Inaugurácia online: Trump zložil prísahu, stal sa 45. prezidentom USA

Donald Trump pred washingtonským Kapitolom začal svoju s napätím aj obavami očakávanú prezidentskú éru zložením slávnostného sľubu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Priebeh inaugurácie sme sledovali online.

20.01.2017 12:00 , aktualizované: 23:13
Trump Foto: ,
Donald Trump na Kapitole, kde zložil prezidentskú prísahu.
debata (494)

22.39 Trump podľa tradície vystúpil z prezidentskej obrnenej limuzíny na ceste z Kongresu do Bieleho domu a zdravil sa s Američanmi. S manželkou pešo absolvovali časť slávnostného sprievodu, z limuzíny nakrátko vystúpili asi v polovici trasy.

Predtým, než nastúpili do limuzíny prezývanej kvôli svojim rozmerom a opancierovaniu „zviera“, si Trumpovci spolu s viceprezidentom Mikom Pencem a jeho manželkou pred Kapitolom pozreli prehliadku vojenských jednotiek.

Potom sa kolóna automobilov sprevádzaná desiatkami peších bezpečnostných agentov a radom policajných vozov dala na pomalú jazdu po ceste, počas ktorej prvý pár zdravili desaťtisíce ľudí. Pred kolónou pochodovalo niekoľko vojenských súborov v slávnostných uniformách. Cestu lemovali tiež stovky demonštrantov s protitrumpovskými transparentmi, polícia ich však do blízkosti prezidenta nepustila.

22.30 Trump zamieril po inauguračnom ceremoniáli na slávnostný obed v Kapitole, kde stoloval spoločne s republikánskymi aj demokratickými kongresmani a ďalšími osobnosťami.

Väčšinu z obeda strávil Trump sediaci za vrchstolom v živom rozhovore s demokratickým senátorom Charlesom Schumerom, ktorý sa údajne predtým vyhrážal, že sa bude snažiť spomaliť hlasovanie o niektorých z Trumpových nominantov do vládneho kabinetu. K ich konverzácii sa na záver pripojil aj demokratický senátor Joe Manchin.

S členmi Trumpovej rodiny sedela pri stole aj Hillary Clintonová so svojím manželom Billom Clintonom. Práve tejto dvojici Trump na konci obeda poďakoval za účasť na svojej inaugurácii. Clintonocov zároveň vyzval, aby sa postavili, za čo si následne vyslúžili búrlivý potlesk. „Nie je už nič viac, čo by som mohol povedať, pretože si týchto ľudí veľmi vážim,“ dodal Trump.

22.25 Trumpov úrad vzápätí po prevzatí moci končí s politikou boja proti klimatickým zmenám jeho predchodcu Baracka Obamu. Z internetových stránok Bieleho domu zmizla časť s názvom „zmeny klímy“ a Trumpovi ľudia tam umiestnili ráznu zmenu environmentálnej politiky.

„Zrušenie týchto obmedzení výrazne pomôže pracujúcim Američanom a v priebehu nasledujúcich siedmich rokov zdvihne mzdy o viac ako 30 miliárd dolárov,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení s odkazom na opatrenia prijaté Obamom v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Obamov plán počítal so znížením emisií skleníkových plynov v nasledujúcich rokoch. Kvôli tomu mali americké podniky prechádzať na obnoviteľné zdroje energie a obmedzovať spotrebu uhlia. Trump sa opakovane vyjadril skepticky k fenoménu globálneho rastu teplôt a už v kampani vyhlásil, že chce Obamovu politiku obrátiť smerom vrúcnejším k používaniu fosílnych palív.

22.03 Donald Trump sa ujal vlády. Nemusí sa nám pozdávať a ani sa nám nepozdáva. To najhoršie však môže nastať okolo nás, píše Peter Javůrek v komentári.

21.57 Rozdielne boli cesty, ktorými sa po odovzdaní úradu svojim nástupcom vydali odchádzajúci americký prezident Barack Obama a jeho viceprezident Joe Biden. Kým bývalý šéf Bieleho domu zamieril najprv vrtuľníkom na vojenskú základňu v Marylande a potom prezidentským špeciálom na dovolenku v Kalifornii, jeho politický súputník sa po ôsmich rokoch na prominentnej adrese vydal domov vlakom.

