bude i Trumpova súperka z volebného súboja, demokratka Hillary Clintonová.

Po úvodných slovách duchovných, zloží pred sudcom najvyššieho súdu Clarencom Thomasom prísahu viceprezident Mike Pence.

Trumpov sľub

Donald Trump zloží prísahu do rúk predsedu najvyššieho súdu Johna Robertsa napoludnie tamojšieho času (18:00 SEČ). Prisahať bude na Lincolnovu Bibliu, ale aj na Bibliu, ktorú dostal od matky v roku 1955. Potom víťazka talentovej súťaže Jackie Evanchová zaspieva americkú hymnu, nasledovať budú prejavy zástupcov cirkví. Napokon s prvým prejavom vo funkcii prezidenta USA vystúpi Donald Trump. Po príhovore z miesta symbolicky odchádza doterajší prezident. Od roku 1977 odlieta od Kapitolu helikoptérou.

Text prezidentského sľubu

„Slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť Ústavu Spojených štátov.“

  • George Washington si k textu pridal slová „k tomu nech mi pomáha Boh“, ktoré odvtedy prezidenti opakujú.

Obed, sprievod a plesy

Trump a Pence sa po skončení prísahy presunú na slávnostný obed do Kapitolu. Potom sa v sprievode približne 8-tisíc účastníkov slávnostného sprievodu presunú od Kapitolu do Bieleho domu po takmer 2,5 kilometrov dlhej ceste pozdĺž Pensylvánskej triedy.

Sprievod, na ktorom sa zúčastnia armádne či študentské súbory a stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek a vojnových veteránov, sa zastaví pred Bielym domom.

Trump s Pencom a manželkami sa vyberú na trojicu oficiálnych plesov, z ktorých dva sa uskutočnia v Kongresovom centre Waltera Washingtona a tretí v budove Národného múzea staviteľstva.

Bezpečnosť na prvom mieste

Na bezpečnosť bude v hlavnom meste dohliadať okolo 28-tisíc príslušníkov bezpečnostných zborov. Náklady na zabezpečenie poriadku majú presiahnuť 100 miliónov dolárov. Očakávajú sa totiž veľké protesty odporcov Donalda Trumpa. Povolenie na akcie dostalo podľa agentúry Reuters približne štyrikrát viac informátorov ako pri predchádzajúcich inauguráciách.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #inaugurácia prezidenta