Príchody do Bieleho domu - ako sa americkí prezidenti ujímali moci

Býva to deň, keď sa americkým politikom splní najväčší sen. Dátum zloženia prísahy hlavy štátu. Keď sa Donald Trump oficiálne ujal funkcie, stal sa v poradí 45. prezidentom.

21.01.2017 08:00
Barack Obama, Michelle Obama, George Bush jr.,... Foto:
Barack Obama (po boku s manželkou Michelle) prevzal úrad od Georgea Busha mladšieho (stojí pri ňom jeho manželka Laura).
debata (7)

Prvá inaugurácia sa konala v roku 1789. Zaujímavosti, ktoré sa spájajú s touto udalosťou, zozbierala Knižnica Kongresu USA, odkiaľ čerpá väčšina tohto textu.

Prvý prezident

George Washington prečítal sľub a pobozkal Bibliu. Bolo to v New Yorku, pretože mesto Washington ešte neexistovalo. (Založili ho rok po inaugurácii prvého prezidenta ako poctu preňho a o dva roky bol postavený Biely dom.) Príchod Washingtona do funkcie sprevádzal ohňostroj, ktorý zaplatili jeho obdivovatelia. Keď o štyri roky obhájil úrad, predniesol reč, ktorá zostala ako dosiaľ najkratšia – mala iba 135 slov.

Prísahu v New Yorku zložil ešte John Adams. Prvým, kto tak urobil vo Washingtone, sa stal Thomas Jefferson. Zahrala mu kapela námornej pechoty, ktorá mala premiéru na inaugurácii a odvtedy jej hudba na žiadnej nechýbala.

Foto: KNIŽNICA KONGRESU USA
Washington, Jefferson, Adams, Madison

S Jamesom Madisonom sa spája prvý inauguračný bál (večer po ceremónii). Usporiadali ho v hoteli, lístky stáli štyri doláre.

Hádka o kreslá

James Monroe mal podľa plánu zložiť sľub v dolnej komore Kongresu USA, lenže vznikol kuriózny spor. Snemovňa reprezentantov sa nezhodla so Senátom, aké sa použijú kreslá. Slávnosť sa preto nakoniec konala vonku pred snemovňou.

Po ňom John Quincy Adams bol prvým prezidentom, ktorý neprišiel v pumpkách ako jeho predchodcovia, ale obliekol si radšej dlhé nohavice. Keď nezískal druhý mandát v Bielom dome, neprišiel na inauguráciu svojho nástupcu. S Andrewom Jacksonom zviedol totiž nielen ostrú volebnú kampaň. Novozvolený prezident vyčítal Adamsovi, že jeho slovné útoky sa podpísali pod smrť manželky Rachel Jacksonovej.

Ďalším šéfom Bieleho domu sa stal Martin Van Buren. Bol prvý, ktorý nemal anglické, škótske alebo írske korene. Predkovia pochádzajúci z Holandska sa usadili v Amerike v 17. storočí. Van Buren bol jediný prezident, ktorý používal angličtinu ako druhú reč, pretože rodný jazyk mal holandčinu.

Jeho nástupca William Henry Harrison, ktorý ako prvý pricestoval na inauguráciu vlakom, si užil moc veľmi krátko. Politik, ktorý predniesol doteraz najdlhší slávnostný prejav s 8 445 slovami, zomrel už o mesiac. Smrť sa pripisovala dlhému času, ktorý strávil počas ceremónie vonku v zlom počasí. „Novodobí historici a odborníci na zdravie sa však nazdávajú, že zomrel kvôli znečistenej vode v Bielom dome,“ upozornila knižnica.

Prvú desiatku prezidentov uzatvára John Tyler, ktorý ako viceprezident v roku 1841 prevzal úrad po zosnulom Harrisonovi.

Od telegrafu k rozhlasu

Novinári využili prvý raz telegraf pri inaugurácii Jamesa Knoxa Polka. Po ňom prišiel Zachary Taylor, ktorý zvládol za jeden večer tri inauguračné plesy. O rok zomrel. „Zrejme mu otrávili jedlo,“ poznamenala knižnica. Nahradil ho Millard Fillmore. Franklin Pierce prekvapil dvoma vecami. Ako prvý hovoril prejav spamäti a zrušil inauguračný bál. Sľub Jamesa Buchanana v roku 1857 sa zapísal do dejín ako prvý, ktorý zostal zvečnený na fotografiách.