„Ďakujem vám,“ odpovedal Obama podľa televízie ABC News pred nástupom do vrtuľníka na otázku novinárov, či má ešte nejaký odkaz pre Američanov.

Odchádzajúci viceprezident s manželkou Jill zvolili výrazne jednoduchší dopravný prostriedok – k ceste domov do Wilmingtone v štáte Delaware na severovýchode USA im poslúžil vlak. „Hej, ľudia, sme späť v Amtracku,“ povedal Biden vo chvíli, keď po rokoch vstúpil do súpravy prevádzkovanej touto spoločnosťou.

Priebeh inaugurácie v online spravodajstve ČTK

20.50 Trump už krátko po svojej inaugurácii podpísal prvé oficiálne dokumenty. Bola medzi nimi legislatíva, ktorá umožní novému šéfovi Pentagónu Jamesovi Mattisovi ujať sa funkcie. Ďalej signoval niekoľko nominácií, ktoré predloží americkému Senátu, a tiež deklaráciu k Národnému dňu vlastenectva.

20.44 Niekoľko stoviek odporcov Trumpa sa vo Washingtone stretlo s policajnými ťažkoodencami neďaleko miest, kadiaľ vedie trasa inauguračného sprievodu do Bieleho domu. Polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a paralyzujúce granáty a najmenej 90 ľudí zadržala. Ľahké zranenia utrpelo niekoľko policajtov, uviedla televízia CNN.

Protestujúci sprvu pokojne kričali protitrumpovské heslá. Potom sa ich však zhruba päť stoviek zhromaždilo v niekoľkých uliciach vzdialených stovky metrov od Pensylvánskej triedy, kadiaľ vedie trasa Trumpovho sprievodu od Kapitolu k prezidentské­mu sídlu.

Demonštranti, z ktorých značnú časť tvorili čierno odetí a maskovaní ľudia, zaútočili na policajné kordóny kameňmi. Zároveň začali zapaľovať odpadkové koše.

19.45 Pápež František vyzval Trumpa, aby podporoval ľudskú dôstojnosť a slobodu v celom svete. Pápež upozornil, že „ľudská rodina“ je postihnutá vážnou humanitárnou krízou, ktorá vyžaduje prezieravú a jednotnú politickú reakciu.

„Modlím sa, aby vaše rozhodnutie bola riadená bohatými duchovnými a etickými hodnotami, ktoré tvoria históriu amerického ľudu,“ zdôraznil František.

19.40 Bývalá ministerka zahraničných vecí a prvá dáma USA Hillary Clintonová sa – krátko pred uvedením Trumpa do úradu amerického prezidenta – obrátila na svojich stúpencov s posolstvom nádeje. Po príchode na ceremóniu vo Washingtone sa na jej účte na Twitteri objavil odkaz: „Som tu dnes, aby som si uctila našu demokraciu a jej trvalé hodnoty. Nikdy neprestanem veriť v našu krajinu a jej budúcnosť.“

Clintonovej súper vo vnútrostraníckych prezidentských primárkach demokratov Bernie Sanders ľudí sklamaných víťazstvom republikána Trumpa podobne povzbudzoval, aj keď mu to podľa vlastných slov padlo zaťažko.

„Dnešok bude ťažkým dňom pre milióny Američanov, aj pre mňa,“ uviedol senátor Sanders v dnes zverejnenom videoposolstve. Zdôraznil však, že upadať do zúfalstva by bolo zlou reakciou. „Musíme sa brániť. Nevzdávame sa,“ uviedol na Twitteri.

18.33 Spojené štáty hodlajú v nasledujúcich rokoch úplne zlikvidovať terorizmus z povrchu zeme, povedal Trump v inauguračnom prejave. Sľúbil, že spojí svet v boji proti radikálnemu islamu. Trump, ktorý v kampani hrozil tým, že zakáže muslimom vstup do USA, zároveň povedal, že v krajine pod jeho vedením nebude miesto pre predsudky.

