Mexiko vydalo do USA narkobaróna Joaquína Guzmána

Mexická vláda vo štvrtok oznámila, že vydala na trestné stíhanie do Spojených štátov narkobaróna Joaquína "El Chapa" Guzmána. Mexické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Guzmána vydalo do USA vo štvrtok - deň pred inauguráciou novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

20.01.2017 07:48 , aktualizované: 13:45
Guzmán Foto: ,
Narkobarón Joaquín Guzmán zvaný El Chapo (Krpec).
debata (7)

Lietadlo s narkobarónom, ktorý sa deportácii bránil za pomoci všetkých možných právnych kľučiek, pristálo v New Yorku. Guzmán má byť v piatok predvedený pred federálny súd v Brooklyne, uviedla agentúra AP. Podľa Guzmánovho obhajcu Pabla Badillo bolo ale vydanie nelegálne a mexická vláda ho prijala z „čisto politických“ dôvodov.

Šéf obávaného drogového kartelu Sinaloa Guzmán, prezývaný pre svoju výšku 168 centimetrov El Chapo (Krpec), čelí v USA pred súdmi v Texase a Kalifornii obvineniam z vraždy, únosu, pašovania a distribúcie kokaínu a marihuany, prania špinavých peňazí a nelegálneho držania zbraní.

Guzmána v 90. rokoch v Mexiku odsúdili na dvadsať rokov väzenia za vraždu a obchodovanie s drogami. V januári 2001 sa mu podarilo utiecť z väznice s maximálnou ostrahou. Na úteku bol 13 rokov, než bol chytený vo februári 2014.

V júli 2015 sa ale Guzmánovi podarilo utiecť z väznice znova. Využil na to 1,5 kilometra dlhý tunel, ktorý viedol zo sprchy v jeho cele do rozostavaného domu v poliach. Chytili ho vlani v januári v jeho rodnom štáte Sinaloa.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Joaquín Guzmán