Keď za prezidenta zvolili Abrahama Lincolna, Američania stáli na pokraji občianskej vojny. Nečudo preto, že na sľub dohliadalo početné vyzbrojené jazdectvo aj pešie vojsko. O štyri roky neskôr ho v divadle zastrelil herec, ktorý bol fanatický stúpenec Juhu vo vojne proti Severu. Lincolna nahradil viceprezident Andrew Johnson. Po ňom nasledoval Ulysses Grant, ktorý po znovuzvolení zažil najchladnejší inauguračný deň s dátumom 4. marec – okolo obeda bolo vo Washingtone mínus 9 stupňov Celzia.

Po Rutherfordovi Hayesovi vládol James Garfield, ktorý uzatvára zoznam prvej dvadsiatky prezidentov. Druhý menovaný sa stal obeťou atentátu, a tak zase prišiel rad na viceprezidenta, ktorým bol Chester Arthur.

Koniec 19. storočia sa spája najmä s Groverom Clevelandom, ktorý ako jediný zažil tzv. sendvičové prezidentstvo, čo znamená, že funkciu vykonával v dvoch obdobiach, ktoré na seba nenadväzovali. Do Bieleho domu si priviedol 21-ročnú manželku Frances, ktorá zostáva v histórii najmladšou prvou dámou USA. (Bola od neho mladšia o 27 rokov.) Benjamin Harrison síce neskôr porazil vo voľbách Clevelanda obhajujúceho funkciu, a tak ho v roku 1889 vysťahoval z Bieleho domu, ale o štyri roky to vyzeralo opačne.

John Kennedy prišiel ako posledný prezident v... Foto: SITA/AP
John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy John Kennedy prišiel ako posledný prezident v cylindri. Spevádzala ho manželka Jacqueline.

Mimochodom, traduje sa historka, ako Frances Clevelandová bola presvedčená, že manžel sa vráti do úradu. „Dobre sa staraj o nábytok aj o výzdobu, lebo všetko chcem nájsť rovnaké, keď sem znovu prídeme,“ žiadala zamestnanca Bieleho domu. Keď dostala otázku, kedy to bude, sebavedomo odpovedala: „Vrátime sa o štyri roky oddnes.“ Nezmýlila sa. Tak ako v roku 1889 bol v kalendári 4. marec, rovnako aj pri druhej inaugurácii Clevelanda v roku 1893.

Na prelome storočí dva razy skladal sľub William McKinley. Jeho prvú inauguráciu prvýkrát v dejinách nakrúcali kamerou. Konca druhého mandátu sa nedožil, lebo ho zavraždili. Biely dom tak pripadol viceprezidentovi Theodorovi Rooseveltovi. Prísahu zložil bez Biblie.

Williamovi Howardovi Taftovi neprialo počasie. Pre snehovú búrku presunuli inauguráciu do Senátu. V noci pred ňou až 6-tisíc ľudí odhadzovalo z ulíc tony snehu, aby sa v kočiari mohol doviezť na slávnosť.

Woodrow Wilson dal zrušiť inauguračný bál, lebo ho nepovažoval za dôstojný slávnostnému dňu. Keď pred sto rokmi druhý raz skladal sľub, prvýkrát sa objavili v inauguračnom sprievode ženy.

Warren Harding ukončil éru kočiarov – na prísahu ho ako prvého nového prezidenta priviezlo auto. O dva roky zomrel, úrad prevzal Calvin Coolidge, ktorý sa po voľbách udržal v Bielom dome a v roku 1923 z jeho inaugurácie prvý raz rozhlas vysielal priamy prenos. Po ňom prišiel Herbet Hoover, ktorého sľub bol prvý raz zvečnený do filmového týždenníka, ktorý sa premietal v kinách.

Štyrikrát Roosevelt

<A>Od roku 1933 až do svojej smrti šéfoval v Bielom dome Franklin Delano Roosevelt. Pri nástupe do funkcie zaviedol novú tradíciu, ktorou sa stala návšteva raňajšej bohoslužby. Plánovaný obed pre niekoľko stoviek pozvaných hostí zrušila jeho manželka Eleanor v poslednej chvíli. Náhle totiž zomrel senátor Thomas Walsh, ktorého si Roosevelt vybral za ministra spravodlivosti.

Zakaždým skladal sľub so vzácnou rodinnou Bibliou, ktorá bola ručne napísaná v roku 1686. Druhú prísahu mal ako prvý prezident 20. januára (rovnako ako všetky nasledujúce), čo vyplývalo z prijatia ústavného dodatku.