18.25 Trump sa chce zamerať na ochranu pracujúcich Američanov. „Preberáme moc od Washigtonu D.C. a vraciame ju ľudu,“ povedal tiež v prvých minútach prejavu, ktorý bol podobne ako prejavy počas kampane zacielený na obyvateľov nespokojných so smerom, ktorým sa USA uberali v posledných rokoch.

Tisíce „zabudnutých“ ľudí budú podľa Trumpa dôležitejší ako kedykoľvek predtým. „Príliš dlho politici prosperovali, zatiaľ čo pracovných miest ubúdalo a továrne krachovali,“ kritizoval Trump predchádzajúci stav. Toto ignorovanie obyčajných Američanov teraz podľa neho končí. Obyvateľom krajiny chce vraj dať to, čo oni sami chcú – kvalitné školy, bezpečný domov a dobrú prácu.

18.20 Amerika bude odo dneška na prvom mieste, povedal nový prezident USA Donald Trump v prejave po zložení sľubu. Všetky rozhodnutia, ktoré bude vláda prijímať v oblasti obchodu, daní, imigrácie či zahraničných vzťahov, bude robiť na prospech Američanov a ich rodín, ubezpečil Trum a dodal:" Pravidla politiky americkej vlády budú jednoduché: nakupujte u Američanov a najímajte Američanov.

18.00 Pred Trumpom zložil prísahu aj bývalý guvernér Indiany Mike Pence, ktorého Trump poveril úradom viceprezidenta.

Trump ako 45. prezident USA prisahal na dve biblie – historickú bibliu prezidenta Abrahama Lincolna a svoju rodinnú bibliu, ktorú pred viac ako 60 rokmi dostal darom od svojej matky.

17.57 Manželka nového amerického prezidenta potvrdila správy o tom, že o jej inauguračnú garderóbu sa postará jeden z najznámejších amerických dizajnérov Ralph Lauren. Práve jeho ateliér stojí za belasým kostýmom zo sukne a skráteného kabátika so zavinovacím detailom goliera, ktorý Trumpova polovička doplnila rukavicami aj lodičkami v rovnakej farbe. Čítajte viac…

17.54 Úvodnými prejavmi politikov a krátkymi rečami duchovných začala na Kapitole inaugurácia Donalda Trumpa. Inauguračný ceremoniál pri rozľahlej a prísne stráženej budove Kongresu sleduje spolu s tisíckami klientov končiaci šéf Bieleho domu Barack Obama a tiež ďalší americkí exprezidenti, teda Jimmy Carter, George Bush mladší a Bill Clinton.

Na slávnosť boli pozvaní okrem iného poslanci Snemovne reprezentantov aj členovia Senátu amerického Kongresu. Zhruba 65 poslancov Demokratickej strany sa ale na protest proti Trumpovému správaniu na ceremoniále nezúčastňujú. Tento bojkot, ktorý je mnohými odsudzovaný, nemá v moderných dejinách inaugurácie obdoby.

Zahraničnými hosťami sú podľa dlhoročnej tradície len vedúci diplomatických misií v USA; žiadny štátnik pozvaný nebol.

Trump sa na inauguračné pódium dostavil v tmavom obleku a červenej kravate a na rozdiel od usmievavého viceprezidenta Mikea Pence s vážnym a odhodlaným výrazom.

17.31 Skupina maskovaných odporcov Trumpa pri jednom z protestov vo Washingtone rozbila výklad reštaurácie McDonald a poškodila autá v okolí. Polícia proti nim použila slzotvorný sprej, informovala agentúra Reuters a televízie BBC.

Podľa záberov televíznej stanice sa s políciou stretla skupina čierno odetých osôb, ktoré ničili autá a mestský mobiliár na jednej z washingtonských u­líc.

Žiadne iné násilnosti či potýčky s Trumpovými priaznivcami doteraz hlásené neboli.

Washinghtonskí monument pred inauguráciou...
Odstupujúci prezident Barack Obama a jeho...
+15Polícia sa snaží potlačiť demonštrácie pred...

