Soros o Trumpovi: Podvodník a možný diktátor smerujúci k pádu

Americký finančník George Soros označil vo štvrtok novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa USA za "podvodníka" a "možného diktátora", ktorý spôsobí otras na finančných trhoch.

20.01.2017 06:57
George Soros Foto:
George Soros.
debata (205)

Soros, podporovateľ neúspešnej prezidentskej kandidátky Demokratickej strany Hillary Clintonovej, ale vyjadril presvedčenie, že Trump bude pod kontrolou Kongresu a ústavy.

„Stal by sa diktátorom, ak by sa tomu vyhol, ale nebude toho schopný,“ uviedol Soros v rozhovore pre televíziu Bloomberg na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose – deň pred inauguráciou Donalda Trumpa.

„Osobne som presvedčený, že Trump smeruje k neúspechu. Ale nie kvôli ľuďom ako ja, ktorí by chceli, aby neuspel, ale preto, že myšlienky, ktoré ho sprevádzajú, sú protikladné,“ vysvetlil finančník Soros. Ako dodal, v dôsledku neistoty generovanej Trumpovou administratívou očakáva otras na finančných trhoch.

Európska únia sa stala príliš komplikovanou a odcudzenou ľuďom. Uplynulý rok bol katastrofou kvôli odhlasovaniu odchodu Británie z EÚ a ďalším európskym voľbám. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose to vyhlásil Soros citovaný agentúrou Reuters.

EÚ sa napriek problémom nerozpadne. Keby sa tak predsa len stalo, následky by boli strašné. Proces vystúpenia Británie z EÚ potrvá dlho, „tvrdý rozvod“ by poškodil obe strany. Britská premiérka Theresa Mayová „nevydrží“ vo svojej súčasnej úlohe, tvrdí Soros, ktorý v roku 1992 získal špekuláciami s librou miliardu dolárov a spôsobil tak nútené vystúpenie Británie z európskeho menového systému.

Čína nedokázala zmeniť svoj model hospodárskeho rastu a pravdepodobne sa jej to nepodarí ani v nasledujúcich dvoch rokoch. Čínsky prezident Si Ťin-pching by zato chcel vytvoriť viac uzavretú spoločnosť, vyhlásil Soros, ktorý počas studenej vojny finančne podporoval východoeurópskych disidentov vrátane československých chartistov.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #Davos #George Soros #Donald Trump #Brexit