Ronald Reagan po zložení sľubu s manželkou Nancy. Foto: SITA/AP
Ronald Reagan, Nancy Reagan Ronald Reagan po zložení sľubu s manželkou Nancy.

Neskôr ako jediný v amerických dejinách zostal v Bielom dome na tretie aj štvrté funkčné obdobie. Dodatok k ústave z roku 1951 obmedzil prezidentov na výkon dvoch mandátov. Štvrtá inaugurácia Roosevelta pred koncom druhej svetovej vojny bola skromná. Žiadne fanfáry a žiadna prehliadka, pretože pohonné hmoty boli na prídel. Viceprezident Harry Truman zložil sľub v Bielom dome dve hodiny po oznámení, že Roosevelt zomrel na mozgovú porážku. Keď vo voľbách obhájil funkciu, v roku 1949 televízia prvý raz sprostredkovala divákom prenos z inaugurácie. Truman vtedy obnovil tradíciu bálov.

Dwight Eisenhower sa postaral o to, že porušil zvyk pobozkať Bibliu po zložení sľubu a namiesto toho predniesol modlitbu. John Kennedy bol po ňom prvý katolík na čele USA. Bol posledný prezident, ktorý prišiel na svoju inauguráciu v cylindri. V roku 1961 ju televízia premiérovo vysielala vo farbe. Keď Kennedyho v novembri 1963 zastrelili v Dallase, dve hodiny po jeho smrti viceprezident Lyndon Johnson zložil prísahu v lietadle pred odletom do Washingtonu. Na palube nebola poruke Biblia, priniesli mu preto aspoň katolícky misál, ktorý patril Kennedymu. Po obhájení mandátu sprevádzali inauguráciu Johnsona prísne bezpečnostné opatrenia. Ako prvého prezidenta ho priviezlo auto s nepriestrelnými sklami (Kennedyho zasiahli guľky v otvorenom automobile).

Richard Nixon si priniesol na ceremóniu dve Biblie. Aj dva razy bol prezidentom, ale skončil neslávne. Odstúpil pre aféru Watergate, keď jeho ľudia prenikli do sídla Demokratickej strany, aby v ňom umiestnili odpočúvacie zariadenia. Ešte pred ním rezignoval jeho viceprezident Spiro Agnew, lebo mu dokázali daňové úniky. Nixon navrhol do tejto funkcie Geralda Forda, Kongres USA mu ho schválil. Keď nahradil Nixona, bol prvý, kto začal šéfovať Bielemu domu bez toho, aby uspel vo voľbách ako kandidát na prezidenta alebo viceprezidenta.

Reagan a rekordy teplôt

Pri Jamesovi Carterovi si archivári všimli, že ako prvý vystúpil z limuzíny hneď za Kongresom USA a peši prešiel s rodinou pozdĺž Pensylvánskej avenue do Bieleho domu. Obe inaugurácie Ronalda Reagana sprevádzali rekordné výkyvy počasia. Prvá zostáva historicky najteplejšia, keď namerali 13 stupňov Celzia a, naopak, druhá je najchladnejšia, lebo bolo mínus 14 stupňov. Pre mrazivé počasie dokonca Reagan skladal druhý sľub nie vonku, ale v rotunde Kapitolu. Po ňom vládol jedno funkčné obdobie George Bush starší a potom Bill Clinton, ktorého druhá inaugurácia sa dala v roku 1997 prvý raz sledovať prostredníctvom internetu.

Bill Clinton si zatancoval s manželkou Hillary... Foto: SITA/AP
Bill Clinton, Hillary Clinton Bill Clinton si zatancoval s manželkou Hillary na inauguračnom bále.

Keď do Bieleho domu nastupoval George Bush mladší, nový najmocnejší človek na svete sa musel podriadiť knihovníkom. Na inauguráciu priniesli z New Yorku historickú Bibliu, ktorú použil Washington aj Bushov otec, ale nakoniec mu ju zakázali mať pri prísahe, lebo bolo zlé počasie. Musel si vystačiť s rodinnou Bibliou.

Záujem o prvého Afroameričana v Bielom dome viedol k tomu, že Washington zažil nielen najväčšiu inauguráciu, ale aj najväčšiu masu v dejinách mesta. Na Baracka Obamu bolo zvedavých takmer dva milióny ľudí. Úrady očakávajú, že príchod Donalda Trumpa k moci pritiahne približne 800-tisíc obyvateľov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Biely dom #Donald Trump #americký prezident