16.30 Obama s manželkou Michelle privítali na schodoch Bieleho domu Trumpa s Melaniou. Trump vystúpil z auta, pozdravil nastúpené stráže a privítal sa s Obamovcami. „Rád vás vidím. Blahoželám,“ povedal Obama Trumpovi na privítanie. „Fantastické,“ odpovedal Trump. Melania odovzdala Michelle darček.

Štvorica si následne urobila spoločnú fotografiu a vstúpila do Modrej miestnosti Bieleho domu, kde Obamovci pohostili Trumpovcov čajom a kávou. Všetci spoločne sa potom vydali na cestu ku Kapitolu, pred ktorým sa uskutoční oficiálna prísaha 45. prezidenta Spojených štátov. V Bielom dome v priebehu nasledujúcich hodín nastanú zmeny, všetko tam musí vyzerať tak, ako si želá prichádzajúca rodina. Viac si prečítajte v článku Operácia Guľový blesk, alebo ako vyzerá striedačka v Bielom dome.

Dosluhujúci viceprezident USA Joe Biden a jeho manželka Jill sa zase stretli s nastupujúcim viceprezidentom Mikeom Penceom a jeho manželkou Karen.

16.27 Barack Obama naposledy ako úradujúci prezident USA odišiel z Oválnej pracovne Bieleho domu. Trumpovi tam v súlade s tradíciou nechal list, ktorého obsah však nebol zverejnený.

„Slúžiť Vám (Američania) bolo pre mňa najväčšou životnou poctou. Vďaka Vám som sa stal lepším lídrom a človekom,“ napísal Obama v jednom z posledných tweetov vo funkcii prezidenta. Súčasne zopakoval svoje presvedčenie, že aj obyčajní ľudia majú moc meniť veci k lepšiemu. Do tohto úsilia sa chce podľa vlastných slov zapájať aj po odchode z Bieleho domu už ako bežný občan.

Svojich priaznivcov vyzval, aby mu naďalej písali svoje podnety na jeho webovú stránku Obama.org.Obama sa zároveň priznal, že pociťuje určitú nostalgiu. Obyvateľom Spojených štátov na záver ešte adresoval slová vďaky.

16.18 Ruský prezident Vladimir Putin nemá v pláne sledovať inauguráciu v priamom prenose. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra TASS. „Nemyslím si, že má v pláne pozerať sa naživo, pretože je to časovo celkom náročná ceremónia,“ uviedol Peskov. Ruská hlava štátu sa však podľa neho o priebehu inaugurácie dozvie zo správ.

Podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta bude nemecká kancelárka Angela Merkelová „so záujmom študovať“ prvý prezidentský prejav. Ani ona sa na neho ale zrejme nebude pozerať v priamom prenose. Večer má na programe otvorenie nového múzea v Postupime. Po inaugurácii podľa Seiberta začne úzka spolupráca spolkovej vlády a novej americkej administratívy.

16.10 Po bohoslužbe sa Trump s manželkou odobral v dlhej kolóne automobilov do Bieleho domu, kam ho k rannému čaju a krátkemu súkromnému rozhovoru pozval odchádzajúci prezident Barack Obama s manželkou Michelle.

16.07 Na začiatku slávnostného dňa trochu pršalo, ale nastupujúci prezident sa napriek varovaniu meteorológov nepriaznivého počasia nebál. „Aspoň sa uvidí, že moje vlasy sú pravé,“ povedal vo štvrtok večer svojim stúpencom s odkazom na špekulácie, že má na hlave tupé, blonďavú vlasovú náhradku.

Používanie dáždnikov v parku National Mall je z bezpečnostných dôvodov obmedzené len na tie skladacie. Dlhé vychádzkové dáždniky sú zakázané. To platí aj pre Pensylvánsku triedu, kadiaľ od Kongresu do Bieleho domu pôjde slávnostný sprievod s novým prezidentom. Úplne zakázané sú potom dáždniky na tribúnach pri Kongrese.

16.00 Barack Obama si zaslúži naše poďakovanie za jeho úprimné úsilie robiť svet lepším. Uviedol to na svojom účte na Twitteri slovenský prezident Andrej Kiska. Zároveň Trumpovi poprial úspešný mandát.

