Gambia má nového prezidenta. Prísahu zložil u susedov

Je to jedna z najmenších krajín na africkom kontinente, ale migračným úradom v Európe, najmä v Taliansku, už dosť dobre známa. Gambia má síce len dva milióny obyvateľov, ale desaťtisíce z nich krajinu už dávno opustili.

20.01.2017 07:03
Gambia, afrika, útek, sťahovanie, Foto: ,
Z Gambie v uplynulých dňoch ušli tisíce ľudí. Krajine hrozí medzinárodná intervencia pre neústupčivosť prezidenta, ktorý po prehratých voľbách odmietol odstúpiť.
debata (1)

V uplynulých dňoch po vyhlásení výnimočného stavu sa však dalo na útek ďalších 25-tisíc ľudí, ktorí prešli do susedného Senegalu. Stovky turistov z Európy sa zatiaľ narýchlo vrátili domov. V krajine, ktorá má od vo štvrtok dvoch mužov označovaných za prezidenta, hrozí vojenský zásah. Západoafrické štáty sú pripravené zosadiť autokrata Yahya Jammeha, ktorý po prehratých prezidentských voľbách odmieta odstúpiť.

Jammeh, ktorý sa k moci dostal cez vojenský prevrat, vládne v Gambii vyše 22 rokov. S jeho vládou sa najmä v uplynulých rokoch spájajú obvinenia zo zneužívania moci – zatýkania, mučenia a zabitia kritikov vlády. Preslávil sa tiež šírením nenávisti voči gejom a lesbám, ale aj tvrdeniami typu, že bylinkami vyliečil aids. Ekonomika krajiny, ktorá je závislá od turistického ruchu a poľnohospodárstva, zatiaľ upadala.

Decembrové prezidentské voľby prekvapujúco vyhral Jammehov protikandidát Adama Barrow. Jammeh najskôr jeho víťazstvo uznal, keď však v jednom rozhovore zástupca opozície povedal, že Jammeh by mal byť trestne stíhaný pre porušovanie ľudských práv, dobrovoľný odchod z funkcie si rozmyslel.

Diplomatické návrhy afrických krajín i ponuky na azyl Jammeh zavrhol a vyhlásil výnimočný stav. V parlamente nechal prejsť zákon, ktorým sa má jeho mandát o tri mesiace predĺžiť. Mandát mu však vypršal vo štvrtok.

Aj preto sa novozvolený prezident Barrow napokon rozhodol, že zloží prezidentskú prísahu. Inaugurácia nového prezidenta sa konala vo štvrtok podvečer na gambijskej ambasáde v senegalskom Dakare. Podľa BBC na nej boli aj zástupcovia všetkých členských štátov Bezpečnostnej rady OSN.

V hlavnom meste Gambie Banjule bol vo štvrtok podľa agentúry Reuters pokoj. Na niektorých miestach boli vojenské kontroly a policajti. Obchody, trhoviská a banky zostali zatvorené. Pláže a hotely zívali prázdnotou.

Na hraniciach Senegal zatiaľ rozmiestnil vojakov. Práve Senegal, ktorý je v podstate jediným susedom Gambie, má viesť pripravovanú intervenciu piatich západoafrických štátov združenia ECOWAS.

Do poslednej chvíle sa čakalo na to, či Jammeh predsa len neustúpi. Gambia má len približne 2 500 vojakov. Aj hlavný veliteľ tamojšej armády podľa agentúry AFP dal najavo, že bojovať nebudú. „Je to politický spor. Svojich vojakov nezatiahnem do hlúpeho boja,“ citovala ho AFP. Jammeha predtým opustili i viacerí členovia jeho vlády vrátane viceprezidenta.

Podľa niektorých zdrojov časť jednotiek vo štvrtok podvečer aj prekročila hranice, nestretli sa s nijakým odporom. Jammeh podľa agentúry AP zostával v oficiálnej rezidencii prezidenta. Nový prezident, 51-ročný Barrow, developer s nehnuteľnosťami, má inak tiež skúsenosti s migráciou. Kedysi šiel do Británie za štúdiom, pracoval ako ochrankár v londýnskom obchode.

„Gambijčania sú zúfalí. V Gambii nie je pre nich práca, preto podnikajú veľmi nebezpečnú cestu do Európy,“ povedal po svojom zvolení pre Newsweek. Gambijčanov vyzval, aby neodchádzali a pomohli krajinu znovu vybudovať.

Samotná zmena v prezidentskom úrade však migráciu nezastaví. No ak zvolený prezident zlepší stav ľudských práv a pritiahne zahraničné investície, migrácia Gambijčanov by sa podľa analytikov citovaných Newsweekom mala spomaliť. Aj keď krátkodobo pre neústupčivosť Jammeha mnohí teraz hľadajú útočisko v Senegale.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #gambia