15.37 Tisíce a tisíce ľudí od rána prúdia do washingtonského parku National Mall či na Pensylvánsku triedu, odkiaľ môžu priamo sledovať prísahu Donalda Trumpa. V meste sú aj demonštranti, ktorí Trumpa v Bielom dome nechcú, ale až na menšie nočné incidenty sú protesty pokojné.

Pohyb v centre Washingtonu je obmedzený množstvom uzávierok. Prejsť z jednej časti stredu mesta do iného nie je ľahké, v ceste vedľa policajných kontrolných stanovíšť stoja aj ploty a zátarasy. Najrýchlejšia je tak jazda metrom, ktoré je ale od rána preplnené, hoci jazdí častejšie ako zvyčajne. O mimoriadnom počte návštevníkov americkej metropoly, ktorých sa očakáva 900 000, svedčia aj plné parkoviská pri staniciach liniek metra.

15.06 Trump vo Washingtone začal svoj inauguračný program návštevou bohoslužby v episkopálnom kostole sv. Jana neďaleko Bieleho domu, svojho budúceho sídla. Cirkevného obradu sa zúčastnila aj jeho manželka Melania a viceprezident Mike Penc, pravdepodobní členovia budúcej Trumpovej vlády, pracovníci prezidentského štábu a ďalších zhruba 300 hostí.

Sedemdesiatročný Trump sa hlási k presbyteriánom, reformovanej cirkvi pôsobiacej v anglicky hovoriacich krajinách. Za aktívneho člena presbyteriánského zboru sa ale nepovažuje. V jednom zo svojich prejavov povedal, že s prosbou o odpustenie hriechov sa k Bohu neobracia.

13.57 Trump se prihlásil s prvým tweetom. Uviedol, že „dnes sa všetko začína“ a pripomenul, že ceremónia sa začne o 11-tej hodine miestneho času. Hnutie pokračuje, práca sa začína!, napísal.

13.48 Nástup Trumpa do funkcie prezidenta USA prináša do svetovej ekonomiky podľa analytikov veľa neistôt ako napríklad nebezpečenstvo obchodnej vojny s Čínou či rast obchodných bariér. Viac si prečítajte v článku S nástupom Trumpa sa môže svet ohradiť obchodnými bariérami.

Ľudia sa v skorých ranných hodinách pred... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
Trump, inaugurácia Ľudia sa v skorých ranných hodinách pred inauguráciou zhromažďujú pred Kapitolom.

13.35 Ruské vedenie vníma inauguráciu Trumpa ako začiatok éry, ktorá by mohla priniesť lepšie vzťahy medzi USA a Ruskom. Ruský premiér Dmitrij Medvedev na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že nová administratíva v Bielom dome by sa mala správať oveľa vyrovnanejšie a premyslenejšie, než tomu bolo za vlády prezidenta Baracka Obamu.

„Nevieme, ako bude svoje vzťahy s Ruskom budovať nová americká administratíva na čele s Donaldom Trumpom, ale veríme v rozum,“ napísal Medvedev. Rusko je podľa neho pripravené „prejsť svoju časť cesty“, aby sa vzťahy s USA zmenili k lepšiemu.

Vysvetlil, že Obamova vláda „zničila vzťahy“ medzi USA a Ruskom a dostala ich na najnižší bod za posledné desaťročia, čo Medvedev označil za „hlavnú chybu“ Obamovej zahraničnej politiky, pričom táto chyba „sa navždy zapíše do dejín“.

13.05 Inauguráciu budú na pódiu pred Kapitolom sledovať okrem Baracka Obamu aj ďalší exprezidenti Jimmy Carter, Bill Clinton a George Bush mladší. George Bush starší pre zdravotné problémy nepríde. Pozornosť sa však najviac sústredí na Hillary Clintonovú, ktorá s Trumpom prehrala po trpkej predvolebnej kampani a ktorá bude s manželom Billom Clintonom na pódiu tiež.

13.00 Ranná modlitba, čaj u Obamovcov, očakávaný príhovor nového prezidenta aj návšteva plesov a tisíce policajtov v uliciach. Takto bude vyzerať inaugurácia 45. prezidenta USA. Viac v článku Ako bude vyzerať inaugurácia 45. prezidenta USA? Toto vás prekvapí!

12.30 Trump, budúci 45. prezident USA, bude prisahať na dve Biblie. Prvú mu venovala jeho matka, keď v roku 1955 ukončil nedeľnú školu v presbyteriánskom kostole v newyorskom obvode Queens. Je na nej vyrazené Trumpovo meno. Druhá je originálna Biblie Abrahama Lincolna. Je potiahnutá červeným zamatom. Lincoln ju mal pri svojej prvej inaugurácii v roku 1861. Potom ju podľa agentúry AP použil až prezident Barack Obama v rokoch 2009 a 2013. Podrobnosti v článku Trumpova inaugurácia: Prísaha na dve Biblie a vlastný prejav

12.00 Novozvolený prezident USA Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že do Bieleho domu sa dostal preto, lebo ľudia chceli „skutočnú zmenu“. Vyslovil presvedčenie, že bude schopný krajinu zjednotiť. Čítajte v článku Trump: Budem schopný zjednotiť krajinu

Výber niektorých čísel spätých s dnešnou inauguráciou Donalda Trumpa:

jeden (milión dolárov) – Suma za najdrahšiu inauguračnú vstupenku; balíček zahŕňa vstup na prísahu, ples, koncert, ohňostroj a večeru s Trumpom, viceprezidetom Mikom Pencom a manželkami.

dve – Počet biblií, na ktoré bude Trump prisahať; prvá je biblia Abrahama Lincolna, druhá je rodinná, ktorú budúci prezident dostal v roku 1955 od matky.

tri – Počet inauguračných plesov, ktoré Trump s manželkou Melaniou navštívia; jeho predchodca Barack Obama ich v roku 2009 stihol desať.

štyri – Počet žijúcich exprezidentov, ktorí sa zúčastnia na ceremoniáli (Jimmy Carter, Bill Clinton, George Bush mladší a Barack Obama; George Bush starší sa pre zdravotné problémy nedostaví).

26 – Počet rôznych skupín, ktoré chcú popri Trumpovej inaugurácii protestovať.

35 – Počet slov prísahy, ktorú prednesie predseda najvyššieho súdu John Roberts. Trump zloží sľub do jeho rúk.

41 – Počet kapiel, ktoré sa zúčastnia na slávnostnom pochode.

44 – Trumpova obľuba v USA v čase inaugurácie; v tejto súvislosti ide o najnižšiu zaznamenanú hodnotu.

65 – Počet členov Kongresu, ktorí bojkotujú inauguráciu.

90 (miliónov dolárov) – Suma, ktorú vybral inauguračný výbor; ide o vôbec najvyššiu sumu v histórii.

150 až 1000 (dolárov) – Cena vstupenky na inauguračné plesy.

200 – Počet účastníkov slávnostného obeda s Trumpom. Na jedálnom lístku bude homár, hovädzie a čokoládový dezert.

200 – Množstvo autobusov, ktoré požiadali o parkovacie povolenie pri inaugurácii (na Obamovej slávnosti ich bolo 3000).

200 (miliónov dolárov) – Predpokladané náklady na inauguračnú akciu (zahŕňajú bezpečnosť, dopravu a záchranné zložky).

1200 – Počet autobusov, ktoré požiadali o parkovacie povolenie pri sobotňajšom pochode za práva žien vo Washingtone.

28 000 – Počet príslušníkov bezpečnostných zborov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť vo Washingtone.

200 000 – Očakávané množstvo účastníkov sobotňajšieho pochodu za práva žien; očakávajú sa aj ďalšie protestné akcie, počet demonštrantov tak môže byť najväčší v histórii inaugurácie.

900 000 – Predpokladaný počet ľudí, ktorí dorazia na inauguráciu (v roku 2009 sa na Obamovu slávnosť zišlo 1,8 milióna návštevníkov).

© Autorské práva vyhradené

494 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Donald Trump #prezident USA #Melania Trumpová #inaugurácia prezidenta